Хорър-комедия за цялото семейство

Ревю на филма „Goosebumps: Страховити истории“, по кината от 23 октомври.

Въпреки нескромния си бюджет от над 100 милиона долара, филмът „Goosebumps: Страховити истории“ не изглежда особено претенциозен. Сценарият и режисурата му не претендират за велики кинематографични постижения, а маркетинговата кампания не се опитва да го наложи като следващия голям хит. И точно в тази сравнителна скромност се крие чарът на хорър-комедията. Нека обаче децата в главните роли и таргетирането в семействата като зрители да не ви подвеждат – Goosebumps си е доста чаровен и адекватен, спрямо липсата на претенции.

Историята е общо взето събрана в трейлъра, макар и да има един-два обрата, които носят изненадващо дълбок емоционален заряд. Р. Л. Стайн, авторът на поредицата Goosebumps, държи своите книги заключени. Но когато новото момче в съседство неволно отваря една от тях, всички създадени от известния автор чудовища се материализират в нашия свят.

Актьорите като цяло се справят, без някой от тях да блести с нещо особено. Същото важи и за повечето елементи на филма – сценарий, режисура, саундтрак, шеги, екшън, неочаквани обрати, дори теми за размисъл. Всичко е на ниво. Не очаквайте филмът да ви впечатли така, че да го помните цяла година, но няма и да ви разочарова. За децата пък той би трябвало дори да се открои като нещо хем забавно, хем плашещо.

Не съм чел книгите, нито съм гледал сериала по тях, така че нямам наблюдения върху това дали адекватно са пресъздадени техните атмосфера и чудовища. Факт е обаче, че те ми се сториха достатъчно интересни и забавни, дори отдавна вече да не съм непълнолетен.

goosebumps-2015-jack_black-movie-1920x1080

Изборът на режисьора да направи филм с всички създадени от поредицата чудовища е нож с две остриета. От една страна така е много трудно някое от тях да се открои (освен може би злобната говореща кукла и гигантската богомолка). От друга – така филмът се е получил много свеж и разнообразен. Наличието на много възможности позволява заигравка с най-различни чудовища, а историята се развива с бързо темпо, което едва ли би било възможно ако Goosebumps интерпретираше само една или две от излезлите досега книги/епизоди. Също така, кратките появи на някои доста интересно изглеждащи чудовища успяват да провокират интерес към техните оригинали (гномите, извънземните със замразяващите бластери, палячото, левитиращото зло пуделче и др.).

За емоционалния заряд допринасят добре разработените човешки герои и диалозите между тях. Разговорите между тийнейджъра Джак и майка му са естествени и непринудени, а свалката със съседското момиче (дъщерята на Р. Л. Стайн, както се оказва) е доста симпатична. Първият приятел на Джак в градчето не е толкова симпатичен, дори е леко дразнещ, но образът му е задължителен за реализиране на формулата зад филма.

Goosebumps не е потресаващо оригинален, шокиращо ужасяващ или толкова забавен, че да ви накара да се смеете до припадък, но пък съдържа наченки и на трите в достатъчни количества. Има толкова много моменти, в които сценарият може да се отплесне в малоумни шеги или мелодраматизъм, но не го прави – случващото се на екрана е увлекателно и бързо през цялото време. В крайна сметка, определям го като доста приятен и го препоръчвам на семействата с деца, които се вдъхновяват от наближаващия Хелоуин.

БележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 6-
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 4.50
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Общ успех: Мн. добър (5.20)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |