1 коментар
Slender-Man-movie

Когато ужасът е скучен и безсмислен

Ревю на филма „Слендърмен“, по кината от 31 август.

През последните години хорър жанрът изживява ренесанс. Благодарение на продуцентски компании като Blumhouse и A24, сценаристите и зрителите откриха, че филмите на ужасите могат да бъдат също толкова смислени и драматични, колкото и другите, без кървищата или стряскащите моменти да са единственият фокус или да отнемат от останалото съдържание. Уви, екипът на „Слендърмен“ е проспал този момент в развитието на киното. Те само са разбрали, че ако направиш някакъв евтинджос и му лепнеш сравнително познато име отгоре, то печалбите са ти практически гарантирани. Единствено и само по тази причина (а не някаква творческа такава), те са взели интернет легендата Slender Man и са я опропастили с един от най-слабите хоръри, минавали по нашите кина през последните години.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Слендърмен е измислен в интернет персонаж – висок и слаб безлик хуманоид в костюм, който преследва и побърква хора, предимно деца. Образът му е внушителен, а популярност придобива през 2014 г., когато две (глупави и извратени) тийнейджърки наистина наръгват своя приятелка до смърт в опит да впечатлят свръхестественото същество. Има го вече в много разкази, снимки, мемета, клипчета и всякакви творби, беше въпрос на време да се направи филм за него. Надеждата на всички обаче беше, този филм да става за нещо, а това не е така. И ако не ми вярвате, защото ме мислите за хейтър, вижте му оценките по други сайтове – 3/10 в IMDB, 7% в Rotten Tomatoes. Печалбите на Slender Man вече са достатъчни, за да покрият инвестицията в него, така че недейте и вие да допринасяте с вашите пари.

За какво става дума – четири простовати американски тийнейджърки кликват на линк в интернет, което призовава Слендърмен. Една по една изчезват или се побъркват. Общо взето, това е. Ако тръгнем да задълбаваме в сюжета, ще видим, че много малка част от него има смисъл. Да не кажем, че е пълна мъгла кой какво и защо прави. Едната е уж разтревожена и вярваща, но в последствие решава, че няма Слендърмен наистина, по-важно е да ходи да си легне с невзрачния й съученик. Другата уж е много уплашена и приела насериозно нещата, но сама се завира в гората да призовава Слендърмен. Впрочем, гората е навсякъде. Човек би си помислил, че действието се развива в село с една улица и десетина къщи. Но училищната библиотека е колосална и дори съдържа езотерична литература за откачалки. Финалът пък е буквално серия от тийзъри за American Horror Story без никаква връзка и логика помежду им.

Една от причините бъркотията да е пълна, е че филмът е доста орязан, за да постигне рейтинг PG-13 (да не го забранят за под 16-годишни, защото само такива биха имали шанс да не заспят на него). В оригиналната версия показват и как умира чернокожото момиче, има повече сцени. Можем само да предполагаме, че е имало и една идея повече логика на сюжета, но да не се изхвърляме в спекулациите. Доказателство за това е първият трейлър, в който повечето сцени изобщо липсват от крайния продукт.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ужасната реализация прави пропиляването на идеята жалко, защото има няколко момента, в които се загатва потенциал за нещо повече. Например, споменато е, че Слендърмен води децата в друг свят. По-късно две от героините почти виждат този друг свят – или не точно, но отегченият ви мозък ще си пише какви ли не по-интересни сценарии наум, докато гледа бозата на екрана.

Откъм ужасяващи сцени, ситуацията също не е розова, но е с една идея по-светла (или мрачна), отколкото при сюжета. Залага се предимно на силните звуци, за да се стряскат зрителите, което не е добре, но има няколко сцени с прилично натрупано напрежение. Накрая пък Слендърмен е показан в пълния му блясък и с леко Лъвкрафтски привкус, което е красиво. Жалко, че трае само 20 секунди и не си струва заради него да изтърпите останалите час и половина.

Другата седмица излиза „Монахинята“ и ще стискаме палци тя да е по-добра. Излезе и филмът Hereditary, който не го прожектират в кината, но не е никак лош за домашно кино. Ако ви се гледа нов хорър, има достатъчно опции.

 

Изображение с име: Когато ужасът е скучен и безсмисленМоята оценка:
История – 3.50
Герои – 2+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 3+
Eлементи на изненада – 2.50
Теми за размисъл – 2+
Емоционален заряд – 3-
Фантастични елементи – 4
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 3
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4.50

Общ успех: Среден (3.20)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата