1 коментар
distant planet 3d-HD

Най-интересните астрономически открития за 2012 г.

Сред новите за астрономите наблюдения се открояват нови типове планети и галактика със странна форма.

Астрономите (чуждестранните, не нашите, чиито обсерватории са пред закриване поради липса на финанси) и тази година направиха някои много интересни открития. Поровихме се из интернет и ви събрахме най-интересните космически изненади в тази статия.

„Бездомната“ планета

Само преди около месец учени откриха планетата CFBDSIR2149. Интересното в нея не е дългото й име, а фактът, че тя не обикаля около нито една звезда! За пръв път астрономите наблюдават планета, която няма гравитационни връзки с други небесни тела. Масата на планетата е 7 пъти по-голяма от тази на Юпитер, а температурата на повърхността й е 400 градуса по Целзий.

Изображение с име: space_planet_3d-1280x1024

Двамата братя

Макар и да ни звучи странно и фантастично, във вселената не е рядко явлението две планети да са изключително близо една до друга. През юни бяха открити две планети с рекордна близост – Kepler-36b и Kepler-36c. На всеки 97 дни те се приближават на 1,9 милиона километра една от друга и всяка от тях се вижда ясно в небето на другата – така, както сме свикнали да ги гледаме по сайфай филми и картинки. Интересно е, че двете са доста различни по състав – едната е голяма, камениста и съдържа вода, което дава основание да се нарича „супер-Земя“, а другата е горещ газов гигант от типа на Нептун. Разликата с повечето случаи във фантастиката е, че те не обикалят една около друга и заедно около Слънцето си, а просто орбитите им около слънцето са много близки. Едната прави пълна обиколка около звездата си за 16, а другата за 14 дни.

Правоъгълната галактика

Свикнали сме да смятаме, че галактиките са кръгли, нали? Е, явно бъркаме, защото ги има и в правоъгълна форма. LEDA 074886 се намира на 70 милиона светлинни години от Земята и е джудже, спътник на по-голяма галактика с традиционна форма. Учените спорят дали необичайната правоъгълна форма се е получила в резултат на сблъсък между две галактики или поради взаимодействието на тази със съседните.

Изображение с име: space-graphics-galaxy-planet-cube-3d

Водните планети

Планетата GJ 1214b е екзопланета с доста интересен състав, а нейното откриване дава цял нов клас екзопланети, защото тя се състои предимно от вода! Диаметърът на небесното тяло е 2,7 пъти по-голям от Земния, а теглото й – 7 пъти по-голямо. Нейната година продължава едва 38 часа, а температурата на повърхността й е 230 градуса. Явно това, което стои в центъра на планетата е изключително плътно, щом е толкова тежко и гравитацията му успява да задържи вода около себе си при такава температура.

Звездата с пръстени

Някъде около съзвездията Скорпион и Кентавър има звезда с пръстени като на планета! Откритието е направено през януари, а пръстените на звездата са 4 и са значително по-големи от тези на Сатурн. Звездата е с маса колкото на слънцето, но е доста по-млада – на 16 милиона години. С нея ни делят 420 светлинни години.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата