14 коментара
Как ще свърши светът-увод - корица

Как ще свърши светът?

21 декември мина, а ние все още сме живи… Но това, че на всеки няколко години някой измисля дата за край на света, а той все не идва, не означава, че никога няма да дойде. Нека с помощта на науката разгледаме какво може да причини масова гибел.

Изображение с име: календарът на маите
Прочутият календар на маите

Може би не очаквахте да видите подобно заглавие след 21.12, но реших да не започвам поредицата, докато не съм сигурен, че ще оцелеем. В крайна сметка, за какво да пиша статия, ако няма да има кой да я прочете…

В тази поредица ще разгледам най-вероятните причинители на края на света и какво казва науката за тях. Оставям на вас решението дали да започнете да се запасявате и да приготвяте бункерите или да чакате края на всичко хладнокръвно с голям пакет пуканки в ръка. Всъщност, ако сте от първия тип, то вероятно вече имате достатъчно подготовка покрай края на календара на маите. Аз лично спадам към втората група. Ако искате да останете оптимисти относно съдбата си, пропуснете следващото изречение. Нито един бункер и нито едно скривалище няма да бъдат в състояние да ви спасят от 90% от опасностите, надвиснали над нас.

След като видяхме как човечеството може да изчезне и си припомнихме няколко сцени, представящи унищожението на Земята, нека попитаме науката какво има да каже по въпроса. Разбира се, тя обича да е точна и изчерпателна и първо ще ни обясни какво наричаме „Край на света“.

Различните хора асоциират понятието с различни събития – унищожнието на Земята или възможността й да поддържа живот, смъртта на Слънцето или края на Вселената. За мен краят на света трябва да се свързва с всяко събитие или процес, унищожаващи всички живи организми и правещи невъзможно формирането на нови такива. Неясен остава само мащабът – дали в рамките на нашата собствена планета, дали в Слънчевата система, в галактиката или в цялата Вселена…

А сега нека разгледаме подробно най-вероятните причинители на края на света в поредицата „Как ще свърши светът?“:

Част 1: Астероид
Част 2: Слънцето
Част 3: Големият срив
Част 4: Големият студ
Част 5: Извънземни
Част 6: Роботи
Част 7: Хората

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата