shazam

Новото детско на DC

Ревю на филма Shazam! по кината от 5 април.

Утре по кината излиза филмът „Шазам!“* – посветен на новия супергерой, който ще се присъедини към света на DC (с Батман, Супермен, Аквамен и Жената-чудо). По същество, филмът си е детски, но е достатъчно забавен и интересен за „възрастните“ фенове на колоритните персонажи със суперсили.

* Заглавието няма общо с популярното мобилно приложение за намиране на песни.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Шазам е древен престарял магьосник, последният от ордена си. Той отчаяно си търси наследник, който да държи демоните в мистериозната му пещера под контрол. Нови и нови кандидати опитват изпитанието му, но все се оказват недостойни.

Били пък е сирак, който за пореден път попада в приемно семейство – този път леко шантаво, с още 5 деца в него. Хич не му се става супергерой, но по стечение на обстоятелствата силите на Шазам преливат именно в него. Така той трябва да се научи как да ги използва, преди злодеят да го открие и да избие него и новите му близки.

Изображение с име: rev-1-SHZM-11418r_High_Res_JPEG

Акцентът на този филм е комедията. Драмите покрай порастването и поемането на отговорност са там само защото концепцията на сюжета ги изисква, не защото ще трогнат някого. Злодеят е доста банален, макар че виждаме и неговото детство в началото, и преживените от него мъки, което го прави малко по-симпатичен от обичайното. Останалите главни герои са си дечурлига, като дори във възрастната си форма на Шазам Били си остава малчуган (Закари Леви се справя отлично с ролята, не че е имало съмнение). Учудващо, най-симпатичното дете е малката бъбривка Дарла, която просто иска да бъде добра сестра, макар и да остава далеч от действието през повечето време.

Шегите са на добро ниво, макар че през повечето време филмът се има за по-забавен отколкото всъщност е. Но щом и аз се подсмихнах няколко пъти, значи става. За да оцените хумора напълно, се иска хем да харесвате супергеройски истории и да познавате поне малко техните формули, хем те да не са ви втръснали до безобразие. Все пак, на тях се гради и този филм, колкото и да се шегува с тях. За щастие, краят е сравнително нестандартен, като финалната битка продължава малко повече от необходимото, но има защо.

Изображение с име: rev-1-SHZM-07771r_High_Res_JPEG

Теми за размисъл няма, освен типичната – какво бихте направили вие, ако един ден се събудите със суперсили. Били определено не е най-достойният за тях, но поне се учи бързо. Можеше и по-зле да е, ако се съди по постъпките на злодея. Все пак, за дечицата има и позитивно послание – че е по-добре да имаш семейство и приятели, отколкото да си сам. И не е задължително те да са ти кръвни роднини.

Като цяло, „Шазам!“ отговаря на очакванията, които си създавате като гледате трейлъра. Ако мислите, че подобни забавни филмчета са за вас – гледайте го, почти сигурно е, че ще останете доволни. Закари Леви може да не е лъхащ на мръсен секс алфа-мъжкар като Джейсън Момоа, но е достатъчно симпатичен и достоен за супергеройски костюм. Shazam! на практика е средняшки филм, който да ви забавлява 2 часа и след това да го забравите, но дори това ниво е огромно постижение за DC, от които излязоха някои от най-потресаващо тъпите филми на десетилетието. Разбира се, ако не харесвате „Шазам!“ още на ниво реклама, то спокойно можете и да го пропуснете, защото в него няма нищо, което да ви изненада и да ви накара да съжалите за първоначалната си реакция. Просто се доверете на трейлъра и впечатлението си от него.

 

Изображение с име: бележникМоята оценка:
История – 4
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 5-
Теми за размисъл – 3.50
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 4.50
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4.50

Обща оценка: Мн. добър (4.53)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата