3 коментара
maleficent ver6 xlg

Коя е Господарката на злото?

Ревю на „Господарка на злото“ (Maleficent) с Анджелина Джоли.

maleficent-pixies-character-poster„Господарка на злото“ е новата интерпретация на Дисни по добре известната ни приказка за Спящата красавица. Този път Дисни ни насърчават да се потопим в историята на различна героиня, която познаваме като злата вещица Злодеида.

Режисьор на филма е Робърт Стромбърг, познат ни от „Живота на Пи”, „Игрите на глада” и „Карибски пирати”, който за първи път заема тази позиция. Развитието на действието е с добре балансирано темпо, като битките и драматичните сцени са достатъчно динамични, а същевременно зрителите имат цялото време, от което се нуждаят, за да могат да се насладят на прекрасната визия на филма. Ефектите носят деликатността на „Лабиринта на Фавна” и динамичността на сраженията от „Хобит”, и въпреки че някои критици сравняват пейзажа с такъв от реклама за тоалетна хартия, фактът, че продукцията е на Дисни, безспорно гарантира високо качество.

Актьорската игра е чудесна, макар типажите да не представляват особено предизвикателство за екипа. Изборът на Анджелина Джоли в главната роля е повече от успешен. Макар да е вярно, че Злодеида (Анджелина) с рога и криле първоначално изглежда неестествено, бързо свикваме, че това всъщност е образа на красива и силна жена-магьосница. Решението Сам Райли (Сал от „По Пътя”) да партнира на Джоли в ролята на Диавал е доста на място. Двамата се напасват изключително сполучливо, а сестрата на Дакота Фанинг – Ел Фанинг – се справя почти без усилия с въплъщаването в красивата, щастлива и обичана от всички девойка – Аврора. В главната мъжка роля откриваме Шалто Копли, който е поставен на мястото на амбициозния и алчен, но страхлив, погълнат от себе си крал Стефан.

Освен всичко това, ставаме и свидетели на дебюта на член от семейството Джоли-Пит – малката Вивиан, в ролята на 5-годишната Аврора. Нейното участие е било наложително обаче, тъй като всички малки деца явяващи се за ролята са се разбягвали и разплаквали пред напълно гримираната Анджелина. За щастие излиза, че колкото и грим да сложи една майка, дъщеря й винаги може да я познае.

vivienne-jolie-pitt-600Адаптацията на Дисни е в крак с настоящите тенденции историята да се разглежда през очите на анти-героя и от тук следва обрата. Представата ни за Злодеида търпи развитие, започвайки с образа на една малка фея. Тя живее в магичен свят изпълнен със спокойствие и мир, там където никое същество не е в подчинение на друго. Чистотата и добродушието й я излагат на опасността, която хората представляват, и след като хваща едно човешко момче да краде от дома й, доверчивостта на Злодеида позволява между двамата да се зароди приятелство. Момчето успява да я впечатли и не след дълго печели сърцето й, но после идва разочарованието. Както може би се досещате, в тази история жертвата не е спящата красавица, а магьосницата, а още по-точно – предаденото й сърце. Разбираме, че за всяко нещо си има причина и женската злоба не е изключение, а въпросната причина са именно мъжете. По този начин дамите се включват към целевата група на филма заедно с почитателите на приказки, докато за джентълмените е предвиден доста екшън (и доста Анджелина). Така „Господарка на злото“ се превръща във филм за цялото семейство.

Крал Стефан, който е олицетворение на падението на хората, символизира и непрестанната човешка борба. Основната ми критика е, че моментът във филма, действително показващ тази вътрешна борба, е прекалено кратък и вместо там да представи съсредоточен диалог и така да се разреши всичко, режисьорът избира да се фокусира над една последна битка. Оригиналността на финалната идея донякъде се губи и заради приликата със „Замръзналото кралство” , но това не е умишлено, тъй като и двата филма са се снимали паралелно. Въпреки че според мен стратегията за привличане на нежния пол като зрители да не е добра, сюжетът не е сълзлив и филмът си струва да се гледа, особено на голям екран.

Като цяло „Господарка на злото” ни представя различна гледна точка към една добре позната история и ни напомня за важността от последствията на емоционално взетите решения, учейки ни, че вътрешното израстване и прошката са основни елементи в света на доброто.

БележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5
Режисура и ефекти – 5
Актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6
Общ успех: Много добър (5,00)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата