2 коментара
old reviu

Най-ужасната почивка на света

Ревю на филма „В капана на времето“, по кината.

М. Найт Шаямалан е от режисьорите на нестандартни филми, които хората или много харесват, или никак, ама никак не харесват. В биографията си той има заглавия и в двата края на тази скала. Понякога има и филми, които хората не знаят дали харесват, колкото и странно да звучи – например, ако имат много добра идея и проблясъци на гениалност, но същевременно са ужасно тъпи и зле направени. „В капана на времето“ принадлежи именно на третата категория. В него има много, което няма да ви хареса, но същевременно има и доста елементи, заради които си струва да бъде изгледан. Филмът вече е по кината от три седмици, така че който е искал да го гледа сигурно го е направил и е добре дошъл да сподели мнението си в коментар.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Трейлърът достатъчно добре показва за какво става дума във филма: група хора отиват на плаж, където остаряват неимоверно бързо – с по около година на половин час. Не могат да избягат от него и тепърва ще страдат от ефектите на бързо течащото време, но трябва да разберат какво се случва (и защо), за да успеят да избягат преди да са умрели от старост.

Първо хубавото – концепцията е много интересна и дава повод за няколко превъзходни шокиращи сцени. Една от тях вече е спойлната в трейлъра – две от порасналите деца, които доскоро са били на 3 и на 6, правят секс, при което момичето забременява. Докато родителите осъзнаят какво се случва, мацката вече започва да ражда (така е като няма ранно сексуално образование в детските градини). Похвали заслужават и гримьорите за успешното постепенно преобразяване на героите в старци. Друг интересен момент е как напредващата възраст и болестите се отразяват на вече възрастните герои. Покрай това има няколко особено шокиращи сцени, на които част от зрителите в салона направо извърнаха глави, а аз гледах с паднало чене. Шаямалан не се свени да покаже нищо гнусно, свързано с екстремно бързото напредване на възрастта и болестта – натуралистичното е изцедено доста пълноценно. Ако сте от по-гнусливите, направо пропуснете филма, защото освен тези сцени и добре получилия се финал, „В капана на времето“ не предлага почти нищо друго.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Та, доста бързо стигнахме до лошото. Най-големият проблем е, че филмът тече много мудно. Първо, отнема около половин час на героите изобщо да стигнат до плажа, а след това още толкова да схванат какво им се случва. Като зрител определено ги разбирам – минали са само няколко часа, а сякаш са години. Наистина толкова дълго и протяжно се усеща да ги гледаш как се лутат из плажа и приказват глупости, преди да осъзнаят, че времето тече много бързо за тях. За това спомагат и ужасните режисьорски решения с бавни движения на камерата в посока небе, скала или пясък. За да не им се налага да измислят как да направят промяната по-плавна и да не си личи кога сменят актьорите, операторите са решили просто да не ги показват много, или да ги показват разфокусирани. Което е доста мъчително за гледане и, ако се съди по клипчето зад кадър, режисьорът е изцяло виновен за това.

Една от честите критики по адрес на Шаямалан е, че героите му се държат толкова неадекватно, че направо могат да извадят зрителя от филма. Тук този му недостатък осезаемо се проявява много често. Достатъчно е, че от научна гледна точка концепцията е абсурдна и пълна с дупки, но това ще го преглътнем, за да се насладим на филма. Абсурдното поведение на хората обаче разваля магията на филма и прави ставащото на екрана твърде трудно за приемане. Както може да се очаква, най-откачена е психоложката (повече даже и от шизофреника), а двете майки се борят за бронзовия медал. Не знам какъв е пролемът на Шаямалан с психоложките, но винаги ги прави нелепи във филмите си. Колкото и да е гениална концепцията, колкото и да е интересна историята, ако хората в нея се държат нелогично, трудно ще изпитаме удоволствие от филма. Още по-трудно е когато актьорите са силно антипатични, че и некадърни – Руфъс Сюъл („Градът на мрака“, „Човекът от високия замък“) значително омекотява удара, но останалите са сравнително неизвестни и би било добре да си останат такива.

Бутон за зареждане на YouTube видео

И така, да обобщим недостатъците – бавно темпо на събитията, нелепо поведение на персонажите, лоша актьорска игра, множество пропуски в концепцията, отвратителна режисура. За съжаление, тези лоши страни са достатъчно много, за да отпишем филма като „не става“. Наистина е странно, че след толкова години зад камера, Шаямалан така и не се е научил да гради актьорски състав и да прави персонажите си прилични, когато няма голяма звезда в главната роля да изнесе филма на гърба си (както е при „На парчета“ или „Шесто чувство“, например). Въпреки че аз лично не съжалявам, че съм гледал филма, няма как да го препоръчам с чиста съвест. Може би ако не беше цял филм, а само епизод от някой сериал като „Зоната на здрача“, Old щеше да бъде далеч по-приятна и носеща удоволствие творба.

А защо все пак не съжалявам – първо, заради шокиращите сцени. Може да са 3-4, но са яки, изненадващи и наистина интензивни. Толкова рядко се срещат такива. Второ – заради темите за размисъл. От една страна, със сигурност в сюжета има много житейски поуки – за приоритетите в живота, за това как да изживеем старините си достойно. От друга, самата мистерия не е лоша – защо персоналът на хотела измъчва гостите си по такъв начин, каква е целта. Накрая – след като вече се разкрива кой и защо подлага хората на такива мъчения върху красивия плаж, сравнително отворен остава въпросът дали причината всъщност мъчението не си струва.

Също толкова отворен остава и въпросът дали си струва да дадете пари да гледате този филм на кино, както и дали Шаямалан някога ще се научи да прави свестни филми или завинаги ще разчита на случайни попадения сред плявата и откъслечни добри моменти измежду цели часове с глупости.

 

Изображение с име: БележникМоята оценка:
История – 4
Герои – 3.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 3-
Eлементи на изненада – 5.50
Теми за размисъл – 5.50
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 4.50
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Добър (4.38)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата