batgirl

Драми с филмите на DC

Почти готовият филм „Батгърл“ за 90 милиона долара няма изобщо да види бял свят.

Вече минава почти десетилетие откакто Warner Bros и техния бранд DC създава по-интересни драми около продукциите си, отколкото в самите тях. То не бяха отлагания и отказвания, не бяха провалени сюжети („Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“), не бяха преправяния на филми („Лигата на справедливостта“). Спестили сме ви изцепките на Езра Милър, когото много фенове вече бойкотират и призовават да бъде изгонен от ролята на „Светкавицата“.

Най-новото творение, което изпрати малцината останали фенове на бранда в ступор е спирането на „Батгърл“. Филм, за който се говори от години насам, за който вече са избрани режисьори (Джос Уидън не е сред тях), сценаристи и актьори, който е бил заснет докрай и за него са похарчени 90 милиона долара. Плановете бяха Batgirl да излезе по HBO Max в края на годината, без да минава по кината. Сега се оказва, че продукцията, в която участват звезди като Лесли Грейс, Майкъл Кийтън, Джей Кей Симънс и Брендан Фрейзър, най-вероятно изобщо няма да види бял свят.

Батгърл в комиксите
Батгърл в комиксите

Причините за това решение са много.

На първо място, Warner Bros наскоро са се слели с Discovery, което е довело до смяна на мениджмънта и корпоративните приоритети, съответно до спирането на много DC филми и сериали. Новите директори искат DC бранда да се ползва за големи и зрелищни кино спектакли, а не за стрийминг.

Нещо повече, сливането води със себе си и 43 милиарда долара дълг за Warner Bros, както и необходимост от съкращаване на разходите с 3 милиарда на година. По законите на САЩ отписването на Batgirl като загуба ще доведе до данъчни облекчения в размер на почти 20 милиона долара. Не е грандиозна сума, която ще им оправи финансовото състояние, но все пак е нещичко.

Друга важна причина е, че самият филм явно е бил доста зле. Първоначалните реакции на тестовите зрители са били силно негативни, след това са правени промени и презаснемания, но пробните скрининги пак са дали лоша обратна връзка. Според присъстващите, филмът не се е усещал достатъчно „голям“ за широко разпространение, не е имало високи залози за героите и по-скоро е приличал на пилотен епизод на сериал. Накрая продуцентите просто са се отказали да инвестират повече за нещо, което така или иначе няма да си избие парите и не пасва на стратегията им.

В крайна сметка, явно продуцентите са преценили, че данъчните облекчения ще донесат повече печалба на корпорацията, отколкото потенциалната полза от пускането по HBO Max минус допълнителните инвестиции за доизкусуряване и маркетинг. За съжаление на феновете, това означава, че „Батгърл“ никога няма да види бял свят – ако Warner Bros го пуснат под каквато и да е комерсиална форма, данъчните облекчения ще отпаднат.

Спирането на Batgirl води до притеснения за бъдещето на други обявени проекти като Black Canary и Blue Beetle. Шансовете подобна съдба да сполети други очаквани проекти като „Шазам 2“, „Аквамен 2“ и „Жокера 2“ обаче са нищожни – тези проекти се очаква да бъдат харесани и да донесат печалби. Също така, брандът DC е достатъчно голям, за да бъде съборен от тази малка спънка, така че комиксовите фенове не бива да се притесняват в дългосрочен план. Може пък новия мениджмънт да измисли по-добра дългосрочна стратегия за по-далечното бъдеще и в крайна сметка мечтата на Warner Bros да изгради вселена, успешно конкурираща се с Марвел, да се сбъдне по-натам благодарение на сътресенията сега.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата