3 коментара
5 ot nai dobrite muzik temi

5 от най-добрите музикални теми във фантастиката

Когато и където и да чуете тези мелодии, със сигурност ще изтръпнете.

Музикалната тема е лесно разпознаваема мелодия, която може да се използва като база за различни композиции. При филмите и телевизионните продукции е изключително важно тя да е направена така, че да се загнезди в съзнанието на зрителите и да се асоциира с творбата. Ако и самият продукт е направен добре, музиката стига до всички негови фенове и ги държи до живот.

Някой филмови музикални теми са създадени преди много време и са оцелели теста на времето. Други са също толкова добри, но са имали лошия късмет да попаднат в лоша продукция с ниска гледаемост. Факт е обаче, че филмите и сериалите, които се превръщат в класики и се помнят дълго време, правят известни и своите музикални теми, които също продължават да живеят и да се познават от хората.

Днес ще ви предложа пет от най добрите музикални теми в научно фантастичното филмово и телевизионно изкуство.

 

5. Marylin Manson – Resident Evil Main Theme

Любимата на мнозина игра, която създаде и популяризира жанра сървайвъл хорър се сдоби с първия си филм през 2002 г. Същият не беше одобрен от критиците, но пожъна успех в бокс-офиса. Аз лично си го харесах още на първо гледане и смятам, че е един от най-добрите филми за зомбита, които са правени някога. Саундтракът събира ню метъли с ремиксирани парчета, B-sides на Rammstein и Depeche Mode, че дори и един ремикс на Method Man от Prodigy, като нито едно не звучи в самия филм. За истинското музикално оформление се грижи Marylin Manson, който прибягва към по-електрoнно звучение в сравнение с предишните си албуми, тъй като тогава работи с бившия басист на KMFDM Тим Сколд. Неговата тема грабва зрителя от самото начало на филма и го превръща във фен още преди да са свършили началните надписи:

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

4. Bernard Herrmann – Twlight Zone Theme

Една музикална тема, неподвластна на времето, създадена през далечната 1959г., но придобила култова разпознаваемост и до наши дни. Мен лично продължават да ме побиват тръпки всеки път докато я слушам. През 1964 г. рок-групата The Ventures записва собствена версия, а през 2002 Джонатан Дейвис от Korn й придава модерно звучене, подходящо за версията на сериала от същата година. Електророк бандата Pendulum пък от своя страна семплира темата (заедно с въвеждащия диалог от интрото на сериала) за парчето си Axle Grinder през 2007г.

Бутон за зареждане на YouTube видео

3. The Immortals – Mortal Kombat Theme

Oтговорни за темичката са двама белгийци – Морис Енгелен и Оливър Адамс, познати в началото на 90-те с друг проект – Лордс. Тук те се подвизават за страничния си проект като The Immortals. Първоначално темата излиза под името Techno Syndrome през 1993 г. и се използва за първата игра. Включена е и в едноименния албум на групата от 1994, който съдържа по една евроденс песничка за всеки един боец, както и, разбира се, в саундтрака към първия филм. През 1997 е леко ъпгрейдната за втората пълнометражна продукция – Mortal Kombat Annihilation.

Бутон за зареждане на YouTube видео

2. Ron Grainer – Doctor Who Theme

Понеже знам, че фенската маса на въпросната продукция е много голяма, с удоволвствие ще отделя повече време. Оригиналът от 1963г. и до ден днешен се счита за класика, музикалната му тема е една от първите, които наблягат на електронната музика – става дума за времето от зората на развитието на модерните синтезатори (определено им го признавам на британците – откъм електронна музика нямат равни).

Род Грейнър хвърля невероятни усилия да композира темата, но се оказва, че работата далеч не е свършена. В чисто технически аспект определено му предстои още много работа, за да се реализират идеите му. Появява се Делиа Деррбишир от Би Би Си. Няма да навлизам в подробности за намесата й, само ще спомена, че за обработката на мелодията са възприети Musique concrete техники (в общи линии промяна на традиционните звуци от музикални инструменти и гласове или с две думи прадядото на дъбстепа). Самият композитор бил толкова очарован от резултата, че дори не можел да повярва, че това е негово творение. Грейнър настоявал въпросната Делиа да бъде записана като съкомпозитор и да получи някъкъв хонорар за това, но Би Би Си така и не резрешава.

С времето и развитието на технологиите музикалната заставка се модернизира, но основната й композиция е запазена през годините. Любопитен факт е, че през 1996 г., във връзка с предстоящия телевизионен филм за Доктора, отговорният композитор Джон Дебни е бил на крачка да създаде чисто нова музикална тема, заради лицензионни недoразумения. За щастие, правата се уреждат и темата се запазва дори за американската адаптация.

Композицията е интерпретирана от множество други творци, като си заслужава да отбележим Pink Floyd за албума Meddle през 1971г., както и Orbital през 2001 за Altogether. При участието на последните на фестивала в Гластънбъри преди две години, самия Мат Смит излиза на сцената, за да изпълни темата заедно с групата. Именно това участие избираме за илюстрация на темата, тъй като е доста емоционално заредено.

Бутон за зареждане на YouTube видео

1. Mark Snow – The X-Files Theme

Оказва се, че човекът, отговорен за една от най-разпознаваемите музикални теми във телевизионната история, е просто връзкар, който е бил добър приятел с изпълнителния продуцент. Не стига че се е уредил така подло, ами и след като е получил работата, не е бил сигурен дали иска да участва, смятайки Досиетата за странна продукция. Веднъж навил се, обаче, Марк Сноу показва своите качества и остава отговорен за цялостното музикално оформление през всичките девет сезона и два филма за Мълдър и Скъли. През 2002 получава и номинация за награда Еми за работата си.

Колкото до самата тема, тя достига до номер 2 във Великобритания и Франция. Последните толкова си я харесват че дори издават и компилация с ремикси.  През 1998 Майк Олдфийлд пресъздава нова версия за първия филм, като вмъква елементи от популярното си парче Tubular Bellс, а през 2008, за втория филм, с нова интерпретация се отчитат и британците от UNKLE. Ремикси през годините са правени от Dust Brothers, Dj Dado, както и от много фенове.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата