8 коментара
5 kapitani

Най-умелите капитани на космически кораби

Тези хора са добра база за сравнение за всички, които си мислят, че стават за капитани на космически кораби. Можеш ли да бъдеш поне толкова добър, колкото са те?

Неизбежно идва денят, когато човечеството ще си е построило флотилия от космически кораби, а начело на всеки един от тях ще е застанал умел и харизматичен капитан. Тези хора ще трябва да са специално подбрани и да притежават безкраен набор от способности. До голяма степен, те трябва да притежават качествата си по рождение, но от друга страна, няма да им навреди да вземат пример от капитаните на космически кораби, които ни е предоставила научната фантастика досега. Ето кои са петимата капитани, под които екипът на SciFi.bg с удоволствие би служил и бранил честта на Земята.

 

5. Хан Соло

Капитан на Хилядолетния Сокол от „Междузвездни войни“

Изображение с име: star-warsМакар и далеч не най-моралният капитан, Хан Соло все пак влиза в сърцата на феновете с героичните си постъпки и намеси в най-важните моменти. В началото на четвъртия филм, Хан Соло и Чубака търсят начин да изплатят дълга си към мафиота на сектора Джаба. Срещу обещано солидно заплащане той взима на борда си Оби-Уан Кеноби, Люк Скайуокър, техните робот и андроид. Хилядолетния сокол обаче се оказва в плен на Звездата на Смъртта. Там способният капитан успява да спаси пасажерите си, както и принцеса Лея, и да закара борците за свобода до базата на бунтовниците, където получава нужните му пари. Той отсича, че тяхната мисия е самоубийствена и напуска сектора, но в последствие се връща и неговата намеса спасява атаката на бунтовниците от провал. За награда, Хан Соло получава званието капитан в Бунтовническата флота. В следващите филми отново неколкократно спасява живота на Лея и Люк, а в последствие изиграва и важна роля в унищожаването на злата Империя, срещу която всички се борят. Дори принцеса Лея не устоява на чара му и накрая двамата се събират, а Хан Соло си заработва мястото сред най-героичните капитани на космически кораби.

 

4. Катрин Джейнуей

Капитан на Вояджър от „Стар Трек: Вояджър“

Изображение с име: star trekВ оригиналната ни подредба на мястото на Катрин стоеше Джеймс Т. Кърк от оригиналните серии, но в крайна сметка решихме да еманципираме класацията и да добавим не по-малко заслужилата това място Катрин Джейнуей. Катрин поема командването на Вояджър през 2371 година. По време на първата й мисия корабът е телепортиран от огромна местеща вълна в квадрант Делта, на 75 000 светлинни години от мястото, където трябва да бъде. Там Катрин и екипажът намират устройство, което може да ги върне в територията на Федерацията мигновено, но тя решава да го унищожи, за да спаси извънземната раса, която зависи от него. Така Вояджър започва дългия си път към дома.

Екипажът и корабът оцеляват след 7 години пътуване из неизследвани територии, основно благодарение на умелото ръководство на капитан Джейнуей. Тя изглежда строга и сериозна, но винаги върши това, което е необходимо и е ръководена най-вече от справедливостта. Всъщност, под строгата й маска се крие не толкова различна жена, която също има нужда от близост с останалите. Но тя рядко си позволява емоционални изблици, за да запази вярата на екипажа в нея и да не подкопава имижда си в очите на хората, които може да спаси чрез ръководството си.

След завръщането си у дома, тя е повишена в чин и става Вицеадмирал на флотилията на Федерацията, благодарение на качествата си и подвизите по време на командването на Вояджър.

 

3. Уилям Адама

Адмирал на човешката флотилия и капитан на Галактика от „Бойна звезда Галактика“

Изображение с име: william_adamaВ деня, когато силоните унищожават 12-те колонии, Командир Уилям Адама е на път да се пенсионира, заедно с похабената бойна звезда под негово командване. В последствие обаче се оказва, че именно този кораб ще съхрани последната надежда на човечеството да оцелее. Адама постоянно се лишава от всякакви удобства и жертва много, за да запази последните хора живи. Той знае, че бойният дух на оцелелите е нищожен, знае и че няма кой да го замести достойно като предводител на военните сили. Затова се стяга и дава всичко от себе си, за да успее човечеството да мине през това препятствие. Също като Джейн, той е строг и твърд пред екипажа си, знае как да взима трудните решения и да поддържа имиджа си. Но дори повече от нея, той е все пак човек със своите нужди и емоции. Близостта му към скритата силонка Шарън му коства няколко седмици в лазарета, а големите му отговорности му пречат да се събере и развие нормално връзката си с Лора Розлин. Същевременно той трябва да се занимава и с бунтовете на сина си, най-способния пилот във флотата. Все пак той успява да се справи, макар и с цената на много нерви и саможертви, и в крайна сметка под негово ръководство хората достигат до по-светло бъдеще.

Честно казано, Адама заслужава да е на първо място в класацията – той жертва най-много от всички капитани. Да, и те преминават през различни премеждия и оцеляват през всякакви трудности, но през повечето време те имат комфорта и сигурността на кораба си. А и тяхната значимост не е чак толкова голяма. Но на плещите на Адама, едновременно с 50-те хиляди човека във флотата, лежи и оцеляването на целия му вид. Той е под постоянно напрежение и рядко намира време за почивка и отдих. Когато на твоите плещи лежи оцеляването на човечеството, заместникът ти е пияница, а Президентът е смъртно болен, не можеш да си позволиш да си починеш, да отидеш на почивка, дори да се успиш сутрин. Именно заради факта, че устоява на тези постоянни трудности, той е повишен в ранг от Президента и става официално Адмирал на флотилията.

Въпреки това, той остава чак на трето място, защото все пак понякога греши, а в последния епизод виждаме, че той невинаги е бил толкова твърд и морален, колкото след унищожаването на колониите. Преди това той е обикновен човек, чакащ пенсионирането си, купонясващ и участващ в разложението на морала в Каприка като всички останали. Да, на всеки се е случвало да повръща след препиване в дискотека (макар и не на тези години), но затова пък не всеки може да бъде капитан за пример. Всъщност, именно унищожението на колониите му дава цел и смисъл в живота, които да го стегнат и да покажат на какви всъщност героични дела наистина е способен командирът на Галактика.

 

2. Дилън Хънт

Възродител на Конфедерацията и капитан на „Андромеда“

Изображение с име: DylanДилън Хънт започва интересната част от живота си с много неприятна ситуация. Първият му капитан го предава и в резултат екипажът му е убит, а корабът му Андромеда попада под влиянието на черна дупка. Когато е издърпан на безопасно разстояние, Дилън открива, че са минали 300 години, а Конфедерацията, на която така безрезервно е служил и вярвал, е изчезнала. Вместо да се отчае обаче, идеалистът решава да я построи наново. Малко по малко, той започва да присъединява различни народи към общата си идея, не без заплащането на високи цени и поемането на огромни рискове.

Дилън е справедлив и винаги знае какво трябва да се направи, но без да прекалява със строгостта. Всъщност, въпреки че почти никога не греши в преценките си, именно привидната му мекушавост кара новия му екипаж да се съмнява в него и да не го взима твърде насериозно. Постепенно обаче добрината му успява да го сприятели с разнородните му подчинени и да ги спечели за каузата му.

Всъщност, ако не беше толкова нереален, Дилън можеше и да вземе първото място в класацията. За съжаление целият сериал е твърде наивен като цяло, което отнема малко от блясъка на най-главния му герой.

 

1. Жан-Люк Пикар

Капитан на Старгейзър, след това на Ентърпрайз от „Стар Трек: Следващото поколение“

Изображение с име: star trekЖан-Люк Пикар заема първото място не с успешни изходи от кървави битки, а с предотвратяването на такива. Той е дълбоко морален, много логично мислещ и интелигентен, но най-важното при него е, че е майстор на дипломацията и дебата. Той разрешава привидно неразрешими проблеми между две или повече страни със Соломонова мъдрост. Все пак, той проявява и необходимата хитрост в конфликт, който не е успял да избегне, за да излезе победител.

Пикар от малък си мечтае да се присъедини към Звездната академия, но се проваля на изпита. Взима го следващата година и става първият новак в академията, спечелил ежегодния маратон. Той се отличава още с изобретяването на нова бойна тактика за космически кораби, която наричат Маневрата на Пикар. Историята на конкретния сериал започва с това, че Жан-Люк става представител на човечеството в тест за неговата зрялост. Той е пратен на Феърпойнт, където в продължение на 7 години доказва, че човечеството е годно за изследване на възможностите за съществуване. Плешивият капитан знае как да делегира права на екипажа си, но и как да използва получената информация най-добре. Неговият стил на управление е най-подходящ за голям и етнически разнообразен екип. Може би единствената му слабост е, че взима всичко твърде насериозно и рядко демонстрира чувство за хумор.

Чарът на този капитан се допълва и от самия актьор, който преди Star Trek е играл в пиеси на Шекспир. Ключови фрази от тези му роли са използвани и в самия сериал, като например вместо да казва „Do it!“ при издаване на заповед, използва по-засуканото „Make it so“. Всъщност Родънбери изобщо не е искал да наема Патрик Стюарт за Пикар, той си е представял мъжествен актьор с много коса. Но ето, че застаряващият, кльощав и плешив Шекспиров актьор впечатли феновете на франчайза по целия свят и стана всеобщ любимец, задминавайки дори родоначалника Джеймс Т. Кърк.

 

Бъдещи звездни капитани, тези хора може и да са измислени, но все пак те въплъщават най-доброто, което човечеството може да предложи. Стремете се да бъдете като тях и бранете честта на Земята когато излезете в открития космос.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата