Най-добрите сериали на 2017 г.

Жанровите тв-продукции, които отвяха умовете ни миналата година.

Златната ера на телевизията (и стрийминг сайтовете!) продължава с пълна сила. Предлагат се всякакви хубави сериали за всеки вкус и във всеки жанр има по нещо, което да ви ангажира вниманието и да ви впечатли.

Както и преди, най-активните в SciFi.bg сформират своеобразно жури, в което определят своите фаворити. Всеки с по над 5 коментара получи покана да участва и да подкрепи петте продукции, които най-много заслужават да влязат в класация за най-доброто. 13 души се отзоваха и заедно съставиха интересна класация с 37 сериала, които препоръчват, и още 6, които ви съветват да избягвате. Тази класация не е меродавна, но е интересна, за да се види какво харесват нашите най-редовни посетители, а и просто като справка за следващия път, в който се чудите какво ви се гледа. Имайте също предвид, че се оценяват не целите сериали, а само излъчените през 2017 г. епизоди.

Започваме отдалеч, защото вкусовете ни са много разнообразни, а е важно всеки сериал, който е получил максимален брой точки от някого да бъде подробно разгледан. Най-долу ще видите цялата класация. Утешителни награди получават сериалите от 13-то до 16-то място, тъй като всеки от тях получи сребърен медал от по един член на нашето жури – 12 Monkeys взе четирите точки на Петя, Dimension 404 взе тези на Петър, а Doctor Who беше награден от Нед Ласков. На 12-то място пък е The Gifted с 3 точки от Славяна и 1 точка от Петя. Заслужават да се споменат също The Flash, който взима 4 точки от Славяна, но е наказан с -1 от Нед Ласков, както и някогашният шампион Orphan Black, който събра 4 точки от трима души, но беше наказан с -1 от Адриан.

Продължаваме напред и нагоре!

 

11. The Punisher – 5 точки

5 точки от Нед Панайотов – Преди известно време ненавиждах Джон Бернтал заради дразнещото му присъствие в един от любимите ми (да повторя, преди известно време) сериали. Интересното е, че сега ме дразни единствено присъствието на съответния сериал, но за сметка на това, развитието на кариерата на Бернтал ме накара да си променя мнението за него изцяло. „Наказателят“ дойде като гръм от ясно небе – мрачен, прекрасно написан, с изпипана режисура и чудесна актьорска игра. Един от най-любимите ми сериали за тази година.

11. The Expanse – 5 точки

5 точки от Нед Ласков – Тази година беше много силна за сериалите, но нямам предвид тези, които масовият зрител гледа. 2017 беше страхотна година за малките сериали, новите сериали или тези, които бяха позагубили част от почитателите си. Поне за мен, The Expanse беше изненадата за тази година. Още по описанието разбрах, че този сериал ще ми хареса, и макар далеч не всичко да е перфектно, определено не разочарова. Почитател съм на по-твърдата научна фантастика и като доказателство, в моята топ петица има три такива сериала – The Expanse, Doctor Who и Dark Matter. За мен лично, определяната като „Игра на Тронове в космоса“ продукция на SyFy е тазгодишният „задължителен“ сериал.

10. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – 7 точки

5 точки от Петър – Този сериал е напълно откачен, в най-добрия възможен смисъл. Изглежда невероятно шантав и хаотичен, но всъщност зад всички умопомрачаващи изненади има дълбоки връзки и замисъл. Изпитвам истинска наслада да гледам епизодите на продукцията с най-дългото име в класацията, но не съм изненадан, че я спряха – масовият зрител не харесва неща, които хем са нестандартни и на моменти шокиращи, хем изискват от него да мисли и да гледа внимателно. Дори и така, не мога да го препоръчам достатъчно горещо – страхотен е!

2 точки от Петя – За мен вторият сезон надмина първия във всяко отношение. Сериалът се доказа като една от най-оригиналните и откачени фантастики и наистина съжалявам, че няма да има следващ сезон.

9. The Orville – 8 точки

5 точки от Адриан – За мен това е попадението на 2017 – изключително развлекателен, приятна комедия в умерено количество. Пародията на „Стар Трек“ не е прекалено натрапваща се или затворена, което дава възможност и за собствено развитие. Сериалът се представя неочаквано добре сред публиката, поради което и беше подновен – определено си струва да му се обърне внимание. Лично мен, ме грабна още първият епизод с първите няколко минути.

3 точки от Мира – Орвил връща комедията на мостика. Сериалът в много отношения е по-верен на Стар Трек вселената от Дискавъри, но добавя към микса и голяма доза просташки хумор. Комбинацията е сполучлива и заслужава вниманието на феновете.

8. Dark Matter – 8 точки

4 точки от Адриан – Интересна смесица на мотиви от няколко по-стари космически саги, но основната линия си е авторска. Героите са доста балансирано цяло, въпреки че сами по себе си са доста различни. Историята, която развива, не е особено нова, на пръв поглед изглежда доста нискобюджетен, но пък си е интересен.

2 точки от Гален – Съжалявам, че този сериал го прекратиха. Израснал съм със Старгейт, Фарскейп и т.н. и този сериал силно ми напомняше за тях… Първият сезон беше доста нискобюджетен, но вече във 2-ри и 3-ти нещата бяха доста поносими. В последния сезон героите продължиха със своето развитие, променяха се, разкриваха нови свои качества. Хуморът, който се прокрадваше, винаги беше на ниво. Почти всички серии разглеждаха проблеми, които вече са давани и засягани в други сериали, но даваха ново решение на познатите проблемите – например типичния за много фантастични сериали с повтарящия се ден, изпращането на героите в „миналото“, което се оказва наши дни и т.н.

2 точки от Нед Ласков – От мен Dark Matter получава само 2 точки, но това е горе-долу точно толкова, колкото заслужава последният сезон от космическия уестърн. За съжаление, няма да видим продължението на историята за екипажа на Раза. Потенциалът на този сериал беше доста по-голям от това, което SyFy реализираха, и въпреки няколкото слаби епизода през изминалата година, смятам, че той трябваше да получи продължение.

7. Black Mirror – 9 точки

5 точки от Драго – Сериалът не разочарова и в този сезон, дори емоционално-философските моменти, които не предпочитам, бяха добре балансирани.

4 точки от Гален – 4-ти сезон излезе буквално в края на годината, но продължава все така силно. Най-ценното на този сериал е, че всяка серия те кара да се замислиш. Както във всяка антология има и слаби серии, но цялостно прави един много добър продукт. В същия сетинг има и други сериали, като например Измерение 404 (Dimension 404), но Black Mirror успява, според мен, по най-добър начин да обедини мрачните последици и въпроси от Технологиите (засегнати в сериали като Mr. Robot, Humans и т.н.) и да ги прати в Зоната на здрача.

6. Legion – 12 точки

5 точки от Петя – Много различен, много „арт“ сериал със собствен чар и нестандартно излъчване.

4 точки от Миро – Изненадаващо за мен, сериал по комикс ми допадна, и то много. Не че не съм гледал други подобни, но това шоу е първото, което вниква по-сериозно и задълбочено в образите на героите си, вместо просто да показва вечната битка между мутанти и нормални хора. Добре им се получи, дано и втори сезон е така силен.

3 точки от Иван – Колкото и да харесвам комикс сериалите, рядко ги слагам в класациите за най-добри, но Легион си го заслужи. Той показва как една психоза може да направи невероятен сюжет. The Gifted, другият сериал от вселената на X-men, не достигна това ниво, макар да беше много интересен.

5. Game of Thrones – 13 точки

5 точки от Славяна – Започнах да го гледам преди 2 месеца, защото изобщо не ми допадаше цялото насилие, но много бързо ме грабна и си давам точките не само за сезона от 2017 година, а като цяло на сериала. Много ме впечатлиха актьорската игра и постоянните обрати. Да не говорим и колко сълзи, гняв, викове и замеряне на телевизора ми отне гледането на всеки епизод! Но най-вече давам точките си, защото това не е просто сериал, това е феномен.

5 точки от Миро – За поредна година 5 т. въпреки, че пак малко на кантар с горния сериал, но определено последните няколко епизода ми обраха овациите.

3 точки от Нед Панайотов – Три точки заради ефектите и актьорската игра. Развитието на сюжета е разочароващо и дано продуцентите да си вземат поука, за да може финалният сезон да бъде перфектен. Все пак, „Песен за огън и лед“ и нейните почитатели не заслужават нищо по-малко от това.

4. Star Trek: Discovery – 13 точки

4 точки от Мира – Новият Стар Трек не започна особено силно, но с течение на времето набра инерция. Discovery е нещо ново в Трек вселената, което отказа много от феновете рано-рано, но ако му дадете шанс ще останете приятно изненадани.

3 точки от Петя – Истина е, че сюжетът е мрачен и нетипичен за този франчайз, вярно е и това, че клингоните изглеждат странно, но като изключим подробностите, „Дискавъри“ категорично уважава наследството си (вместо да се подиграва с него) и се отличава от масата нови сериали със своита интригуваща и загадъчна история и запомнящи се персонажи.

3 точки от Рин – Kато изключим някой грозни политкoрентни глупости и клингони, които мязат на рязана салата, сериалът е добре, за стари фенове, дори и само с половин сезон до момента.

2 точки от Адриан – Честно казано, нищо революционно, но е интересна странична линия на „Стар Трек“ света и, въпреки че не съм от върлите фенове на сагата, намирам сериала засега за приличен. Според мен, не се изисква да сте гледали всичко от Star Trek, за да разбирате какво се случва – достатъчно самостоятелен е.

1 точка от Нед Недев – „Дискавъри“ не е перфектен, но не е и толкова лош, колкото негативизъм отнесе от някои т.нар. фенове. Актьорският състав начело със Соникуа Мартин-Грийн се справя чудесно, повечето герои са интересни и приятни, а визуалните ефекти на високо ниво. Не разбирам критиките относно „политическата коректност“. В крайна сметка, това е „Стар Трек“ и разнообразието винаги е било част от сюжета му. Вероятно 2017 г. е просто неподходящо време за сериала.

3. The Handmaid’s Tale – 17 точки

5 точки от Гален – Брилянта антиутопия със страхотна игра както на главната героиня, така и на другите персонажи. Романът е писан във вече далечната 1985-та година, но съдейки от голяма част на коментарите против актуалната сега Истанбулска конвенция, която всъщност е „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“, то реално се вижда, че едно такова бъдеще, в което жените нямат права, не е невъзможно…

5 точки от Мира – The Handmaid’s Tale е екранизация, която остава вярна на оригинала и дори надгражда материала от книгата. Силната актьорска игра и задълбоченият сюжет спечелиха на сериала овации както от феновете, така и от критиците.

4 точки от Иван – Най-добрият нов сериал тази година. Държи те на нокти и мислиш „това не може да се случи“, но си толкова несигурен в тези твои мисли, че чак се плашиш. И бъдещето, което показва Оскар Скот Кард в сериала Extinct, ти се вижда все по-приемливо.

3 точки от Нед Недев – Този сериал представя доста добре тъмната страна на човечеството – не само в про-регилиозна насока, а въобще омразата, която се насажда под различни форми с цел власт. И всичко това, защото някой се е помислил за богоизбран и всички трябва да го следват.

2. Dark – 20 точки

5 точки от Рин – Едно рамо за германците! Много добра мистериозна фантастична драма, дано и втори сезон да е така, дори и повече от добър.

5 точки от Нед Недев – В Европа рядко се правят качествени научнофантастични продукции (може би Великобритания е изключение), но „Тъмнина“ е именно такъв. Съчетанието между семейна драма, дълбока мистерия, мрачна визия и отлична актьорска игра прави сериала превъзходен за зрителите, които искат да използват мозъка си по предназначение.

4 точки от Нед Панайотов – „Тъмнина“ отиде там, където „Странни неща“ не посмя. Завладяваща смесица между „Туин Пийкс“ и „Stranger things” с прибавени истински философски теми за размисъл и… наистина интересни истории. Един съвет: не си пускайте английското аудио, оставете си немското и се потопете в неспокойство и очакване. Очаквайте неочакваното и се изненадайте, когато се случи нещо напълно различно.

4 точки от Драго – Заплитаща ума мрачна материя с пътуване във времето за големи. Можеше само да е съвсем леко по-динамичен и щях да го сложа на първо място.

2 точки от Мира – Мнозина сравняват немското предложение на Netflix Dark със Stranger Things, но приликите приключват с изчезването на дете от малък град. Сюжетът се развива бавно, но предлага на зрителя действие през времеви диапазон от 4 поколения. Много по-точно Dark би могъл да се сравни с Predestination, който преди време намери място в класацията ми за най-добри филми.

1. Stranger Things – 23 точки

5 точки от Иван – Най-добрият сериал за миналата година се завърна с нов сезон и надмина всичките ми очаквания. От доста време е нямало сериал, при който да не мога да изтърпя времето до следващия епизод. Нямам търпение да гледам и „немската версия“ Dark.

4 точки от Нед Недев – „Странни неща“ се потвърди като един от най-качествените сериали за последните години. Отново са съчетани драма, комедия, мистерия и фентъзи по един едновременно старомоден и модерен начин, който би се харесал на големи и малки.

4 точки от Рин – И тази година паят си го биваше, макар да не ни изненада както в първия си сезон. Добро продължение, чакаме последните два сезона.

3 точки от Петър – Това е един от малкото сериали тази година, които ме държаха буден до 5 сутринта. Обичам да гледам сериали вечер, преди заспиване, и е много вредно за режима ми, когато попадна на нещо толкова интересно и зарибяващо. Специални похвали заслужава „Странни неща“ и за това, че успя да отговори на високите очаквания след първи сезон, без да свали нивото дори на милиметър.

3 точки от Миро – Изключително добър втори сезон, даже в някой отношения по-добър от първи, НО остава ми малко несериозно цялата тази драма, ужас и екшън вечно да се разрешават от група деца… Знам, че е само сериал, но все пак… малко не на място ми се вижда.

3 точки от Драго – Хорър, паранормални явления, детството, което ни се иска да имахме, са налице и ниво през втория сезон, но без да ни дават нещо ново. Няма лошо – на този етап повече от същото ме устройва.

1 точка от Нед Ласков – Трудно е да се отговори на толкова високи очаквания, каквито стояха пред феномена Stranger Things. Изненадващо, вторият сезон не разочарова и се хареса на повечето фенове. За мен имаше няколко проблемни персонажа и епизода, но най-дразнещият от всички беше този прословут епизод 7. Няма да коментирам качествата на епизода, защото смятам, че той беше напълно удачен и важен за историята и героите. Всичко щеше да е окей, ако този епизод беше поставен на друго място в поредицата на сезона. Явно обаче, екипът зад сериала е решил да го имплантира точно по средата на най-големия cliff-hanger. Евтин трик, който разяри абсолютно всички и от който сериалът не се нуждаеше.

Наказателни точки:

Адриан наказва Orphan Black – Е това е сериалът, който не искам да гледам, но гледам само защото не обичам да изоставям започнати. Честно казано, не знам на кой болен мозък му е хрумнала идеята за клонинги с разни тайни движения, и да сложи непривлекателни актьори, като топ мястото е за главната актриса. Толкова провлачен сюжет и психо глупости… направо спирам да пиша, че и без това се мъча седмици с един епизод.
Неделчо Ласков наказва The Flash – Първият епизод от новия сезон на Светкавицата беше шокиращо зле дори за обичайното ниво на тази вселена. Почти бях решил да спра да следя този сериал, което щеше да е жалко, тъй като новият злодей е повече от обещаващ. За съжаление, неадекватният сценарий и поведение на героите надхвърлят всякакви граници и вече са обидни за всеки над 14-годишна възраст. Моите очаквания за остатъка от сезона са сведени до минимум и е силно вероятно да се откажа от този сериал след края на сезон 4.
Петър наказва American Horror Story: Cult – Много рядко се отказвам от сериал, особено ако съм съм бил влюбен в него в първите му сезони и съм го следил 7 години подред. Но уви, нивото спадаше от сезон на сезон и този път просто отиде толкова надолу, че дори не можах да се насиля да го догледам. Скучни герои, незапомнящи се с нищо актьорска игра и режисура, банална тема. Догодина пак ще му дам шанс, но без да си давам зор.
Иван наказва Inhumans – Тотално съсипване на едни от най-добрите истории и персонажи, които имат Марвел. Като фен бях принуден да го изгледам, но ви препоръчвам някой от другите сериали от тази вселена – Agents of S.H.I.E.L.D. или The Punisher.
Недялко Панайотов наказва Once Upon a Time.
Гален наказва Outcast – Ако миналата година на 100% бих класирал Aftermath, който беше пълна глупост, то за 2017-та имам колебания. Имаше сериали, които приключиха зле – Останалите, Щамът и др., имаше и такива, които продължиха твърде дълго – Стоте, някои, които приключиха доста бързо – Мъглата, до видимото ми недоволство от безумията в последния сезон на GoT… Проблемът ми с Изгнаник е, че продължава твърде дълго, бавен, муден, основната сюжетна линия не се развива (или се развива супер бавно), героите предимно мълчат, уж трябва да е и някаква мистерия, а всичко е супер предвидимо и то по кофти начин. Просто не е моят сериал.
Петя наказва The 100 – След няколко прилични сезона сериалът определено загуби правилната посока, но това е без значение за създателите му, след като още има кой да го гледа…
Славяна наказва The Shannara Chronicles – Имаше големи разочарования тази година – „Дневниците на вампира“, „Zoo”, “Първородните“ и други, които не помня даже – но най-изгубеното ми време отиде в гледане на „Хрониките на Шанара“. Понеже не обичам да изоставям сериали току-така и вече бях гледала първи сезон, реших да дам шанс и на втори. ЧУМА! Бягайте надалеч! С ръка на сърцето заявявам – най-глупавият, безсмислен и ужасен сериал, който съм гледала някога. Актьорите не струват, сценарият е малоумен, а диалозите са покъртителни. И най-вече, не понасям актьори, които стоят с отворена уста във всяка сцена! Всъщност „Ловци на сенки“ е милион пъти по-зле от „Хрониките“, но понеже съм фенка на книгите, а и спрях да гледам сериала още на 3-ти епизод, не мога да го наказвам, за мен той просто не съществува.

А ето и цялата класация в обобщен вид:

 

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
19 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков

Ами в някакъв момент е бил добавен към списъка ми за гледане. Може би е било точно като сме пускали тази класация. И наскоро реших, че му е дошъл редът. Същото беше и с Доброто място, който изгледах през отпуската.

Петър Атанасов

Много готино сериалче наистина, резил е. И то първо са го подновили за трети сезон, след това телевизията нещо е решила, че ще се ребрандира, и са го спрели. Ти как така чак сега стигна до него 😀

Нед Ласков

Благодаря Петре, мога да спя спокойно днес, знаейки, че People of Earth е стигнал до една класация поне!
Макар и на срамното 22-ро място. Днес го свърших и е доста тъпо, че са го спрели след такъв отворен край. Свеж и забавен беше, не разбирам защо са го спрели.

Петър Атанасов

Пишете повече хора коментари, за да каня повече да участват догодина в класацията и ще го раздвижим повече 🙂

Иван Стамболийски

Аз има две лични класации които смятам да споделя с вас, едната е за филми който дебютират през 2017, другата е за филми които последният сезон е по-добър от предходните. Ето ги и тях, приятно гледане 🙂

http://www.imdb.com/list/ls062130182/ – новите

http://www.imdb.com/list/ls027274658/ – старите

e01

Петър Атанасов Неделчо Ласков

Вкус си имам, но си е мой. А и явно не само аз мисля, че е провлачен сериала, и че последния сезон е кофти.

Относно наказателя, и аз мисля, че не е много фантастичен, всъшност почти нищо фантастично няма, офвен нереалния хакер и връзката му с Деър Девил вселената. Но признавам, че е добър и си заслужава гледането, въпреки, че екшъна ми е малко там.

Другото интересно е, че никой освен мен не е споменал Powerless

Наистина класацията стана доста добър списък с идеи за гледане на нови сериали… аз примерно не следя 7 от десетте в челна позиция (и това едва ли ще се промени скоро, просто защото наистина нямам времето да се хвана на хорото 😀 …) Ще последвам Неделчо Ласков и ще отбележа моите любими *донякъде* сериали, които не успях да включа в класацията:

Agents of S.H.I.E.L.D.
The 100
The Defenders
The Originals
Legends of Tomorrow (вероятно само с 1 точка)
Beyond… даже ме хвана яд, че не се сетих по-рано и като гледам никой не го е отразил (ще видим как се развие сезон 2, може живот и здраве да го включа догодина).
И прощално – няколко точки на Teen Wolf колкото да го има…

Monevwww

Супер класация. Определено ми дава насока какво да гледам от списъка ми 🙂 …сега бих дал различно оценки – The Orville 100% щеше да вземе точки, ама го гледах, след като гласувах…Black Mirror сега съм малко по-разочарован, а тогава ми беше пресен…Супер класация, но наистина е хубаво да се направи или предварителна анкета, или гласуване в няколко етапа или да се увеличи броят на точките.
Както и да е 🙂 Адмирации на екипа!

Нед Ласков

Може би трябваше да уточня, че в подредбата си тази година дадох преднина на по-малки сериали, които иначе нямаше да се класират. Всъщност удоволствието, което ми доставяше гледането на по-малко популярните сериали беше значително по-голямо.

Сериалите, които останаха извън моята класация бяха:
Game of Thrones
The Walking Dead
The Defenders
The 100
The Man in The High Castle
Iron Fist
Arrow

ПП: Ако знаех, че ще включваме The Punisher имаше голям шанс да му дам висок рейтинг – 3 или 4 точки, което би го поставило в челната 10-ка или дори по-нагоре ако Петя и Драго също му бяха дали точки…

Иван Стамболийски

Добра класация 😀 този път са представени едно 90% от сериалите излезли тази година 🙂 което е голям плюс 🙂 Моите са се подредили в класация както съм си ги подредил аз 😀 Cool Story 😀

Петър Атанасов

Може би догодина да увеличим количеството сериали, на които даваме точки, защото и аз съм наградил само каймака на каймака, а много хубави неща останаха назад. Но тогава пък хората, които гледат по-малко, може да се откажат 🙁

Наказателят не се счита баш за SciFi, но понеже е част от вселена с достатъчно сайфай елементи, го приемаме. Аз лично имам нулев интерес към него.

Драго

Неделчо Ласков Dark има dual audio с английски. Punisher не знаех, че се счита за SciFi

Петя Ивайлова

„Луцифер“ ми харесваше, но в един момент стана прекалено стандартен и спрях да го гледам.
Можех да включа още сериали в класацията си – има още няколко, които гледах през годината и които наистина ми харесаха. Все пак за първите три, които написах, нямам абсолютно никакви съмнения („Легион“, Стар Трек:Дискавъри“ и „12 маймуни“), въпреки, че знам, че не са типа, който се харесва на всеки.
„Наказателят“ беше много добър, много въздействащ – по-добър и от общия сериал, и от „Железният юмрук“, обаче нямаше нищо фантастично (жанрово), освен това, че се развива в същата вселена.

Славяна

Стигнах до заключението, че имам да наваксам с доста сериали… И че никой не харесва Луцифер 😁😁

Nedev88

Еее, тази статия излезе тъкмо навреме за сутрешното кафе. 🙂

Доволен съм, имам 4 сериала в топ 5, а Троновете са ми първия „Honorable Mention“. Ако не беше онази сцена с Джон Сноу и чичо му в 7х06 щеше и той да е в топ 5 (голяма горчилка се оказа тази сцена). Други сериали, които не се доредиха, а бяха близо са The Good Place и Agents of SHIELD.

Петър, както някой беше писал, единственото общо между Dark и Stranger Things е елементът с изчезналото дете от малко градче. Единия е по-драматичен, докато другия се обръща към комедията. Според мен, който е харесал Westworld, вероятно ще хареса и Dark. Използват подобни подходи.

На Легион щях да му дам отрицателна, но се спрях. Имаше няколко момента, които ми харесаха. Надарените ми хареса, но там семейството ми е много стерилно. 😀 Другите герои са много по-интересни.

OB е незаслужено назад, че и с отрицателна. О.о Изненадан съм да видя Dark Matter в топ 10. Мислех, че само аз харесах трети сезон. 😀 На Black Mirror харесах първите два епизода, останалите бяха прилични.

рин

Дарк е като цяло за възсрастни, докато Stranger-a е детски, това му се хареса още и на първи сезон на Странните Неща, върна ни тогава в ерата на 80те с детските фантастики от този род. Това е причината и Дарк да получава по-голяма точка от номиниралите и двата. 🙂

4ти сезон на Black Mirror-a чак гениален не е, половината епизоди са слаби другата половина са силни, всъщност като цяло си харесах само 1ви и 6ти епизод и естествено, бих им написал друг край, може би за това и подредбата им бе такава, да си кажеш тръгна добре и свърши добре, но по средата…

А Orphan Black-a беше скука в 4ти сезон още тогава трябваше да го завършат, 5ти едвам го гледах да му видя края, слаба раздувка, която наистина беше започнало мега силно с 1ви и 2ри сезон, но после увисна… Хубаво Рейчъл си имаше хубав епизод, но можеше да е още в 4ти сезон и да му бият шута, когато трябва, някой сериали не трябва да ги раздуват, че става една накрая…

Нед Ласков

УАУ Това е… не знам… Няколко неща имам да кажа:

Първо и най-важно – Адриан наистина няма вкус 😀 особено за жени. (Ама Orphan Black си е почти където трябва – не мисля, че заслужава топ 10)

Второ – Това е супер обхващата класация, мисля че този път трябва да игнорираме класирането изцяло и да гледаме просто коментарите на хората… Докато четох си избрах сигурно 10тина нови сериала, които бих искал да гледам ASAP. Тази година сериалите на първите места печелят главно заради броя на гласовете си тъй като сме се разпръснали супер много. Харесва ми, че има сериали оценени с 5тици в горната десятка. По всяка вероятност ще гледам повечето от тях 🙂

Трето – жалко, че не знам немски

Четвърто – въпреки, че класацията не струва като красация, мисля, че ще е страхотна като своеобразен гайд за гледане.

Петър Атанасов

Малко коментар – прави ми впечатление, че тези, които сте гледали и Dark, и Stranger Things, давате повече на Dark. Което ме кара да мисля, че той е по-добрият от двата, просто много късно излезе.

По същата причина Black Mirror е доста по-надолу, отколкото щеше да бъде, ако беше излязъл по-рано. Аз със сигурност щях да му дам някоя и друга точка, това е гениален сериал, но за съжаление, още не съм гледал 4-ти сезон.

Много ми е мъчно да гледам как пропадна Orphan Black в общата ни класация. Особено минус едната точка на Адриан, който просто няма вкус 😀 Пети сезон не беше на нивото на останалите, но пак беше доста добър, особено епизода на Рейчъл. Незаслужено ниско е.

Хубаво е, че се получи дълъг списък със сериали – колкото повече наградени, толкова повече препоръки за гледане 🙂