1 коментар
the walking dead

Финалът на „Живите мъртви“ е само началото

Повърхностно ревю без спойлери на последните сезони на The Walking Dead и обзор на всичко известно за бъдещите разклонения.

Миналата година видяхме края на една ера – 11 сезона и 177 епизода на сериала „Живите мъртви“ приключиха. Разбира се, „краят“ е само условен, защото вселената на сериала тепърва ще се разширява с още продукции, но за тях – по-късно. Първо, нека видим как завърши емблематичният за последните години сериал.

Бутон за зареждане на YouTube видео

В началото не бях особено голям фен на The Walking Dead. Първи сезон беше нелош, но втори беше брутално тъп. След това сериалът тръгна нагоре, героите започнаха да стават интересни, но пък сюжетът започна да си позволява твърде много абсурдни елементи с цел изненада (например, кралство с тигър). Култовият злодей Ниган, когото феновете обожават, по-скоро ме отблъсна – в него нямаше нищо интересно, просто някакъв изрод, който избива народа. Изведнъж в девети сезон бях спечелен. Може би защото смениха главния сценарист и новият – Анджела Канг, която остана до края – някак си се е справял по-добре, може би защото оригиналният материал е станал по-интересен. Но определено след излизането на Рик и появата на Алфа, нещата станаха по-интересни. Епизодът, в който виждаме 9 души, набучени на кол от Шептящите, ми е любим, даже ме провокира да напиша отделно ревю на сезона и да му дам 5 точки в класацията за 2019 година.

Уви, след това „Живите мъртви“ пак тръгнаха надолу. От този момент нататък сериалът нямаше как да се надскочи, максималният емоционален заряд беше достигнат. Краят на Алфа беше очакван и неособено впечатляващ. Особено тежко беше положението с епизодите, снимани по време на пандемията, чието качество силно пострада от невъзможността за събиране на много актьори на едно място. Втората половина на 10-ти сезон беше много скучна, с фокусирани върху само един персонаж епизоди, но без способността да разкажат силна история за него или да ни дадат някакъв кой знае колко дълбок поглед върху личността им. Усещаше се, че сценаристите просто запълват време, защото продуцентите знаят, че хората са си по домовете, имат нужда от сериали за гледане и ще се регистрират незаслужено високи рейтинги каквото и да се покаже.

Още нещо, което явно навреди на сериала, беше решението 11-ти сезон да бъде последен, па макар и с 8 допълнителни епизода. Видимо, сценариите са били планирани за повече екранно време и по-плавно развитие на историята с града-държава на Памела. Уви, така сюжетната линия беше пришпорена, особено накрая, но не по начин, който да направи историята бърза и вълнуваща, а залога за главните герои висок. The Commonwealth беше интересно място с немалък потенциал, но твърде бързо и удобно за сюжета се превърна в тоталитарен затвор. Героите взимаха важни решения без особена мотивация. Изкупленията на Ниган и Юджийн така и не станаха убедителни. При Дарил, Карол и Джудит развитие липсваше. Последните епизоди се фокусираха върху една част от последните все още живи главни герои, но останалите бяха тотално пренебрегнати и сякаш изчезнаха. Единствено Розита успя да постигне трогателен финал.

Като цяло обаче завършекът на този легендарен сериал не беше бомбастичен и страхотен, какъвто всички все още продължаващи да гледаме почитатели искахме, а по-скоро обикновен и невпечатляващ. Не казвам, че беше лош или не си заслужава да се гледа, пак си имаше зарибяващ елемент, но не беше на нивото на по-силните периоди от историята на сериала. Не се усещаше и като наистина завършен – по-скоро поредната сюжетна линия приключи. Разбирам, че донякъде това е нарочно, за да подготви разклоненията, но при положение, че няма да видим никога повече поне 80% от героите, можеше да се измисли нещо по-запомнящо се.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Хубавото е, че последните сцени на финалния епизод оставят зрителя развълнуван за това, което предстои. Предпоследната сцена е де факто тийзър за разклонението на Рик и Мишон, което все още си няма официално име.

Андрю Линкълн и Данай Гурира в крайна сметка няма да имат трилогия от филми, които да завършат историята им, както се твърдеше преди време, а свой собствен минисериал, който вече се снима и вероятно ще видим догодина. Със сигурност ни е обещана нова локация (въпреки че CRM отдавна вече е загатвана и показвана), както и „епична любовна история на двама души, променени от променения свят“. Скот Гимпъл, който ръководи целия франчайз, обещава великолепно събиране на Рик и Мишон, които са били „разделени дълго време и трябва първо отново да намерят себе си, а след това и един другиго“. За момента не знаем повече и вероятно AMC първо ще промотират по-усилено другите си проекти, преди да ни покажат повече.

Преди техния минисериал ще видим The Walking Dead: Dead City, за който има и два тийзъра. Премиерата е насрочена за юни месец. Маги и Ниган ще се отправят към Ню Йорк, където ще спасяват Хършел – сина на Маги. Обещана ни е малко по-различна атмосфера (въпреки познатите лица и обстановка). Манхатън е отделен от сушата, а градът е в руини. Въпреки това сериалът ще наблегне на градската обстановка, което е доста по-различно от досегашните селски и природни пейзажи на американския юг. Сценаристите са вдъхновени от филмите на Джордж Ромеро и Джон Карпентър – единият кадър в тийзъра определено показва доста гнусно уродливо зомби, което вероятно е илюстрация на тази информация. Друга разлика ще бъде, че ако досега „Живите мъртви“ са разказвали историите на много персонажи, тук ще имаме фокус върху Маги, Ниган и още няколко нови герои. Част от чара на сюжета ще бъде, че Маги и Ниган за пръв път посещават Ню Йорк и се озовават в по-различна от обичайната за тях среда. Маги все още не е простила на Ниган за убийството на Глен, но е намерила начин да продължи напред и да се фокусира върху собствените си проблеми.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Освен Лорън Коан и Джефри Дийн Морган, в актьорския състав влизат Гайъс Чарлс като Пърли Армстронг, Желко Иванек като Хърватина, Джонатан Хигинботам като Томасо, Махина НАполеон като Джини, Трей Сантяго-Хъдсън като Джано, Чарли Солис като Бармана и Майкъл Антъни като Лутер. Единствено за Хърватина имаме повече информация от името му – знаем, че той ще бъде злодеят.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Наесен още тази година ще видим разклонението и на Дарил. Неговото заглавие следва логиката на многобройните разклонения на „Междузвездни войни“ и просто взима името на героя – The Walking Dead: Daryl Dixon. Първоначалната идея беше и Мелиса МакБрайд да участва, но тя се е отказала заради идеята сюжетът и снимките да се осъществят в Европа (жената не иска да си зарязва живота в САЩ). Според малкото, което засега знаем, Дарил ще се озове на брега на Франция. Там ще се срещне с Изабел (Клеменс Пози от „Хари Потър“), която е част от „прогресивна религиозна група“. Във Франция ще се запознае и с Куин (Адам Нагатис от „Чернобил“), който е британец, контрабандист и собственик на нощен клуб. Защото защо да нямаме дискотеки в апокалипсиса. Други актьори, които ще оформят основния състав са Ан Шариер, Ерик Ебоне, Лайка Бланк Франкард, Ромен Леви и Луи Пуеч Сиглюзи, които ще играят съответно персонажи с имената Женет, Фалу, Силви, Кодрон и Лорен. Според обявеното досега, ще бъде мистерия как точно Дарил, южняшкия селянин, който доскоро не беше излизал от Джорджия, се е озовал във Франция – той просто се буди там без спомен какво му се е случило, и се опитва да оцелее и да се върне у дома. Норман Рийдъс натъртва, че сериалът ще бъде много различен от всичко досега, защото са се постарали да отидат в обратна посока на очакваната от хората. Нито атмосферата, нито героите, нито декорите, осветлението или звуците няма да имат прилики с „Живите мъртви“. Въпреки това, ще видим и други познати лица, които засега се пазят в тайна. Нямаме повече информация, нямаме и кадри, само една шеговита реклама, която, да се надяваме, няма нищо общо с това, което ни очаква:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Междувременно, сериалът „Пази се от живите мъртви“ ще свърши със следващия си, осми сезон. Епизодите ще тръгнат на 14 май. Историята ще започне със 7-годишен скок в бъдещето, което на практика ще изравни хронологията с тази на „Живите мъртви“. Миналата година видяхме завръщането на Мадисън в сюжета и напускането на Алиша (като двете не можаха да се видят, за разочарование на феновете). В осми сезон Морган и Мадисън ще живеят в ПАДРЕ под желязното управление и отново ще опитват да спасят дъщерята на Морган – Мо.

https://www.youtube.com/watch?v=cDLnuZewp70

Все още не се знае дали Tales of the Walking Dead ще има втори сезон. С тези заглавия вселената засега се изчерпва, но няма да се учудим ако AMC продължат със зомби-продукциите и разширяването на франчайза, въпреки че те вече удариха и на камък – The Walking Dead: Worlds Beyond не беше харесан от зрителите и не беше продължен отвъд първоначално планираните два сезона.

И така, сериалът-майка може и да завърши по неособено бляскав начин миналата година, но вселената все още е жива и ще пуска продукция минимум през следващите две години. Предвид свитите рейтинги на „Живите мъртви“ през последните години, ще бъде интересно да видим как ще се представят новите проекти – дали ще освежат франчайза или при липсата на основния сериал ще се окажат мъртвородени.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата