Минава ли Стар Трек отвъд границите на познатото?

Не, но все пак продължава да вади добри филми – ревю на „Стар Трек: Отвъд“, по кината от 22 юли.

Когато представяш новия филм по „Стар Трек“ няма нужда от пространствени уводи – всеки знае какво е това. Би трябвало всички да са наясно и че през 2009 г. Джей Джей Ейбрамс възроди поредицата на голям екран, а сега по кината върви третият филм от тази нова поредица, в която старите герои се завръщат, но представени от съвременни актьори и в леко променена (от пътуването във времето) вселена. Ако сте фен, със сигурност ще гледате филма независимо от ревюто, но отсега ви казвам да сте спокойни, че няма да останете разочаровани. Ако не сте фен – Star Trek Beyond няма да ви спечели за каузата, но пък ще ви покаже зашеметяващи зрелища и разнообразна палитра от извънземни.

Трейлърът изглежда доста епичен и в известен смисъл филмът е такъв. Екипажът на Ентърпрайз е изкарал 3 от петте години, в които е поел мисия да изследва непознатите части на космоса, и спира на свръхфутуристична космическа станция (която наистина изглежда много яко и режисьорът не се свени да ни я показва в детайли с дълги кадри-експозиции), където да презареди. Там обаче получават зов за помощ относно кораб, разбил се на планета, скрита зад мъглявина, в която единствено Ентърпрайз може да навигира. Бидейки добряците, каквито са, членовете на екипажа веднага се отзовават, но попадат в капан – там ги чака неизвестен враг, който разбива кораба им на части, избива половината екипаж и пленява другата половина, като само няколко човека успяват да се изплъзнат. Оказва се, че врагът е подготвял клопката дълго време, защото цели да придобие един от артефактите на борда на Ентърпрайз, с който да сглоби ужасяващо древно оръжие за масово унищожение.

От гледна точка на сюжета – той е достатъчно изпълнен със събития и екшън сцени, за да ви държи заинтересовани през цялото време. Врагът е наистина впечатляващ и причинява много смърт и разрушения, заплашва и цялата вселена, така че има залог, който да поддържа напрежението. Тъй като известно време екипажът е разделен и всеки се спасява по единично, всеки от главните герои получава екранно време само за себе си. Вкарани са и няколко мъдри мисли в диалозите (особено когато Спок е единият участник в разговора) напълно в стил „Стар Трек“, но има и забавни моменти и шеги, въпреки че персонажите нямат причина да са весели.

С една дума, присъства почти всичко, което е необходимо на един добър Star Trek филм или епизод. Представете си старите серии, но с повече времетраене, милион пъти повече бюджет и модерен вид – такова е усещането от „Стар Трек: Отвъд“. Лошото е, че въпреки това, нещо липсва. А именно – героите. Повечето от тях не претърпяват абсолютно никакво развитие – те са просто инструмент на сюжета и нищо повече. Знаем, че ще оцелеят, знаем какво ще направят и ще кажат. Има зачатъци на развитие при капитана и Спок, тъй като в началото и двамата са на косъм да вземат по един неприятен избор, но накрая се отказват от него и продължават както преди. Евентуално можем да говорим за изключение при Джейла – бялата извънземна от трейлъра и плакатите, която е чисто нова героиня и за която всички се чудиха защо е толкова важна. Е, важна е, защото само тя може да се нарече пълнокръвна и претърпяваща истинско развитие чрез пълноценна история. И то пак с някои уговорки и пропуски.

Идрис Елба играе интересен и впечатляващ злодей, но отново има много какво да се желае от дълбочината, мотивацията и предисторията му.

Идрис Елба играе интересен и впечатляващ злодей, но отново има много какво да се желае от дълбочината, мотивацията и предисторията му.

Като изключим това мое оплакване, всичко останало е супер. Саундтракът е по-добър от очакваното, а почитателите на твърдата музика ще се изкефят особено много на един определен момент към края, който е и страшно красив на големия екран. Джъстин Лин е взел най-доброто от своя опит с „Бързи и яростни“ досега, без да изкривява наследството на „Стар Трек“ или да го комерсиализира прекалено много (ще му простим саундтрака с Риана – все пак той цели да докара повече зрители от новото поколение). От друга страна, повечето пари и повечето екшън допринасят за „Стар Трек“ като цяло и го правят годен за нареждане сред по-добрите блокбъстъри на лятото. Драмата с внезапния хомосексуализъм на Сулу пък беше много шум за нищо – сцената дори не е изрично хомосексуална или забележима, не би трябвало да притесни или подразни никого и ако не бяха задочните спорове между актьорите нямаше и да се забележи.

Между другото, вече е потвърдено, че ще има и четвърти филм „Стар Трек“, в който ще участва Крис Хемсуърт (той играеше бащата на Джеймс Т. Кърк в първия филм и уж умря там…). Парамаунт са толкова сигурни в успеха на Star Trek Beyond, че вече гледат напред. Нищо чудно, тъй като филмът се харесва на критиците, със сигурност ще се хареса и на публиката. Тази поредица е изкарала 50 години, ще изкара и още 50, независимо в каква форма. Тя ще се мени и адаптира към различните времена, ще бъде ръководена от различни хора, но ще оцелява и ще продължи да носи същите ценности и приключения и на следващите поколения – за силата на единството и мира.

бележникМоята оценка:

История – 6
Герои – 4.50
Режисура и ефекти – 6
Актьорска игра – 6
Елементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Общ успех: Мн. добър (5,38)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Стамболийски

Феноменален филм 🙂 Йорктаун е зашеметяващ! Историята великолепна! Истинска фантастика за феновете на жанра. Безспорно най-добрата изненада на година, не очаквах толкова да ми хареса. Музиката беше супер. Разчуствах се на при споменаването на смъртта на оригиналния Спок в лицето на актьора Ленърд Нимой. Споменах ли Йорктаун? Да малко пропорциите му куцаха, но беше великолепен!