Най-добрите филми на 2017 г.

Кои фантастики за кино (стандартно или домашно – няма значение) плениха сърцата ни?

Вече уважихме книгите и сериалите, които белязаха миналата година. Остава ни само да класираме филмите, които ни направиха най-добро впечатление през 2017 г.

Обикновено пишем тези класации с известна доза мрънкане, защото в последно време киното предлага по-малко продукции, които наистина да ни харесат, отколкото телевизията и стрийминг платформите. 2017 не е пълно изключение от тази тенденция, тъй като едва 11 от 13-те члена на журито се включиха в оценките на филмите – останалите просто не намериха какво толкова да наградят. От изказалите се някои отново са на мнение, че киното се представя слабо, но все пак вече имаме и такива, които за пръв път са доволни от всички пет филма, които награждават, та дори ги е яд, че са пропуснали по нещо.

Започваме със средата. Най-интересно е 16-тото място – то е за Star Wars: The Last Jedi. Епизод VІІІ събра общо цели 6 точки от Нед Ласков и Нед Панайотов, но пък получи наказателни минуси от Мира и Петя. Така „Междузвездни войни: Последните джедаи“ се оказа най-полемичната продукция на годината и извън топ 15. Анатема!

14-то място си делят независимо продуцираният A Ghost Story, който взима сребърен медал от Иван, и Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, награден с 4 точки от Адриан. На фаталното 13-то място е неочаквано свежият Jumanji: Welcome to the Jungle с по 2 точки от Петя и Славяна. На 12-то място пък остава Тор: Рагнарок – той има 4 точки от Миро и 2 от Нед Недев, но е наказан с -1 от Славяна.

Продължаваме напред и нагоре!

11. Beauty and the Beast / Красавицата и Звяра – 5 точки

5 точки от Славяна – Безапелационно давам първото си място на „Красавицата и звяра“. Макар и да е просто игрална адаптация на анимацията, филмът е толкова красив, със страхотно адапатиран сценарий и невероятна актьорска игра, а музиката беше изпята със сърце и душа. Личеше си, че Дисни са вложили много. Имаше и една обяснителна сцена какво е станало с майката на Бел, която изобщо не ме подразни, даже напротив, даде ни отговори, които нямахме преди. Само пистолетът на Гастон ми дойде в повече.

10. Bright / Ярко – 5 точки

4 точки от Нед Ласков – Не съм предполагал, че ще дам толкова добра оценка на филм с Уил Смит… Но ми се струва, че тук той не отнема от качествата на филма и дори донякъде изборът му е удачен. Лично аз останах приятно изненадан след „Bright“ – смятам, че кинематографията и специалните ефекти бяха на много добро ниво, а другите аспекти на филма отговориха на сравнително невисоките очаквания. Тъй като всички други филми, които гледах през годината, се провалиха в това да достигнат нивата, в които се целеха, „Bright получава второто място. Подходящ филм за забавление през уикенда.

1 точка от Миро – Знам, че последните филми на Уил Смит не му бяха много силни… Този също не е, но поне е забавен, увлекателен и лек за гледане. Също така представя интересни свят и концепция, която напомня малко на Alien Nation от едно време.

9. Wonder Woman / Жената чудо – 6 точки

4 точки от Славяна – Давам личното си второ място на „Жената чудо“. Не защото феминистката в мен ликуваше, че най-после силен женски образ от супергеройските среди си има собствен филм, а защото просто си беше чудесна.

2 точки от Адриан – Като цяло филмът беше зрелищен, но не с епиката, а откъм красивата актриса и добре подредения и изглеждащия град на Амазония. Филмът фактически беше посбъркан тук-там, но пък Гал Гадот си е наистина чудо жена. По мое мнение, тук мъжката аудитория и любителите на неангажиращите типично американски филми биха мислили като мен.

8. mother! / майка! – 7 точки

4 точки от Нед Недев – Определено най-странният филм за годината за мен. Най-общо казано, „Майка!“ е добра интерпретация на Библията в тесен смисъл и отлична за ролята на човечеството в живота като цяло в широк смисъл. Със сигурност не е продукция, която ще се хареса на всекиго. Това е от филмите, които разделят зрителите на два лагера без средно положение – едните ще го харесат много, а другите ще го мразят. Макар и някои моменти да ме издразниха, аз съм от първите.

3 точки от Иван – Тотална игра със зрителя, вкарваща го в един различен свят на усещане и възприятие. Заедно с The Killing of a Sacred Deer водят в класацията за емоционална манипулация на публиката.

7. Coco / Тайната на Коко – 10 точки

5 точки от Петя – Затрогващ и оригинален филм за стойността на миналото и семейните ценности и за важността да преследваш мечтите си (но не на всяка цена). В Дисни все още има магия, макар че тя определено не е при извънземните пингвини.

5 точки от Нед Недев – Очаквах, че „Тайната на Коко“ ще е добра анимация за деца, но всъщност ми хареса много повече, въпреки стандартния си сюжет. Задгробният живот е представен доста интересно, даже да му се прииска на човек да е там около всичките скелети, като е обърнато изключително внимание към детайла. Определено това е най-добрият анимационен филм от „Играта на играчките 3“ насам.

6. Valerian and the City of a Thousand Planets / Валериан и градът на хиляда планети – 10 точки

5 точки от Миро – Заслужава!

3 точки от Адриан – Може би не е нещо особено и не се откроява много повече от останалите излезли през 2017 филми, но поне е различен и не е поредният епизод от нещо изтъркано.

2 точки от Мира – Класическа приключенска фантастика, която не блести с нищо гениално, но грабва интереса и близо двата часа и половина продължителност преминават като миг.

5. Spider-Man: Homecoming / Спайдър-мен: Завръщане у дома – 13 точки

4 точки от Петя – Не очаквах почти нищо от поредния Спайдър-мен, особено след като дебютът (в Отмъстителите) на новия човек-паяк не ме впечатли особено. Всъщност филмът е много по-забавен и непринуден от повечето съвременни филми за супергерои и определено по-добър от прехваления Спайдърмен с Андрю Гарфийлд.

3 точки от Нед Ласков – Филмите за Човека-паяк винаги са противоречиви и никога не успяват да се харесат на всички. „Homecoming“ също попада в тази категория и получава 3 точки от мен главно заради намесите на Робърт Дауни, достоверния злодей и доброто вплитане на историята във вселената на Марвел.

3 точки от Нед Панайотов – Сполучлива семейна комедия с реално забавен хумор, типичен за Марвел. Цветен и мощен филм. Силна актьорска игра, дори и от по-младите актьори. Нямам търпение да видя още от това, с което Зендая ще допринесе към ЕмДжей в следващите филми от споделената кино-вселена.

3 точки от Славяна – Няма как да пропусна „Спайдър-мен“. С прискърбие му давам 3 точки, а не 5, но просто това не беше моят филм. Прекалено детски беше, прекалено много цветнокожи за моя вкус бяха вкарали в сценария и някак не успя да ме грабне, та да кажа „Ето един филм, който Марвел направи специално за феновете на Спайди“. Просто допълнение към общата история във вселената. Единствената причина да давам 3, а не 2 точки е, че Майкъл Кийтън е просто страшен злодей!

4. Blade Runner 2049 / Блейд Рънър 2049 – 13 точки

5 точки от Мира – Напук на всички очаквания и наложените от Холивуд стандарти във фантастиката в това десетилетие, „Блейд Рънър 2049“ остава верен на оригинала. Перфектната кинематография, съчетана с подходящ саундрак, изгражда носталгична атмосфера, която те поглъща напълно. Добавете актьорска игра на ниво и леко заплетения сюжет и се получава най-добрата фантастика за годината.

4 точки от Рин – Достойно продължение на първия Блейд Рънър, дори може би повече от достойно. Дълбоко философски и с тегава атмосфера, която да се опита да те накара, давайки ти време, да се замислиш не само за филма като цяло, но и за самотните индивиди в него и тяхната борба, която не е по различна от твоята. Събуди ли се вече, от дългия ти сън?

3 точки от Петър – Визуален и интелектуален шедьовър, който надгражда оригинала си и провокира с главозамайващо количество теми за размисъл. Ако беше с една идея по-бърз можеше спокойно да вземе първото ми място, но пък този кахър е прикрит с великолепната сцена на холограмо-робото-човешката тройка.

1 точка от Иван – Може би най-голямото ми притеснение тази година беше какво ще направи Вилньов с продължението на Blade Runner. Страховете ми не се оправдаха и той се представи блестящо. Въобще годината бъка с добри продължения – War for the Planet of the Apes, Star Wars: The Last Jedi и Thor: Ragnarok.

3. Logan / Логан: Върколакът – 15 точки

5 точки от Нед Ласков – „Логан“ излезе доста отдавна, но въпреки това беше първият филм, за който се сетих, достоен да бъде наречен “a must see”. Всъщност, дори може да се окаже единственият. По мое мнение, един филм за Върколака трябва да бъде точно това, което беше „Логан“ – тъмен, апокалиптичен, но също емоционален и катарзисен (няма такава дума май, но нищо). Всичко това, естествено, без да пропуска хумор в премерена доза, предимно идващ от страхотната Дафне Кийн. Като цяло, това е един филм, достоен да е част от историята на Върколака и подобаващ неин финал.

3 точки от Петя – Никога не съм си представяла бъдещето на мутантите така, освен това тонът тук е може би прекалено депресиращ за моя вкус, но все пак това е добър филм, който заслужава да се спомене в класацията.

3 точки от Рин – Както вият вълците в нощта, така и ние вием, изпращайки Хю Джакман и Патрик Стюарт с последните им появи като Професор Х и Върколака. Ще ни лиспват…

2 точки от Петър – Не очаквах да дам точки на нещо от „Х-мен“ вселената, но пък и никой не очакваше тя да извади нещо толкова нестандартно за сбогуване с Върколака и стария Професор Х. Филмът ме спечели заради атмосферата, емоционалния заряд и, най-вече, неочаквания злодей с лично значение за главния герой и перфектна поява в средата на филма.

2 точки от Иван – Силна година беше и при филмите за супергерои. Логан е блестящо изпълнение, което си заслужава гледането, макар че и DC се отчетоха с Wonder Woman.

2. It / То – 21 точки

5 точки от Нед Панайотов – Прекрасен филм на ужасите. Признавам си, наистина ме стресна. Всичко, което се очакваше от него (като елементи на хоръра), беше надградено трикратно. Скоро няма да ми се избие от главата сцената с разглеждането на снимките.

5 точки от Иван – Направо ми отвя главата, останах безмълвен и дълго време си мислех какво гледах… Определено е моят филм на годината! А хорър годината беше добра – Life, The Girl with All the Gifts и Split, макар че там ужасът беше друг вид.

5 точки от Петър – Страхотен ужас, който ме разтърси из основи и обзе мислите ми задълго след като напуснах киното. И да е имал някакви недостатъци, вече не си ги спомням, помня само перфектния микс от хорър, драма и комедия, прекрасната трогателна история и впечатляващия клоун.

3 точки от Мира – Поредната екранизация по Стивън Кинг този път има много неочаквани достойнства. Една от класическите творби на автора е пресъздадена по достоен начин, като ужасяващите моменти са изпипани и постоянно смразяват кръвта ти.

3 точки от Нед Недев – Този филм ме изненада изключително приятно. По мое мнение е много по-добър от минисериала през 90-те във всяко едно отношение. Адмирации за младия актьорски състав, както и за Бил Скарсгард, който направи Пениуайз такъв, какъвто трябва да е.

1. Guardians of the Galaxy vol. 2 / Пазители на галактиката vol. 2 – 23 точки

5 точки от Рин – Това е филмът, който най-много ми хареса тази година, не че е нещо на някакво гигантско ниво, но… Да видя, че екипът от сценаристи наистина са разбрали тази частица на древното божествено създание, наречено Его, бащата на Куил, която има същите борби като мен и същото мислене, и я описват и пресъздават във филм… Е, вярно изкараха ме лошият, но… нормално е да ми почешат Его-то…

5 точки от Адриан – Писали сме вече доста хвалби за този филм, няма какво повече да кажа. Заслужава си позицията.

4 точки от Петър – До последно се чудех дали да дам 5 точки на този филм или на „То“, но в крайна сметка „Пазителите“ загубиха в личната ми класация заради твърде детския на моменти хумор и комиксовия си произход. Иначе заслужава първото си място в общото подреждане заради прекрасния микс от екшън, комедия и драма, великолепните космически пейзажи, страхотния грим и качественото развлечение, което осигурява. А на Мери Попинс плаках 🙂

4 точки от Мира – Пазителите се завръщат, за да спасят галактиката за пореден път. Приключенията им остават все така забавни и изпълнени с впечатляващи експлозии. Втората част не отстъпва по никакъв начин на първата и даже с няколко трогателни момента надгражда над предшественика си.

3 точки от Миро – Пазителите отново впечетлиха с главозамайващи ефекти, приятна доза хумор и най-накрая разбрахме произхода на Старлорд 😉 Като цяло, нищо ново под слънцето. Просто е същият като предния, само че с повече ефекти и не чак толкова увлекателна история.

1 точка от Петя – Все още е един от най-свежите филми на Марвел – достатъчно успешен, забавен и интересен, за да задава тона на останалите от супергеройския жанр.

1 точка от Нед Недев – „Пазители на галактиката 2“ е напълно адекватно продължение на първия филм, който зарежда с приятно настроение и кара зрителя да напусне киното с усмивка на лицето. Чакаме третия и дано пазителите да са в пълен състав след „Infinity War“.

Наказателни точки:

Иван наказва Flatliners / Линия на смъртта – Ако можех, щях да номинирам и други ненужни продължения и ремейкове – Карибските Пирати, Мумията, Трансформърс… да не продължавам.

Мира наказва Star Wars: The Last Jedi / Междузвездни войни: Последните джедаи – Думите не могат да опишат разочарованието ми от филма. The Last Jedi би подхождал повече като пародия на филмите от вселената. Целият потенциал, заложен от седмия филм беше потъпкан и заместен с Дисни хумор на неправилните места и нямащи никаква логика сюжетни развития.

Неделчо Ласков наказва King Arthur: Legend of the Sword / Крал Артур: Легендата на меча –  Не успях да изгледам този филм до края… На този етап не знам кой би искал да гледа още една история за Артур, особено изопачена по такъв начин. Слаба актьорска игра, неподходящи актьори, глупави клишета, шокиращо неподхождащи локации и слаб хумор допълват този „филм“ и го правят моят най-лош филмов спомен не само от 2017, а от последните няколко години.

Нед Недев наказва King Arthur: Legend of the Sword / Крал Артур: Легендата на меча – Доста филми се борят за отрицателна точка, но „Крал Артур: Легенда за меча“ едно, че е напълно безсмислен, но и е невероятно скучен.

Петър наказва Inhumans / Нечовеци – „Нечовеци“ вече беше наказан от колега в журито при сериалите, но аз се излъгах да гледам първите два епизода на кино. Може да изглеждам все едно вадя нож на умряло куче, но държа да подчертая колко лоша беше идеята да се пуска това на IMAX 3D.

Петя наказва Star Wars: The Last Jedi / Междузвездни войни: Последните джедаи – Не защото го мразя, а защото според мен миналото е важно (затова и повторих думата няколко пъти в личната си класация) и защото предполагам че други хора ще му дадат положителни точки и искам да го смъкна надолу.

Славяна наказва Thor: Ragnarok / Тор: Рагнарок – Тук падна голямо мислене – Тор или Пазителите на галактиката… Пазителите или Тор… Искам да дам и на двата филма много наказателни точки!!! Толкова посредствени, дълги и скучни на моменти, чак от залата исках да изляза. Голямо разочарование. От двата обаче Тор беше по-зле. Наистина пародия, както в едно ревю пишеше. Не може всяка сериозна сцена да бъде обезсмисляна с глупав коментар или някаква изцепка… И той, както и „Спайдър-мен“ бяха за допълнение към вселената. И безконечен източник на мемета.

А ето и цялата класация в обобщен вид:

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

От Трансформърс отдавна съм се отказал да гледам каквото и да е. Той е за -100 точки откакто е започнала поредицата. Но, повярвай ми, аз съм последният човек, който ще води Марвел срещу ДС войни и ще тръгне да бута Лигата нанякъде 😀 Обективно погледнато, да, докато Тор заслужава един тлъст минус, Лигата заслужава една кръгла нула, с което наистина влиза по-високо в личната ми класация, но чак пък да ме е яд… Докато Пазителите си отговориха на нивото от едно време, не мисля, че е по-слаб 2 от 1.

Nedev88

Коко е пушка. Аз от две седмици си припявам La Llorona и Remember me. 😀

Петя Ивайлова

Между другото (да повторя) Коко е страхотен филм! 😀 Жалко, че заради гробищната тема няма да стане толкова популярен, колкото филмите с принцеси, но това не е чак толкова важно. Дано да спечели Оскар! 🙂

Нед Ласков

Аз не виждам какво му харесахте на Пазителите… в пъти по слаб от оригинала.
Не виждал също и защо хейтите толкова много Тор… Филмът според мен постигна целта си – беше забавен и интересен. (гледах го след като гласувах, можеше и да му дам 1-2 точки) Като цяло не мисля че идеята им е била да правят нещо като Логан, така че не виждам защо им се ядосвате толкова.
Логан от друга страна беше страхотен и трябваше да е на първо място. Нямаше да ме е яд толкова, ако беше друг филм а не Пазителите (не казвам, че беше ужасен, просто не заслужава първо място)

Nedev88

Вие пък какво сте нахейтили Тор толкова? 😀 Ако той е толкова лош, не знам филми като Dark tower, Geostorm и Transfоrmers какви трябва да бъдат. А Петър просто виждам как го е яд, че Тор има повече точки от Justice League. 😀

Петя, затова и имам два марвелски филма в топ 5. 🙂

Петя Ивайлова

Пазителите не е лош, но беше доста обикновен – този мотив с героят, който убива баща си, е от митологията, и е от една страна класически, от друга – преекспониран. Така и не разбрах дали Старлорд ще живее хиляди години самостоятелно (без помощта на родителското тяло) и дали ще може да създава разни предмети от нищото… Следващият епизод (т.е. следващите Отмъстители) може би ще отговорят на този въпрос?..
Падингтън е хубав филм, но нали изрично се разбрахме, че говорещите анимирани животни не спадат към фантастиките (освен ако не са мутанти или нещо от този род). 😉

Много късно изгледах, Тор, иначе иначе щеше да слезе малко по-надолу… Споделям мнението на Славяна – абсолютна пародия… Като цяло филмите за Хълк и Тор никога не са ми били от най-любимите, но тук се удари дъното, и то не откъм актьорска игра, а откъм нелеп… това не стига май… НЕЛЕП сценарий. За Пазителите можеше да сложа поне 3 точки, ако се бях сетил, че такъв филм изобщо съществува 😀… Но като цяло съм доволен от изборите си и от класацията, която се получи в статията.

Петър Атанасов

Валериан ако беше на френски, съвсем никой нямаше да го гледа 😀

За понеделник – не е лош, но не е и чак нещо, което да вкарам в топ 5. Бледо копие на Орфана е и недоизпипано.

Много се радвам, че Стар уорс е надолу, не му трябва да е високо, същото важи за Тор. Браво, че им дадохте минуси, защото моят беше зает 🙂 Браво и за минусите на Крал Артур, голяма тъпотия. Флатлайнърс си го спестих, та няма да го коментирам.

За мен класацията си е идеална, но все пак моят топ 4 съвпада с общия, така че е нормално да го кажа 🙂 До последно се чудих дали да дам 5 на пазителите или на То, Блейд Рънър също не ми е далеч от върха. Логан само си е бетон за двете точки, а едната можех да я дам на още няколко филма от таблицата, но Сплит я заслужи заради интересната идея и доброто изпълнение.

Nedev88

Иначе моят победител за 2017 въобще е Падингтън 2.

Nedev88

Валериана исках да го харесам, но не можах. Ако бяха сложили по-сносен каст (и езика му беше френски), щеше да е доста по-добър.

Миро

Where is Monday само аз ли съм го отразило? 😉 Много подценяван явно, 2017 имаше много от към фантастика но уви не беше много, много за кино според мен….просто нямаше нещо да ме нахъса толкова да отида с кеф да им хвърля едни 10-12 лв. 😁

Славяна

Яд ме е, че гледах Брайт след като си пуснах класацията. Сигурно щях да му дам поне две точки, защото е интересен, забавен и макар да е политически коректен, пак е нещо повече от това, което се прави.
И, разбира се, продължава дълбокото ми изумление как Пазителите е толкова харесван, още повече в сравнение с Логан, който е на трето място, а заслужава повече, въпреки че не беше моя филм.

Иван Стамболийски

Много интересна класация, радвам се много на класирането на То и трите петици които е взел 🙂 Тук съм гледал всичките филми.

Нед Ласков

Ох мале тая касация каква е сбъркана… Нямам думи просто. Единственият извод, който мога да си направя е, че нищо не си струва парите за кино.
За разлика от фантастиката, мисля че киното като цяло имаше силна година, с доста качествени филми. Не и в нашия жанр обаче.
ПП Много Нед в това жури бе 😀