1 коментар
veseloto grobishte rrr

Може ли едно гробище да бъде весело?

Ревю на „Веселото гробище“ от Лора Лазар, изд. „Изток-Запад“

Веселото гробище е петият роман на Лора Лазар. Интересното около писателката е, че тя пише с псевдоним и не се появява в публичното пространство. От една страна този факт (тази интересна стратегия) създава определена аура около нея. Както при случая с Наталия Солнцева и тук читателят е оставен сам пред текста. Авторът и неговата фигура са вън от полето на интерпретация. А Веселото гробище е роман, изпълнен с много чувство за хумор, богато съдържание на интриги и в центъра му се намира една мистерия.

Изпратени сме не на друга планета или на екзотичен и вълшебен остров, а в малко българско селце, наречено Кралево. То ще се превърне в арена за бъдещи убийства, извършени с голяма прецизност и замисъл. Жителите на Кралево не са лоши хора, те с нищо не заслужават съдбата, която ще ги сполети. Дали обаче това е така? Всяко място крие своите малки (или по-големи) тайни, които рядко стават достояние за останалите.

В селцето действието се развива основно около гробището. На неговата територия, преди години, се е случило събитие, чиито последствия ще бъдат в основата на романа. Някак и самият живот на героите – Бончо Гладиатора, Щурата Стела, Коко Хлопката, Велизар Вампоров, Траян, Адриан Мазачо, Димо Вълкобореца, баба Бенда и Бончо Гладиатора се движи около и в гробището. Обръщам внимание на леко причудливите имена, които Лора Лазар е избрала за своя роман. Със сигурност това ще ви предразположи да почувствате Кралево и обитателите му някак по-близки.

Всичко започва с една новина – един от местните жители, Коко Хлопката, е починал в катастрофа. Неговият труп ще бъде докаран в Кралево, за да го погребат съселяните му. Покрай погребението започват да се случват множество причудливи събития – върху гробовете изникват яйца, козелът на Коко Хлопката се появява с боядисани в златно рога, някой окача звънчета по едно от дърветата в гробището… Жителите на Кралево са озадачени, тъй като някой повтаря номерата на починалия Коко. Но кой? Това е първата въпросителна за тях.

Вторият роман на авторката, също включен в поредица Magica

Малко след погребението започват да откриват и още трупове на свои съселяни. Някаква сила се е отприщила в Кралево и е решила да изтреби по странен начин хората, живущи в него. Но защо?

Както споменах, малкото селце е обвито в тайни. Една от тях е свързана с мистериозен прокълнат гроб и прокълнат имот. В последния се нанася мистериозен и непознат мъж. В близост до прокълнатия имот тихо и спокойно си живее баба Бенда и нейният внук, дошъл й на гости от София, Траян. Освен в любовна афера с дъщерята на селския кръчмар, Адриан Мазачо, Траян ще се окаже и в основата на една загадка, тази на село Кралево. Ще успее ли той да я разреши? И по какъв начин тя е свързана с дипломната работа, която той пише. Младият Траян се интересува от орфизма и траките. Село Кралево е място с история и богато минало. Иманяри често намират тракийски предмети из неговите околности.

Мотивът за орфизма е гениалната нишка, около която Лора Лазар успява да вплете толкова различни герои и приключения. Отначало ще си извадите коренно различни хипотези за мистериите и убийствата, но от един момент нататък бавно ще навързвате нишката и детайлите в едно. Спокойно бих казал, че нещата са изпипани майсторски до последния детайл. Лора Лазар се е постарала не само да използва мотива за орфизма за сюжет на Веселото гробище, но и да го изпипа до последния негов детайл. Именно този писателски майсторлък – способността да се изграждат живи и колоритни герои, чувството за хумор и употребата на исторически мотиви, превръщат романа в невероятно изживяване.

От гледна точка на убийствата романът спокойно може да премери сили с въображението на Агата Кристи. Не искам само да хваля Лора Лазар (към която, признавам си, бях леко скептичен), но определено я бива и в тази част. Убийствата, които описва, са някак странни, дори в известна степен и малко нелогични. Как се е случило така, че липсват доказателства? Кой е успял да бъде толкова потаен, че да убие друг човек и да успее да избяга за части от секундата?

Няма да издавам загадката около Веселото гробище – оставям на читателите му сами да се впуснат в това приключение и да разберат, заедно с младия Траян, кои са убийците под прикритие в село Кралево. Дори да не сте охитвали досега книгите на Лора Лазар, то това е добро начало да откриете за себе си стилът и идеите на авторката. Мога да ви гарантирам, че ще останете очаровани от лекотата, с която сюжетът ще ви погълне. Единственото за което аз мога да съжалявам, е, че едва сега откривам за себе си Лора Лазар!

 

Моята оценка:
История – 5.50
Герои – 6
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 5.50
Теми за размисъл – 5.50
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 5
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Отличен (5.50)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата