8 коментара
game of thrones gid 2 sezon

Гид към втори сезон на „Игра на тронове“

Тепърва ще навлизате в Седемте кралства на Вестерос или просто искате да си припомните кой кой е? Този гид е за вас! Описания на главните герои и купища промоционални клипчета.

Миналата година „Игра на тронове“ се открои като тотален хит с огромните си рейтинги по целия свят. Сериалът по поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“ се завръща за втори сезон съвсем скоро – на 1 април. Една от малкото критики към продукта на HBO от наша страна беше, че има твърде много герои, които е трудно да се запомнят отведнъж. Тази година ще има още повече. Ето защо решихме да ви помогнем малко с ориентацията сред персонажите от най-важните фамилии, които тази пролет ще се борят за Железния трон.

 

Кланът Ланистър

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тирион Ланистър (Питър Динклейдж)

Изображение с име: game of thrones tyrion„Джуджето“ мина през доста приключения миналия сезон, а този ще започне, изпълнявайки заръката на баща си, главата на фамилия Ланистър – Тивин, да управлява като Ръката на краля. Макар и да не е любимец на семейството си, интелигентността и политическите умения на Тирион все пак му гарантират важна роля в мръсния свят на политиката. Но съветите му едва ли ще бъдат радушно приети от Джофри и майка му, чиито позиции и без друго са разклатени. А в Кралски Чертог Тирион ще се срещне отново с предизвикателната проститутка Шае.

Церсей Ланистър (Лена Хеди)

Изображение с име: game of thrones cersei 150Нед Старк е мъртъв и не може да оспори правото за трона на сина й, а съпругът й, бившият крал Робърт, вече го няма, за да я унижава. Церсей би помислила, че сега нейната власт над Седемте кралства е на практика непоклатима. Оказва се обаче, че Джофри е много по-непокорен, отколкото е очаквала, а и остава малкият проблем с тайната любовна връзка с брат й. Джайм продължава да е заложник на Кейтлин Старк, но Церсей пък държи нейните дъщери – Аря и Санса. Или поне Санса. Церсей скоро ще научи, че да завземеш трона и да го запазиш са две различни неща, а присъствието и напътствията на брат й ще изпилят допълнително нервите на кралицата.

Джофри Баратеон (Джак Глийсън)

Изображение с име: game of thrones joffreyДжофри е този, чийто задник към момента окупира Железния трон на Вестерос. Макар да мисли, че е законен престолонаследник като син на починалия крал Робърт, Джофри е всъщност продукт на кръвосмешението между майка му Церсей Ланистър и чичо му/истинския му баща Джайм Ланистър. В края на миналия сезон Джофри не се съобрази с препоръката на майка си и отряза главата на Нед Старк, с което предизвика гнева на Севера. Освен войната с фамилия Старк, на неговите плещи ще лежат и претенциите към трона на братята на Робърт – Ренли и Станис Баратеон. С наглото си поведение и агресивна природа е много вероятно Джофри да си създаде допълнителни врагове в собствения му двор.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Джайм Ланистър (Николай Костер-Валдау)Изображение с име: game of thrones jaime

Братът-близнак на Церсей е искрено влюбен в нея, но това няма да му помогне особено докато е в плен на Роб Старк. Колко дълго ще оцелее човекът, убил „Лудия крал“ в съня му и предоставил трона на покойния Робърт Баратеон, съжалява ли за постъпките и греховете си, ще види ли отново любимата си сестра и ще има ли и той роля в бъдещото разпределение на силите – предстои да видим.

Кланът Баратеон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Станис Баратеон (Стивън Дилейн)

Изображение с име: game of thrones stannisСтанис е най-големият по-малък брат на покойния крал Робърт и, тъй като знае истината за потеклото на Джофри, знае и че тронът му принадлежи по право. По време на събитията в първи сезон, той е бил в Драконов камък и е изпуснал възможността да запълни веднага вакуума във властта. Старото куче обаче няма да остави така нещата и ще се бори за трона си, дори и да се наложи да приложи сила. Той е суров човек с твърд характер и стриктно прилага законите и принципите си.

Мелисандре Ашайска (Карис ван Хутен)

Изображение с име: game of thrones melisandreЖената на Станис, Селайз Флорент, го запознава с Лейди Мелисандре Ашайска, жрица в Червения храм, построен в чест на единствения истински бог Р`хлор, Бога на Светлината. Нейните странни магия и вяра карат последователите на Станис да се страхуват от нея и да я мразят, но той самият цени високо Червената Жрица и винаги я държи наблизо. Мелисандре вярва, че нейният бог иска именно Станис да завземе престола, след което, чрез него, тя да изкорени старите религии от земите на Вестерос и да разпространи своята.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Давос – Лучения рицар (Лиам Кънингам)

Изображение с име: game of thrones davosДавос от Морски камък е сред най-доверените съветници на Станис Баратеон. Преди възстанието, донесло трона на Робърт, той е бил кондрабандист. Именно това занимание му е дало уменията, нужни, за да се промъкне през блокадата на Тирел и да достави храна на Станисовата армия. За благодарност, след победата Станис го прави рицар и го назначава за адмирал на флотилията му, но заради престъпленията му преди това реже пръстите на ръката му. Давос приема решението му и е предан до смърт на господаря си, а костите от отрязаните си пръсти носи около врата си – за късмет. Той ще направи всичко, за да помогне на Станис да се добере до трона, но не и да приеме Мелисандре за съюзник. Червената жрица така и не печели доверието му.

Ренли Баратеон (Гетин Антъни)

Изображение с име: game of thrones renlyРенли е най-малкият от братята Баратеон. За разлика от строгия Станис, Ренли е по-жизнерадостен и харесван. Той вярва, че тронът трябва да се спечели, а не да се наследи – така както Робърт го е спечелил от династията Таргариен. Неговият любовник сър Лорас Тирел, Рицарят на Цветята, му урежда политически брак със сестра си Марджери Тирел (Натали Дормър), а с това и подкрепата на южните лордове. Обединението с богатата фамилия Тирел носи на Ренли увереност, че може да завземе трона, а жена му няма нищо против да бъде параван за истинската му любов.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бриен Тарт (Гуендолин Кристи)

Изображение с име: game of thrones brienneБриен е висока, мускулеста, грозновата и прилича на мъж. Затова и е известна с прякора си Бриен Красавицата, който хората са измислили, за да й се подиграват. Тя е един от рицарите на Гвардията на дъгата (основана, логично, от Ренли Баратеон). Но също като Ренли, на когото тя се възхищава, и Лорас Тирел, Бриен е чадо на лятото. Като такова, тя си няма и понятие от ужасите на зимата и войната. За нея играта на тронове е точно това – само игра.

Кланът Старк

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бран Старк и Ходор (Исак Хемпстед-Райт и Кристиан Нерн)

Изображение с име: game of thrones brann hodorБран остана инвалид след като научи ужасната тайна на Церсей и Джайм Ланистър. Мечтите му да стане рицар са разбити, а семейството му е пръзнато из земите на Вестерос, като е възможно никой от роднините му да не се завърне жив. В отсъствие на законния наследник – брат му Роб, Бран остава лорд на Уинтърфел. Но освен по цял ден да чете в леглото си и да излиза само носен на гърба на малоумния Ходор, той няма много неща за вършене. На всичкото отгоре, странните му сънища с триокия гарван започват да се превръщат в нещо реално и опасно…

Джон Сняг (Кит Харингтън)

Изображение с име: game of thrones jon snowКопелето на Едард Старк намери своето място в Нощната стража и се отрече от предишния си живот. В края на миналия сезон той се отправи на север, отвъд Вала, заедно с командира на стражата Лорд Мормонт и няколко доверени приятели, облекли черното. Тяхната мисия е да намерят селата на диваците, изчезналия Бенджен Старк и да разкрият мистерията зад завръщането на Белите бродници. Но мрачната зимна нощ е пълна с ужаси и не разкрива лесно тайните си…

Бутон за зареждане на YouTube видео

Санса Старк (Софи Търнър)

Изображение с име: game of thrones sansaНаивността на Санса уби баща й, опетни името му, вкара семейството й във война, а самата нея направи годеница-заложник на Джофри. Голямата дъщеря на Нед вече съжалява горчиво, че се довери на злобния принц въпреки явните му недостатъци и заряза семейството си. Кралица Церсей, която я посрещна толкова мило в началото, сега не изпитва капка жал към нея. Задачата на Санса сега е да оцелее след „любовта“ на Джофри и да стиска палци брат й Роб да я спаси.

Аря Старк (Мейси Уилямс)

Изображение с име: game of thrones aryaС новата си подстрижка Аря вече съвсем прилича на момче. Интересът й към фехтовката и непристойното й за дама поведение сега могат само да й помогнат да запази дегизировката си. Тя успя да избяга от Кралски Чертог с помощта на Йорен – приятел на Бенджен и Нед Старк, след като видя екзекуцията на баща си. Сега трябва да намери път към дома, но страната е обхваната от конфликти и размирици. За разлика от Санса, Аря е свободна, но я дебнат много повече.

Жакен К`Хар (Том Влашиха)

Прочелите книгите знаят, че Жакен ще е един от най-интересните герои през този сезон, а на останалите предстои тепърва да се убедят в това. Той е един от пленниците в каруцата, с която Аря Старк се измъкна от Кралски Чертог, и ще бъде част от нейната история за тази пролет.

Кейтлин Старк (Мишел Феърли)

Изображение с име: game of thrones catelinКейтлин изведнъж осъзна колко истина се крие зад фамилното мото на Старк – „Зимата идва“. За кратко време малкият й син беше превърнат в инвалид, съпругът й – екзекутиран, а дъщерите й пленени. Полудялата й сестра едва ли ще й помогне и единственото семейство, което й е останало, е големият й син – Роб. Кейтлин ще направи каквото може, за да събере отново семейството си – ще наставлява Роб и ще се опита да привлече на своя страна лордовете от Речните земи и остатъците от своя собствен западнал клан Тъли.

Роб Старк (Ричард Мадън)

Изображение с име: game of thrones robbРоб събра армията си и се отправи към столицата, за да спаси баща си, но, след смъртта му, на сина остана само една възможност – да отмъсти за него. Същевременно, последователите на Роб смятат, че именно от него би станал най-добър крал, а Роб не смята да ги разочарова. С появата на Станис и Ренли на сцената, задачата става по-сложна. Целият Юг се обръща срещу него, а той вече е дал клетва да отмъсти на Ланистър за престъпленията срещу семейството му. На всичкото отгоре, любовта ще го споходи точно когато не трябва.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Кланът Грейджой

Бутон за зареждане на YouTube видео

Теон Грейджой (Алфи Алън)Изображение с име: game of thrones theon

Теон не се поколеба да отиде на война с Роб Старк и Северните лордове. Във втори сезон верният приятел на провъзгласилия се за крал на Севера ще се върне у дома си, на Железните острови, за да привлече съгражданите си за неговата кауза. Но дали решението на Роб да го отпрати е правилно, предвид настроенията в родината му, и дали Теон изобщо ще може да се включи отново в борбата?

Бейлон Грейджой (Патрик Малахайд)

Изображение с име: game of thrones balonБейлън е лорд на Железните Острови и бащата на Теон. Той се е разбунтувал срещу Робърт, когато е станал крал, и се е самопровъзгласил за крал на Железните острови, които е обявил като самостоятелна територия. Възстанието му е било потушено от силите на Робърт, Станис и Нед, като именно тогава последният е взел Теон като заложник и го е направил приближен на сина си, за да гарантира покорството на баща му. Но със завръщането на Теон у дома и с многото претенденти за кралския престол, Бейлън ще получи нова възможност да обяви независимост.

Яра Грейджой (Джема Уилъм)

В книгите името й е Аша Грейджой. Тя е сестра на Теон и е отгледана като наследница на трона на баща си. Вече тренирана като свиреп войн и командир на собствена флотилия, тя няма да приеме завръщането на брат си особено радушно.

Кланът Таргариен

Бутон за зареждане на YouTube видео

Денерис Таргариен (Емилия Кларк)

Изображение с име: game of thrones daenerysДани доказа, че има истинска драконова кръв, когато влезе в погребалната клада на Кал Дрого и излезе невредима с три дракончета на раменете си. Чудото спечели на последната представителка на династията Таргариен малка група последователи, включително лоялния сър Джора Мормонт. Но само с няколко изстрадали дотраки и невръстни дракончета на Денерис ще й е трудно да се включи веднага в борбата за Железния трон. Първо ще се отправи още по на изток, където я чакат нови чудеса и ужаси.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Пожелаваме успех на гореизброените претенденти в борбата за Железния трон, а на вас – приятни мигове с втори сезон от Game of Thrones. Ако описанията и клипчетата тук са ви малко – запознайте се и с:

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата