hugo

Награди Хюго 2017

Бижута от света на фантастиката.

Снощи на церемония в Хелзинки, където се провежда 75-тият Worldcon, бяха раздадени наградите Hugo. С над 3000 гласуващи са избрани следните победители:

Най-добър роман: N. K. Jemisin – The Obelisk Gate

Победителят е избран сред 652 номинации. Н. К. Джемисин е първата афроамериканка, носителка на награда Хюго. Тя грабна статуетка и миналата година, за The Fifth Season, първия роман от поредицата „Разделена земя“. The Obelisk Gate е неговото продължение. Джемисин има друга своя поредица издадена на български, от „Сиела“ – „Сънната кръв“, в която влизат „Луната, която убива“ и „Засенчено слънце“.

Най-добра новела: Seanan McGuire – Every Heart a Doorway

Избрана от 187 номинации. Шонан Макгуайър е известна също с псевдонима си Мира Грант, която на български има издадена една книга – „Захранване“, изд. „ИнфоДар“. Тя е първа част от трилогия на име „Нова кръв“, но засега няма изгледи да видим останалите. Сред финалистите в тази категория са били и Чайна Миевил, който е останал на шесто място с This Census-Taker, и Луис Макмастър Бюджолд за Penric and the Shaman.

Най-добра повест: Ursula Vernon – The Tomato Thief

Избрана от 295 номинации. Урсула Върнън е известтна у нас с поредицата си от комикс-романи „Огнедъх“, от която в България са издадени три книги, благодарение на изд. „Плеяда“. Това са „Огнедъх“, „Огнедъх: Атакуват жабите нинджа“ и „Огнедъх: Проклятието на кренвирша върколак“.

Най-добър разказ: Amal El-Mohtar – Seasons of Glass and Iron

Най-добра графична история: Marjorie Liu, Sana Takeda – Monstress, Volume 1: Awakening

Най-добра драматична презентация в дълга форма: Arrival

„Първи контакт“ на Дени Вилньоф е победил финалистите „Дедпул“, „Ловци на духове“, „Rogue One: История от „Междузвездни войни“, „Скрити числа“ и първи сезон на „Странни неща“.

Най-добра драматична презентация в къса форма: Leviathan Wakes, The Expanse

Тук е имало 569 номинации, като останалите финалисти са San Junipero – Black Mirror, The Return of Doctor Mysterio – Doctor Who, Battle of the Bastarts, The Door – Game of Thrones и албумът Splendor & Misery на Clipping.

Най-добра поредица: Lois McMaster Bujold – Vorkosigan Saga

Тази категория е юбилейна и е наложена само за тази година, не е от редовните. Въпреки това е получила 290 предложения, а сред финалистите е също „Експанзията“ на Джеймс Кори. От поредицата „Сага за Воркосиган“ има издадени 13 книги на български, включително най-новите, като заслугата е на изд. „Бард“. За съжаление, те са изчерпани от тираж.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата