14 коментара
1-2

Как се живее без електричество?

Новият сериал „Революция” ще постави въпроса какъв би бил човешкият живот без устройства, захранвани от електричество. Без да сме го гледали, ние отговаряме.

 Остават само няколко дни до 17 септември, когато започва новият сериал на телевизия NBC и Джей Джей Ейбрамс „Революция”. Както знаем от неговите промота, действието се развива в близкото бъдеще, в което нито един уред, захранван от електричество, не работи, и хората са принудени да оцеляват в доста по-диво общество от това, на което сме свикнали. Темата на тази статия не е сюжетът на сериала, чиято пилотна серия е в интернет пространството от известно време и може да бъде гледана предпремиерно, а именно електричеството, което хората използват – дали ако то „изчезне”, това ще доведе до унищожението на цивилизования свят, или напротив – то е просто едно от нещата, които правят света по-гостоприемно място за хората, но в никакъв случай не е нещо, без което не може да се живее?

Далекопроводите отдавна са се превърнали в част от междуградския пейзаж и почти не ги забелязваме, но ако токът изчезне, това ще промени до неузнаваемост живота ни.

На първо място искам да припомня какво всъщност представлява електричеството (макар че това се учи още в малките класове по физика, си признавам, че имам нужда от справка с Уикипедия): Електрическият ток представлява поток от електрически заредени частици – електрони.  Електрическият заряд е основно присъщо свойство на електроните, както и на други субатомни частици – той е постоянно, измерваемо свойство на материята. Искрено се надявам, че, каквато и да се окаже причината за изчезването на тока в „Революция”, тя ще е достатъчно обоснована и добре измислена, за да не може да бъде разобличена като глупост от всеки средностатистически гимназист. Самата идея електричеството да изчезне е немислима, тъй като атомите и молекулите са свързани с електрически връзки, а и, между другото, ако електричеството спре да съществува, то ще изчезне и Земното магнитно поле, а това означава, че всички ще бъдем изпържени от ултравиолетовите лъчи.  Единственото електричество, което е изчезнало в предстоящия сериал, е това, което захранва уредите, което е странно, защото, каквото и да го предизвиква, явно има доста избирателен подход.

Въпреки, че съществува в изобилие в природата, хората откриват и използват електричеството сравнително отскоро. В края на ХІХ век става съревнованието между Томас Едисън и Никола Тесла – двамата пионери в електротехниката.

Древна електрическа крушка, или странно цвете – учените все още спорят…

Според някои изследователи с нетрадиционни виждания, електричеството се е използвало от хората много, много преди този фундаментален за историята ни момент. Едно изображение на стената на древноегипетски храм предизвиква множество спорове между традиционалистите в научните среди и хората с по-отворени умове, които виждат в него картина на голяма електрическа крушка. Други свидетелства за електрически съоръжения могат да бъдат открити в Библията, по-точно в Стария завет, в който са описани подробни указания за построяването на Светия Кивот. По-смелите анализатори виждат в него сложно електрическо устройство, използвано за връзка с разумни извънземни същества. Някои от привържениците на алтернативната археология дори предполагат, че пирамидите са древни електроцентрали…

Но да се върнем от фантастиката в реалността. Ако човечеството бъде лишено от всички електронни устройства, които правят живота ни по-лесен, пред обществото има два пътя на развитие – пътят на разрухата и този на новото начало.

Светът е в руини само десетилетие след спирането на тока в сериала „Революция“. Едва ли градовете ще обраснат с гъста растителност толкова бързо – всъщност, причината за тези кадри, е клипчето Ruin, от което са взети назаем.

В наши дни хората в развитите държави са все по-зависими от електрическите устройства – и то най-вече от онези от тях, които са свързани с разпространяването на информацията – мобилни телефони, компютри, а отскоро и електронни четци. Съществува тенденция цялата информация , дори книгите в по-модерните библиотеки, да се пренасят на електронен носител. Ако тя се задълбочи, това ще доведе до постепенно изчезване на хартиения формат до няколко десетилетия. Разбира се – архивите съществуват, а и фенове на традиционния формат още дълго ще съществуват, но на всички е ясно накъде се насочва бъдещето. Още повече, че хартията е нетрайна и се самоунищожава с годините, а с това и информацията върху нея.

Ако в момент, когато цялата информация, необходима за функционирането на обществото, се намира във виртуалното пространство или на зависими от батерии уреди, всички електронни устройства се изключат завинаги, това би било не само опасно, а дори фатално за цивилизацията. Ще са оцелели само по-стари книги с по-стара информация, което автоматично връща знанията на човечеството много назад. Обезпечаването на много от днешните дейности изисква сложни изчисления, които само компютър би се наел да направи.

Добре, че тук имаме много лековити минерални извори – те ще са един от малкото ни съюзници срещу болестите и безпомощните лекари.

В първоначалният хаос е възможно да се стигне до преврати и бунтове – тези, които притежават сила, ще завземат властта, а демокрацията, каквато я познаваме, ще изчезне. Това, освен че ще отнеме безсмислено много животи, ще насочи твърде много ресурси във войната, вместо във възстановяването на цивилизацията.

Малко е парадоксално, но хората с прости занаятчийски умения, които днес малко подценяваме, ще могат да оцелеят по-лесно, в сравнение с тези, които се занимават с интелектуален труд. Маркетингът и информатиката са много търсени специалности и ви гарантират работа днес, но в свят без електричество много специалисти по абстрактни и компютърни науки ще се окажат напълно безполезни.

Определено ще се появят и много здравословни проблеми. Без съвременната медицина хиляди няма да могат да бъдат диагностицирани и лекувани. Епидемиите ще се разпространяват по-лесно, а лекарите ще могат да реагират само с билки и пиявици. Така ще спадне и общата продължителност на живота.

Без транспорт, светът ще стане по-бавен, а пътуванията трудни и опасни. Държавите вероятно ще станат по-малки, и единственото, което ще ги предпазва от разпадане, ще бъде властта, наложена от новата феодална класа. С други думи – ще се стигне до строй, подобен на този през Средновековието.

Една от най-важните причини за бързия научно технически прогрес на съвремието ни, се дължи на възможностите за комуникация. Именно затова и вече няма индивидуални гении, чиито имена остават в историята с уникалните им открития – днешните постижения са резултат от работата на големи международни екипи, които пътуват навсякъде и свободно комуникират един с друг по всяко време и почти от всяка точка на света.

 Интересно дали този вид кола би могла да замени електромобилите на бъдещето, ако те угаснат завинаги?

Всичко това ни навежда на доста мрачни мисли, но все пак е възможен и по-оптимистичен вариант за развитие на човечеството след подобен катаклизъм. При едно сплотено общество, достатъчно ресурси, и бърза, адекватна и неегоистична реакция от страна на властниците, цивилизацията би могла да бъде опазена и без електричество.

В крайна сметка, то се използва от по-малко от два века, а развито общество е имало и много преди това – моделът на съвременната цивилизация не е нещо ново, а произлиза от Древен Рим. Независимо от това, че робството е процъфтявало, а забавленията на свободните хора са били извратените оргии и гладиаторските богове, римляните са живели в относително подреден свят, в много отношения подобен на нашия. Имали са големи градове с канализация и високи сгради, язовири, пътища и сложен политически строй – дори право на глас (за всички пълнолетни граждани, освен жените, чужденците и робите – нещо което днес едва ли има как да се случи дори и без електричество).

Като се съчетае този модел със съвременните познания и исторически опит (със сигурност има достатъчно хора, които ще намерят начин да съхранят историята и да я предадат на поколенията след тях), би могло да се получи сравнително цивилизовано общество с ниво на развитие много над средновековното. Възможно е да се възстановят старите железопътни линии и влаковете с парен двигател. Конете и домашните животни отново ще се върнат към функциите, които са имали в миналото (в този аспект циганите, които продължават да обикалят София с каруци ще са облагодетелствани – имат опит).

Освен това, напълно е възможно да процъфти изработването на механични устройства – стига властимащите да вложат средства в развитието на инженерната мисъл. Може да се появят нови изобретения, каквито съвременните хора не биха и могли да си представят – в крайна сметка, първият проект за хеликоптер принадлежи на Леонардо Да Винчи и за него изобщо не е било нужно да се познава електричеството. Ако изобретателите бъдат насърчавани и спонсорирани, това ще доведе до появата на изобретения, задвижвани от сложни, подобни на часовникови механизми, вместо от ток и чипове.

В света на Диска на сър Тери Пратчет далекосъобщенията се предават със щракалки – кули, които предават информация една на друга чрез светлинни сигнали.

Първите телеграфи също не са електронни, така че, ако бъде създадена мрежа от подобни на тях, това ще помогне за преодоляване на изолацията между отделните селища и пренасяне на информация на големи разстояния без помощта на скъп и бавен транспорт, с което ще се преодолеят донякъде гореспоменатите проблеми с комуникацията. Разбира се, това далеч не е толкова ефективно, колкото днешните възможности, но хич не е малко.

Така постепенно ще се стигне до едно стиймпънк общество, в което се преплитат старите изпитани  знания и новите изобретения, принадлежащи на новата реалност. Човекът е достатъчно умен, за да се адаптира дори към такава фундаментална криза.

Разбира се, този вариант е възможен само в големите държави с много ресурси и достатъчно хора, които да са били образовани преди угасването на тока. Много от тях вероятно ще се изявят и с първите стиймпънк изобретения, а други ще успеят да предадат знанията си на следващите поколения изобретатели. Така пак ще се появи разлика между богатите и бедните страни, въпреки че първоначално бедните ще са много по-облагодетелствани, тъй като загубата на електричеството няма да им се отрази толкова шоково.

Независимо дали цивилизацията ще изчезне или ще бъде опазена с цената на много компромиси и жертви, загубата на всички устройства, които се захранват с електричество, безспорно би била катаклизъм, който ще ни върне с векове назад. За щастие, както вече отбелязахме, това е на практика невъзможно. Най-големият проблем, който може да ни връхлети е голям електромагнитен импулс (както в „Ангел на мрака“), но той само ще повреди машините, без да ни попречи да можем да направим нови. Трябва да се пуснат безброй много ЕМП-та, които да обхванат цялата планета, за да се унищожи всичката електроника, но дори тогава ще можем да изградим всичко наново, защото самото електричество все още ще съществува.

Предстои да видим кой и по какъв начин спира тока в сериала „Революция”, както и как това ще се отрази върху живота на хората. Едва ли сериалът ще бъде 100% научно издържан, но все пак ще е интересно да проследим развитието на едно бедствие, каквото не сме и допускали, че може да се случи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата