13 коментара
Logo-H-bg

Интервю с Джон Кабрера

Издирихме и си поговорихме със създателя на уеб-сериала H+. Вече 20 негови епизода са достъпни за безплатно гледане в YouTube, а идеята е повече от интересна.

Ако сте истински фен на научната фантастика, не може да не сте чули за H+. Уеб-сериалът може да се гледа свободно в YouTube, има интересна идея и доста добра визия като за интернет проект. Предвид очевидно големите инвестиции в H+, очаквах да се затрудня в издирването на неговия създател и взимането на интервю от него. Оказа се, че Джон Кабрера е открит и приятелски настроен – той се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани с него, H+ и бъдещето на уеб-сериалите въобще. Ако някой ден искате да се захванете с подобен проект, определено има какво да научите от разговора ни, а ако сте фен на H+, ще опознаете създателя му по-добре и ще разгледате новите промоционални снимки, които Джон ни изпрати ексклузивно (for the original text in English click here).

SciFi.bg: Здравей, Джон, и благодаря ти, че се съгласи на това интервю! Кажи ни повече за теб и това, с което се занимаваш.

ДК: Здравей, Петър. За мен е удоволствие. Аз съм един от сценаристите и създателите на H+ The Digital Series. Живея в Лос Анджелис, където работя в развлекателната индустрия вече 12 години. Започнах като актьор в един сериал, наречен „Момичетата Гилмор“. След това започнах да пиша, да режисирам и да продуцирам. В момента се занимавам предимно с писане.

Изображение с име: Cabrera
Джон е млад, умен и креативен - със сигурност има ярко бъдеще пред себе си.

SciFi.bg: “H+” е много интересен сериал! Разкажи ни повече за него.

ДК: Радвам се, че мислиш така. Всички много се гордеем с проекта. Работим по него от 6 години. Сюжетът се развива в близкото бъдеще, когато светът е завладян от нанокомпютрите. Нещо като миниатюрни айфони в главите ни. Но в самото начало на сериала нещо се обърква и 33% от човечеството (всички, които са имали такива устройства) умират. В течение на сериала героите се опитват да разберат какво се е случило.

SciFi.bg: Това първият ти голям проект ли е?

ДК: Бих казал, че е най-големият ми досега, да. Работил съм по него толкова години, че междувременно завърших и няколко други проекта. Например, преди 2 години написах и режисирах един независим рок мюзикъл, като временно спрях работа по H+. Но това е и първият път, който работя за студио от такъв ранг, така че може да се нарече и първият ми „голям“ проект.

SciFi.bg: Браян Сингър май е най-известният член на екипа ви. Как го привлече като твой партньор за проекта H+?

ДК: Просто споделихме идеята с него и продуцентите му преди няколко години и те я харесаха. Тогава не бяхме сигурни дали ще е най-добре да се реализира като сериал или филм. Нямахме сценарий, само идея. Но искахме да разкажем историята на малки частички. Браян пък искаше да създаде нещо за интернет. Така че си паснахме и решихме, че именно това е подходящата среда за нас.

Изображение с име: h plus promo 1
Когато имплантите на няколко милиарда човека изведнъж ги убият, на оцелелите ще им е доста трудно да се справят с щетите.

SciFi.bg: Наистина изглежда много добре по YouTube, но нещо ме озадачава. Изглежда сякаш доста хора са работили по продукта и много пари са се похарчили за него. Това не е типично за уеб-сериал, нали?

ДК: Не, наистина не е, но ми се струва, че скоро зрителите ще могат да видят много други такива проекти. Нашият режисьор Стюарт Хендлър, например, отиде да режисира уеб-сериала HALO за Machinima. Премиерата му е през октомври. Има и други канали, които качват висококачествени продукции. Но и на нас ни се ще да мислим, че сме от първите, които предлагат такъв сериал в интернет. Или поне в YouTube.

SciFi.bg: И все пак, като сте похарчили толкова пари за H+, как смятате да си възстановите инвестицията? Очевидно няма да е с абонаментни такси, тъй като Ютюб е безплатен. Как иначе ще си върнете парите?

ДК: Имаме реклами към уебизодите и се надяваме, че с течение на времето достатъчно хора ще ги видят и ще си възвърнем инвестицията чрез рекламите. Но, честно казано, това е и инвестиция в интернет-сериалите като цяло. Дългосрочна инвестиция. Целта е по-скоро да се отбере една публика, фенбаза и да се подготви за нов начин на разказване на истории. Warner Brothers иска да е готова за тази епоха.

Изображение с име: h plus promo 2
Кенет е програмистът, създал чипа H+. Въпреки че не е искал да намали населението на Земята с 1/3, той е разяждан от вина заради участието си в геноцида.

SciFi.bg: Към кого е насочен “H+”? Обикновено американците насочват продукциите си към тях самите, но тук имаме герои от различни части на света, говорещи на различни езици и живеещи в различни среди. Това придава доста глобално усещане на сериала.

ДК: Такъв беше замисълът. Дори нарочно направихме така, че компанията HPlus Nano да не е основана в САЩ. Сметнахме, че не би било адекватно към съвременния свят на глобално общество. Също така, другият сценарист, Козимо Де Томасо не е американски гражданин. Той е италиянец. Така че и той допринесе доста за това глобално усещане в проекта. Искахме да имаме герои с различни националности и се постарахме да запазим езиците им, където може, и да ги преведем със субтитри. Рядко виждаш такова нещо по телевизията, но в интернет има много възможности.

SciFi.bg: Щом се стремите към по-широка международна публика, трябва да имате и субтитри на повече езици за тези, на които английският не е майчин език?

ДК: Доколкото знам, българите (най-вече младите фенове на фантастиката в България) се справят отлично с английския, но да, имаме субтитри към клипчетата. В момента са на испански, но скоро ще имаме и на английски, които лесно да могат да се преведат и на български.

SciFi.bg: А нямате ли планове да включите и някой българин като герой? Ние сме красиви, умни и се справяме добре с технологиите 😉

ДК: Ами българите ще трябва да гледат следващите серии и да видят, нали? Определено го има като възможност 😉 Очакваме историята да продължи отвъд планираните засега 48 епизода, а концепцията е такава, че проследява различни герои от различни части на света и разликите за тях между годините преди и след събитието… както и приликите между всички нас, независимо от произхода ни.

Изображение с име: h plus promo 3
Един от сюжетите се развива няколко години след събитието. Падре Матео помага на оцелелите в Ория, Италия, в един постапокалиптичен свят.

SciFi.bg: Като стана дума за героите, първите 6 епизода ни представиха повече герои отколкото са минутите, в които ги гледаме. Как ще развиете всички тях за краткото екранно време, което ви дава уеб-сериала?

ДК: Това е едно от нещата, които правят този сериал забавен и интересен – той не е като типичен телевизионен сериал. Това не са епизоди в традиционния смисъл. Това са по-скоро парчета от пъзел, който трябва да се подреди от зрителя. Част от историята на персонажите е нарочно оставена извън екрана, но смятаме, че сме дали достатъчно информация, за да не пострада развитието на героите. Зрителите могат да си преподредят парчетата от този пъзел и да си направят по-големи епизоди. Няма правилен или грешен начин да се пренаредят тези парчета – зрителят сам си преценява кое му се струва правилно. А ако иска, може да се довери на нашата подредба, както я представяме и допълваме всяка седмица, или пък на подредбата на други в общността. Отново, това не е телевизия. Всъщност, ние имаме и друг сайт (HplusDigitalSeries.com), където могат да се намерят още парченца от пъзела, които смятаме за еднакво важни като епизодите – снимки, клипчета, статии, фалшиви сайтове. Това е идея и преживяване, които сме взели от гейм-индустрията и пъзелите.

SciFi.bg: А по-лесно ли е или е по-трудно да се пишат сценарии за 3-минутни епизоди, в сравнение с обичайните 40-минутни по телевизията?

ДК: Само е различно. В телевизията имаш прекъсвания на всеки 7-10 минути, в зависимост от броя актове. И тъй като след всеки акт обикновено има пауза за реклама, писането за интернет не е толкова различно. Трябва да измислиш подходящи финали за всеки акт, които да държат публиката заинтересована по време на реламите. Тук е малко по-трудно, защото интересът трябва да се поддържа цяла седмица, но основата е същата. Най-голямата разлика при нас е, че повествованието ни не върви като при другите уеб-сериали. Историята ни е разказана много разбъркано, нямаме хронологическа точност. Така предизвикваме и зрителя сам да събере парчетата от пъзела на цялата история.

Изображение с име: h plus promo 4
Няколко години преди събитието, във Финландия, Манта и Топи се влюбват, но всеки има тайни и скрити мотиви, които крие от другия.

SciFi.bg: Първият епизод вече е гледан от над 700 000 човека. Това добър резултат ли е за проект от тази величина, или не чак толкова?

ДК: Чудесен е. Помни, че ние искаме да отберем публиката си в течение на времето, а не просто да направим няколко клипчета, които да подпомогнат маркетинга ни. Истински ценните са феновете на сериала, които остават. Мнозина са гледали първия епизод и са решили, че сериалът не е за тях. Но тези, които са го харесали, остават като лоялни зрители. И точно те са най-важни за нас, за тях се грижим и в тях се вслушваме най-много.

SciFi.bg: В момента планирате да качите 48 епизода, нали така? А после? 48-мият епизод ще завърши ли историите в момента или ще има отворен край?

ДК: Скоро ще започнем да пишем за следващата глава от H+. Отново за Warner Brothers, със същия екип (включително и Браян), така че планът е определено да продължим. Първите 48 епизода ще отговорят на някои въпроси, други ще оставят отворени. Планът винаги е бил историята да има много части.

SciFi.bg: А имате ли ясна представа как ще завърши сериалът?

ДК: Ще кажа само, че знаем отговорите на повечето, ако не и на всички големи въпроси. Дори и да не се дадат на публиката в края на 48-мия епизод, тях ги има… в някои случаи са скрити. Следващите сезони просто ще ви покажат къде са се криели.

Изображение с име: h plus promo 8
Лийна е бедна жена от малък град до Мумбай, която е наета за сурогатна майка от корпоративна акула и съпруга й. След като забременява, тя си имплантира и чипа. Но нейната бременност не е обикновена и е свързана с геноцида, който ще последва.

SciFi.bg: Имаш ли някакви други вълнуващи идеи и проекти за бъдещата ти кариера?

ДК: Да, в момента пиша сценарий на един филм. Не мога да кажа кой знае какво за него, защото още не е официално обявено, но ще е първият ми голям филм. Само ще споделя, че е научна фантастика.

SciFi.bg: Още научна фантастика? Супер! Пожелаваме ти успех с H+ и всичките ти бъдещи проекти, Джон! Благодаря ти за това интервю!

ДК: Беше удоволствие! И благодаря на българските фенове, които гледат сериала. Говоря от името на целия екип, когато казвам, че сме щастливи да имаме такава подкрепа.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата