Най-добрите книги, на които сме правили ревюта досега

Сравнихме оценките на всички книги, които сме ревюирали, и подредихме най-големите отличници в тази класация.

Откакто започнахме сайта, направихме ревюта на няколко десетки книги. В някои от тях се влюбихме, в други – не чак толкова. Но всички минаха под острия критически нож на нашите автори и бяха оценени според качествата си. Естествено, мненията ни са субективни, но се надяваме нашите оценки и рецензии да са ви от помощ, когато се чудите коя да е следващата книга, която да запълни свободното ви време.

5. „Преобразена“
Десислава Дюлгерян, изд. „Libra Scorp“, обща оценка: 5,60

„Преобразена“ остави отлични впечатления с обема си, оригиналната история, напрежението и четивния стил. Макар и млада, авторката успява да влезе в тази престижна класация, радвайки изтънчени критици като нас. Но не само гореизброените комплименти правят тази книга по-различна от останалите в списъка – това е единственият роман сред най-добрите, попадали в ръцете ни, в който има вампири, както и е единственият български такъв. Изобщо, Преобразената е уникална отвсякъде.

4. „Селцето“
Кир Буличов, изд. „Колибри“, обща оценка: 5,68

„Селцето“ ни припомни добрите моменти от съветските времена (в които ние не сме били родени и няма как да знаем какво е било), когато руската фантастика е доминирала на нашия пазар. Да, тази книга е стара, но това в никакъв случай не трябва да носи негативни окраски, напротив – тя е проверена от времето и принадлежи към школа, дала едни от най-добрите произведения в жанра. Почитателите на сериозната научна фантастика не бива в никакъв случай да пропускат това предложение, заело четвъртото място.

3. „Заклинателят“
Уилям Питър Блати, изд. „Изток-Запад“, обща оценка: 5,75

Каквото и да си говорим, „Заклинателят“ си е класика. Всъщност, „Екзорсистът“ е класиката, а „Заклинателят“ е доизпипаната й версия, по-добра и от оригинала. Историята за обладаното от демон момиче няма никога да ни омръзне, а авторът няма никога да бъде изтрит от историята, тъй като е оказал несравнимо влияние върху световната култура. Всичко това не е случайно и, макар да не влияе особено върху нашата оценка, обяснява защо книгата намира място в средата на класацията.

2. „Защитения“
Питър В. Брет, изд. „Колибри“, обща оценка: 5,78

Не само старото е хубаво, далеч сме от мисълта, че „вече не ги правят като едно време“. „Защитения“ е едно прекрасно ново фентъзи, което е адски зарибяващо. Ако почитателите на жанра пропуснат да го прочетат, това ще е колосална грешка от тяхна страна! Затова обрисувайте дома си със защитни символи, помолете се ядроните да не ви докопат и се загърнете под одеалото и лампата със „Защитения“ в ръка – няма да съжалявате! А „Колибри“ няма да съжаляват, ако вземат най-накрая да пуснат и втората част от „Цикъла на демоните“!

1. „Танатонавтите“ / „Империята на ангелите“ / „Ние, боговете“
Бернар Вербер, изд. „Колибри“, обща оценка: 6+

Истинската обща оценка на тази трилогия не е точно 6+, но впечатлението, което тези книги оставят, е толкова добро, че писането на оценки се обезсмисля. Времето си минава, а трилогията на французина за любопитните учени, открили тайната на задгробния живот, си остава ненадмината сред нашия сплотен авторски колектив. Толкова много акъл и философия са вложени в тези романи, че ще ни стигнат за цял живот, а вероятно и след това. Ако се съди по общата оценка, тази трилогия печели безапелационно класацията за най-добри книги, на които сме правили ревюта досега.

Бонус: „Корпорация Безсмъртие / Цивилизация на статуса
Робърт Шекли, изд. „Колибри“, обща оценка: 5,47*

Изданието на двете произведения в една книга щеше да има обща оценка 5,75 ако беше останало само с един ревюиращ. Това заглавие обаче имаше късмета да е единственото, за което беше написано съвместно ревю от двама автори, като единият направо се влюби в „Корпорация Безсмъртие“, а другият беше доста по-критичен. Така или иначе, оценката си е за завиждане и споменаването на това издание в класацията като бонус е напълно заслужено.

Разбира се, всички мнения и оценки, изказани във въпросните ревюта, са доста субективни и мнозина могат да не са съгласни с тях. Но присъствието в тази класация е все някаква индикация, че въпросните романи все стават за нещо. Ние сме благодарни, че те са стигнали до нас, и горещо ги препоръчваме на всеки, който още не ги е чел.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
12 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков
Nedelcho Laskov

Ей така като почнете… като 3-годишни. Защо винаги очаквате вашите любими книги да са на първите места?! Както се казва горе в класацията, всичко е супер субективно – не може да прочетеш всички книги на всички издателства и да ги оцениш и да им напишеш ревюта. А още по-малко може да очакваш, че всички имат еднакви вкусове с тоите. Щом знаеш хубави книги, свържи се със екипа на списанието и предложи да напишеш ревюта на любимите си…

Петър Атанасов

Предполагам, че всеки има различно мнение – това, че ние сме писали 6+ на трилогията за „Танатонавтите“ изобщо не означава, че тя ще стане любима на всички. Любима е на нас, в частност на мен 🙂 Иначе обхватът ни включва 11 издателства и непрекъснато се стараем да го увеличаваме, но това не е толкова лесно, колкото изглежда.

Иван Петков

А тези тук фалшиви книги ли са? Чел съм някои от книгите в класацията и мога да ти кажа, че наистина си заслужават мястото. Чел съм и доста от ревютата в сайта, всъщност работят с много издателства, единствено БАРД го няма от по-сериозните. Явно просто така се е получило, че „Колибри“ са пуснали най-много книги, които са им харесали.

Краси

Всъщност тази класация е пълна пародия. С този обхват – 1 издателство и половина доста сте са ограничили. През това време на пазара са издавани и истински книги, но явно за вас това не е от значение.

Иван Петков

Кой би очаквал, че „Колибри“ ще доминират, при положение, че едва от 2 години издават фантастика? Жалко, че „Бард“ не работят с вас, щеше да е интересно да видим как ще се сравняват и техните книги с тези на останалите издателства.