11 коментара
seriali2

Обзор на сериалите от сезон есен 2011

Първата обща статия на целия екип – какво е мнението ни за сериалите от тази есен?

Есента свърши, каквито листа е имало по дърветата – вече са опадали, снегът затрупа и не ще да се топи, общо взето – зимата дойде. Но преди да разгледаме какви сериали ще ни топлят през този сезон, нега обобщим стария. Нашите най-изтъкнати автори Адриан Димитров (е01), Гергана Георгиева (gerinka), Драгомир Стоянов, Мира Георгиева (Pepper), Петър Атанасов (ApocalexxNow) и Станимир Ставрев (YamiRaziel) резюмираха впечатленията си от сериалите, които са гледали тази есен. За вас остава възможността да прецените въз основа на тези мини-ревюта дали да дадете шанс на тези сериали или не, както и дали да се съгласите с нашите оценки или не. Както се вижда, за някои неща дори ние самите не сме в единомислие, а вие, както винаги, можете да се включите с коментар под статията.

Нови сериали

American Horror Story

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011

 

Петър: AHS не вдъхва особено голямо доверие с плаката или резюмето си („семейство с типичните проблеми се мести в обитавана от духове къща”), а първите 1-2 епизода са доста хаотични, но определено по-нататък зарибява. Оказва се, че историята е сложна и изпипана до най-малката подробност, прелетени са много сюжетни линии, диалозите са както страшни и драматични, така и доста забавни на моменти (ако си падате по черния хумор), а сериалът няма нищо общо с първоначалното ми впечатление. Лично за мен, това е откритието на годината. За по-подробно ревю, но с няколко много важни спойлера, кликнете тук.

Моята оценка: 5.75

Оценка на SciFi.bg: Много добър (5.75)

 

A Gifted Man

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Петър
: Медицинска драма с лек намек за фантастичен елемент. Става дума за неврохирург, чиято бивша съпруга умира и започва да му се появява като призрак. Постепенно тя разтапя сърцето му и го прави по-съпричастен към човешките трагедии, учи го да бъде човек. Ако ви липсва „Спешно отделение“, но по някаква причина обичате да четете нашия сайт – това е сериалът за вас. Все пак, не се привързвайте твърде много – явно изобилието от медицински термини, драматични припадъци и сълзливи моменти в несвързани епизоди не се нравят и на американците, защото рейтингите са зле. Колкото до мъртвата съпруга, която можеше да е най-интересният елемент от сюжета, тя се появява все по-рядко с напредването на сериала и, макар да е доста симпатична, едва ли краткотрайните й появи ще помогнат на „Един надарен човек“ да си заработи втори сезон.

Моята оценка: 3.50

Оценка на SciFi.bg: Добър (3.50)

 

Grimm

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Станимир
: Още с обявяването си „Грим” беше определен като едно от интригуващите заглавия за есента. Уви, първият епизод се оказа и последен за мен, тъй като дори най-ниските ми критерии за това, какво прави един сериал качествен, не бяха покрити. Изключително зле разказаната история, слабата актьорска игра, лошите диалози и плоските герои са само част от нещата, които ме накараха да си припомня деня, в който изгледах цели два епизода на един от може би най-ужасните сериали, правени някога – „Демони”. Визуалните ефекти също изглеждат аматьорски в сравнение с конкурента от ABC ”Имало едно време”, но бъдещото гостуване на любимката на много фенове Ейми Акър най-вероятно ще ме накара да му дам втори шанс.

Моята оценка: Среден 3.25

Драго: Този сезон само един от новите сериали успя да грабне вниманието ми с относителна оригиналност и интересна концепция. „Грим” е създаден от хората зад признатите „Бъфи” и „Ейнджъл”, а първата серия е загадъчна интерпретация на Червената шапчица, гарнирана със „Sweet Dreams (Are made of this)” (дори и тази на Мерилин Менсън). В хода на сезона ще се срещнем и с трите прасенца, трите мечета (без Машенка, което аз обърках с Хензел и Гретел в началото, но пък със after-teen Златокоска), свирача с плъховете и много други приказни герои в една малко по-различна светлина. След известно време обаче сериалчето зацикля в един и същ добре познат ход на историите, а някои от интерпретираните приказки не са особенно известни, което лично за мен намаля интереса главоломно. Но, на фона на останалите дебюти, поне към момента, „Грим” определено е моят първенец.

Моята оценка: 4.75

Оценка на SciFi.bg: Добър (4.00)

 

Once Upon a Time

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Гери
: Не може да не помните “Десетото Кралство” и “Нарния” и хилядите други филми и сериали, които съдържат в себе си така любимите ни приказни елементи. Е, “Имало едно време” е логичното продължение на нещата. На всичкото отгоре, главната актриса е Дженифър Морисън – една от любимките ми от „Д-р Хаус”. Мисля, че който е правил кастинга се е справил наистина добре, защото всеки един от актьорите сякаш е на перфектната за него роля. Наистина, това е един много увлекателен сериал и, въпреки че историята не представя нещо наистина ново, самите събития в него са като приказки без край. Силно се надявам някой ден Снежанка и Принца да се съберат и всички да заживеят щастливо до края на дните си, но… ще видим какво ни готвят сценаристите.

Моята оценка: 6.00

Станимир: Едно от наистина сериозните заглавия тази есен, сериалът пренася зрителите в един приказен свят, където нищо не е такова, каквото очакваме. От създателите на „Изгубени”, ”Имало едно време” показва не по-малко класа от предшественика си. Изключително красиви, направо приказни ефекти, зашеметяваща актьорска игра (особено на Робърт Карлайл като Румпелщилцхен/Г-н Голд и Лана Парила като Реджина/Вещицата) и дълбоки многопластови герои са частица от нещата, които могат да ви грабнат. Създателите отново показват страхотните си умения в разказването на уж познатата история, но по толкова различен и запленяващ начин, че дори Братя Грим и Шарл Перо биха им стиснали ръцете.

Моята оценка: 6.00

Мира: Всички приказни герои, затворени в един град, в едно различно време – нашето. Това е главната идея на „Имало едно време“. Сблъсъкът на толкова различни персонажи води до интересни ситуации и главната история, в която Ема трябва да освободи героите от проклятието (но първо трябва да повярва в него), също не е за подценяване. На места сериалът се развива твърде бавно и дори доскучава, но носталгията към познатите от детството приказки постоянно ме връща към него. И в новата година ще дам шанс на „Имало едно време“, защото е неангажиращ и в същото време забавен – точно каквато е и всяка приказка.

Моята оценка: 4.50

Оценка на SciFi.bg: Отличен (5.50)

„Имало едно време” много се хареса и на нашата читателка Петя Ивайлова, дотолкова, че я вдъхнови да му направи собствено пълно ревю – можете да го прочетете тук.

 

The Secret Circle

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Петър
: Сериалът не се отличава особено от другите тийнейджърски такива по същата телевизия. Тук става дума за младо момиче, което открива, че е вещица и се сприятелява с още 5 себеподобни – все тийнейджъри от затънтеното градче. Повечето истории и герои са доста обикновени, повърхностни и незаинтригуващи, но от време на време има шокиращо добри моменти, загатващи за голям потенциал. За съжаление, ясно е, че това ще си останат мимолетни проблясъци. Вероятно такива ще има и в бъдеще, но „Тайният кръг” никога няма да стане особено гениален или зарибяващ. Става за губене на време.

Моята оценка: 4.25

Оценка на SciFi.bg: Добър (4.25)

 

Terra Nova

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Станимир
: Много приказки се изговориха за „Нова земя”, мащабния сериал, който уж трябваше да ни спечели. Приказки как Стивън Спилбърг стои зад сценария, приказки как сериалът е скъпобюджетната американска версия на култовия „Праисторически свят” и т.н.. Истината е, че „Нова земя” е едно мащабно разочарование. Поредният Power Rangers сериал (без обида към Power Rangers). Това е израз, който ползвам за сериали, в които драмата и проблемите са отделни за всеки епизод, главните герои срещат трудности през цялото време и едва накрая измислят хитроумен начин да надвият злодеите. Този цикъл се повтаря във всеки епизод без главната история да се развива, ако има такава въобще. Въпреки слабия сюжет, невпечатляващата актьорска игра и скучните герои, „Нова земя” е едно красиво разочарование, което може да се похвали със страхотни ефекти и изумителни пейзажи.

Моята оценка: Добър 4.00

Мира: Навярно голямата рекламна кампания и лозунги от сорта на „Създателят на Джурасик Парк се завръща ударно“, постоянното натякване на участието на Спилбърг в проекта (което се оказа почти нулево) и сравненията с „Джурасик Парк“ изиграха лоша шега на „Тера Нова“. Почнах да го гледам с големи надежди, които още в първата серия бяха опустошени. Единственото, което мога да кажа за сериала е, че е безбожно тъп. Нито актьорската игра, нито сценарият са на ниво, да не говорим за ефекти – най-любимият ми пример са пластмасовите колички, с които се разхождат войниците от новата земя. История – ужасно глупава. Клише до клише, което се крие зад друго клише, приклекнало до четвърто клише. Ако искате да погледате как грамадни динозаври си похапват сладко човешко, дори да не държите на сюжет, отново сте объркали сериала. Динозаврите имат по-малко участие и от Стивън Спилбърг. Отказах се да гледам „Тера Нова“ на седмата серия – не се случва много често да не довърша сериал. Дано поне във финала на сезона да се е случило нещо интересно, та поне да отсрами предишните 12 серии.

Моята оценка: 3.00

Адриан: Мистерии, природа и човешки фактор – това е, което ми направи впечатление в сериала. Като реализация в технически аспект, всичко изглежда на ниво, добри ефекти, добър декор, достоверно пресъздаване на праисторическата природа. Относно историята, привидно простичка, но на места става доста заплетена. Доста от героите имат негативни черти и често дори дразнят, но това си е всъщност добра стратегия за зарибяване зрители. Интересна изглежда теорията, че връщайки се в миналото, героите попадат в различна времева линия – това спасява сценаристите от много ограничения. Любопитно ми е, вече след като всички тайни относно персонажите са разкрити, какво ще се случи в следващия сезон. Дали ще се намерят и други хора на планетата, дали ще има “врата” към още по-далечно бъдеще или нещо друго? Като цяло сериалът е приятен за гледане и предоставя позната идея по един интересен начин. Определено го препоръчвам.

Моята оценка: 5.50

Петър: Според предварителните очаквания и рекламни кампании, това трябваше да бъде сериалът на века. За мен се оказа разочарованието на хилядолетието. Уж невероятните ефекти всъщност не са кой знае какво – има хубави пейзажи, но нищо чак толкова скъпо или зашеметяващо. Голяма част от тях са даже излишни, защото не допринасят с нищо за сюжета или атмосферата, в която той се развива. Като казвам сюжет, малко преувеличавам, защото той се развива със скоростта на охлюв на преклонна възраст. Героите са изключително плоски, драмите са безкрайно изкуствени, а самите истории са невероятно клиширани. Не мога да си обясня как Fox са дали толкова много пари за това недоразумение, но най-вероятно изобщо не са чели сценариите. Без скъпите ефекти, сериалът щеше да е кръгла нула.

Моята оценка: 2+

Оценка на SciFi.bg: Добър (4.43)

 

Завръщащи се сериали

Chuck – Сезон 5

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Мира
: След втори сезон „Чък“ започна да върви стремглаво надолу и в края на четвърти вече беше затънал до уши в тинята на дъното. Гледах доста скептично на пети сезон, но някак си успях да седна да го гледам. Останах приятно изненадана. В новите серии на „Чък“ се вижда хумора от първи и втори сезон и историята не е чааак толкова изтъркана. На хартия, по всички параграфи, изглежда, че новият сезон на е повторение на първия , но този път Морган е Чък, Чък е Сара, Кейси е Кейси, а Сара е подкрепата на Сара (???), но екипът на сериала са се справили чудесно и се чувства и лек свеж полъх откъм идеи. Отново има купища гостуващи звезди и разбира се Джевстър са на линия, но с малка промяна. С всяка изминала серия усещам как не ми се иска да настъпва краят на „Чък“, а преди да подхвана пети сезон въобще не ми пукаше за него.

Моята оценка: 5

Петър: „Чък” е един от любимите ми сериали, защото макар да не е много претенциозен, има много добри идеи, култови бъзици, похвално внимание към детайла и винаги радва с гостуващите си звезди, повечето от които са икони за нашия жанр. За съжаление, макар да се справят отлично на ниво отделни епизоди и дребен хумор, сценаристите сякаш винаги са имали проблеми с общите сюжетни рамки – повтарят се и са предвидими. Това се наблюдава и в новия сезон, но все пак нещата изглеждат по-свежи и, въпреки че моментът е подходящ историята да приключи, „Чък” адски ще ми липсва.

Моята оценка: 6-

Оценка на SciFi.bg: Много добър (5.38)

 

Fringe – Сезон 4

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Гери
: Неразбран от някой, подценяван от други, отритнат от трети, „Експериментът” продължава да е супер интересен сериал. Според мен, сериалът е в своя връх след “спирането на съществуването” на Питър и силно се надявам да не се срути също толкова шумно и зрелищно, колкото се и издигна. Да, интересно е как двете вселени работят заедно, героите разрешават случаи в едната или другата с помощта на “двойниците” си, но и този сериал заплашва да влезе в един еднотипен коловоз с неясен главен сюжет и хиляди малки подистории.

Моята оценка: 5.50

Станимир: „Експериментът” е един доказал се през годините сериал, както със страхотните си актьори, така и със заплетения и нестандартен сюжет. Дж. Дж. Ейбрамс (създател на „Изгубени”, „Наричана още”, „Супер 8”, „Чудовищно” и Person of Interest ) за пореден път показва мислене без шаблони и граници, което впечатлява феновете и дори успя да измъкне цели четири сезона от алчните ръчички на телевизия FOX. Въпреки всички хубави качества на сериала, трябва да отбележим, че в новия сезон има леко забавяне на действието. Главната сюжетна линия леко се измества за сметка на странични истории и недотам важни епизодични събития. Въпреки това, дори епизодите предвидени просто като пълнеж са направени с нужните прецизност и професионализъм. Надявам се „Експериментът” да успее да разкаже историята си преди да се разводни или да бъде съсечен от FOX.

Моята оценка: 5.50

Мира: За мен „Експериментът“ е най-добрият фантастичен сериал в момента. Четвърти сезон продължава да изненадва и интригува зрителите. Интересно е как ще излязат от създалата се ситуация сценаристите. Надявам се само да не объркат нещата с подхода „целият сезон беше сън/кома/нереален/неслучил се“. Джон Нобъл продължава с превъзходната си игра и само неговото участие прави сериала уникален. Всичко от предишните сезони е на лице – загадки, изненади, неочаквани обрати и, разбира се, създания, от които не може да се спи.  Fringe продължава да бъде един от най-добрите сериали изобщо за мен, но върви по много тънка линия. От развръзката на сезона зависи дали ще стане шедьовър или колосален провал.

Моята оценка: 6.00

Адриан: Новият сезон определено поднесе дозата си заплетеност, наистина не очаквах подобен развой на събитията. Епизодите доста започват да се разминават с това, което очаквам и искам да се случи, но именно това държи и интереса ми. Интересно ми е да разбера какво ще стане по-нататък, кои всъщност са Наблюдателите и каква е реалната им цел, и кой или какво е Питър. Всеки следващ епизод размива отговорите от предишните, което всъщност допринася за мистерията, която поддържа “Експериментът”. Сезонът дотук е наистина интересен и пленяващ. Определено препоръчвам да гледате последния сезон (а ако не сте гледали първите, започнете с тях още тази вечер).

Моята оценка: 5.50

Оценка на SciFi.bg: Отличен (5.63)

 

Merlin – Сезон 4

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Адриан
: С всеки следащ епизод и сезон се надявам Мерлин все пак да разкрие тайната си пред Артур. Може би това би довело до завършек на сериала, но все пак… Иначе, този сериал не е особено наситен с мистерии и тайни, но затова пък носи удоволствието, което дава една приказка от мистичен свят с чудати същества, рицари и магьосници. Сезоните вървят, с тях се появяват нови герои, други се премахват, а историята си продължава по план. Сериалът не може да ви вплете в някаква особена интрига или мисловен процес за разгадаване на загадка, но определено е приятен и лек за гледане. Като цяло, мен лично малко ме дразни фактът, че сериалът се разминава доста с оригиналната история за крал Артур, но пък, ако не беше така, “Мерлин” нямаше да е това, което гледам вече толкова сезони и ми харесва.

Моята оценка: 5.25

Оценка на SciFi.bg: Много добър (5.25)

 

Sanctuary – Сезон 4

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Гери
: Дойде и поредният сезон на “Убежището”. След края на предния сезон, където всеки епизод беше свързан с главната сюжетна линия, сега почти всяка история е сама за себе си. Малко еднотипно звучи, но всъщност се стига до много и различни ситуации, които се получават добре и поддържат сериала интересен. Пък и така има време героите да се поразвият на спокойствие. Има и някои доста запомнящи се епизоди, които не биха се получили без тази структура на повествованието.

Моята оценка: 5.50

Оценка на SciFi.bg: Отличен (5.50)

 

Supernatural – Сезон 7

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Станимир
: Един от най-успешните сериали на CW, култовият „Свръхестествено” се завърна за седми сезон, само за да ни покаже, че се е изчерпал много, много отдавна. Въпреки че сценарият е сравним с посредствен фенфикшън, актьорската игра, режисьорите и операторите все още са на ниво. Много фенове твърдят, че перфектният край на сериала беше когато Сам падна в Ада заедно с Луцифер, но от CW са решили, че искат да изстискат лимончето до последната капка (друг пример за алчността на CW е „Самотно дърво на хълма”, който в момента излъчва своя девети сезон, а историята реално приключи с четвърти). Надявам се този сезон да е последният лов на Сам и Дийн, тъй като седем години са достатъчно, даже много, за сериал, който няма какво ново да предложи.

Моята оценка: 4.50

Оценка на SciFi.bg: Много добър (4.50)

 

The Sarah Jane Adventures – Сезон 5

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Петър
: „Приключенията на Сара Джейн” далеч не са толкова детски сериал, колкото се пишат. Да, той е подходящ И за деца, но това не значи, че има нещо общо с Teletubbies. В последния сезон към екипа на Сара Джейн и кварталните деца се присъединява нов член, отново създаден от извънземни. Може дори да се каже, че тази година имаше нещо като рестарт на цялата поредица, дори имаше опит за започване на мистерия, която да се разтегне в няколко епизода или сезона. За съжаление, преждевременната смърт на Елизабет Слейдън не позволи да видим докъде можеше да стигне сериалът, но определено си личи, че се беше запътил към още по-големи висини от преди.

Моята оценка: Отличен 5.50

Оценка на SciFi.bg: Отличен (5.50)

 

The Vampire Diaries – Сезон 3

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Гери
: Все същите добри стари вампири. Е, има разлики, някои са по-малко лоши – Деймън, а някои са по-малко добри – Стефан. Дали любовта на по-големия брат към Елена ще надделее над връзката му с древните вампири – ще видим. Но на мен ми липсва тръпката, която изпитвах в началото, зяпайки сериалчето в първите му сезони.

Моята оценка: 4.50

Станимир: ”Дневниците на Вампира” е сериал, който имаше щастието да се появи във време, когато вампирската мания бе най-силна и за разлика от култови сериали като спрения „Лунна Светлина”, получи своя шанс. Въпреки недотам силното си начало, с третия си сезон „Дневниците…” достойно застана до страхотни сериали като „Истинска Кръв”. Макар че на моменти историята може да не ви се стори като най-гениалното нещо което сте чували, актьорите, начело с българката Нина Добрев(а) и мъжете Пол Уесли и Иън Зомърхелдър, се справят повече от страхотно. С интригуващото си развитие, страхотни диалози и красиви ефекти фенове не липсват. Като добавим и факта, че сериалът се излъчва по CW, спокойно можем да се обзаложим, че още дълго време ще му се наслаждаваме.

Моята оценка: 5.25

Оценка на SciFi.bg: Много добър (4.88)

 

Тhe Walking Dead – Сезон 2

Изображение с име: Обзор на сериалите от сезон есен 2011


Станимир
: ”Живите мъртви” е от типа продукции, на които рядко можем да попаднем – добре направен сериал със зомбита. Още с първите си 6 епизода, определени за първи сезон, сериалът успя да впечатли телевизията AMC със своите рейтинги и така си извоюва още 13 епизода за втори сезон. Със страхотната си история, стряскащи ефекти и талантливи актьори, „Живите Мъртви” успя да се хареса дори на феновете на комикса, по който е базиран. Всички знаем колко трудно и рисковано е превръщането на един вид изкуство в друг, но явно „Живите Мъртви” са готови да се справят с предизвикателството.  Един от може би най-качествените есенни сериали, който със сигурност ще ви впечатли, ако сте фенове на жанра.

Моята оценка: 5.75

Драго: AMC удариха сериозна рекламна кампания за втория сезон на „Walking Dead”, която дори включва и ток-шоу „Talking Dead” („dead original” бих казал). Аз лично изгледах всички нови серии на един дъх, като, признавам си, попревъртах драматичните моменти. Има няколко интересни случки, но като цяло е доста предвидим и бавен. Има още доста да се постарят, преди дори да доближат „Resident Evil”.

Моята оценка: 4

Петър: Ще взема нещо от абзаца на Драго, за да го използвам и в моя – според мен AMC този сезон имаха две ток-шоута. Едното беше The Talking Dead, а другото The Walking Dead. Нищо чудно първото да е било по-интересно, макар че не съм го гледал. Първите 7 епизода от сезона бяха скучни и предвидими, а съотношението зомбита към плоска човешка драма е 1:999999. Неслучайно и мненията на зрителите са толкова противоречиви.

Моята оценка: 3+

Оценка на SciFi.bg: Добър (4.00)

 

И така, излезе, че сериалите, завоювали си отлична оценка от тези автори, които са ги гледали, са American Horror Story, Once Upon a Time, Fringe, Sanctuary и The Sarah Jane Adventures. Най-слаби пък се оказаха Grimm и A Gifted Man. Обърнете внимание, че оценките са субективни и всеки е оценявал според своята лична нагласа към сериала. Това, че един сериал има по-висока оценка от друг, не означава, че обезателно е по-добър. Също така, вероятно тези от нас, които са гледали предишни сезони на някои от завръщащите се сериали, но не са изтърпяли да ги изтраят дотук, вероятно биха снижили техните резултати. Така например догодина оценката на „Тера Нова“ ще се вдигне, защото Мира вероятно няма да го гледа повече, но Адриан отново ще подкрепи качествата му. Все пак целта на статията е феновете да поощрят своите сериали и да ги оценят по-скоро спрямо предишните им постижения, отколкото да хейтваме.

При новите сериали пък е интересно, че половината са гледани почти от всички, а другата половина само от един – ако това попадне на маркетолозите зад съответните продукти, то те трябва да се замислят доколко са се справили с промотирането им и дали заслужават заплатите си, а също и доколко идеите им и кратките резюмета интригуват публиката. Ако се приемат нашите оценки и броя мнения за статистически значими данни, то някои от сериалите, които не са пробудили първоначален интерес у потенциалните си зрители, наистина не го заслужават (A Gifted Man), други пък са неоправдано пренебрегнати (American Horror Story). От добре промотираните пък само Once Upon a Time изглежда, заслужава добрата си маркетингова кампания, докато Terra Nova по-скоро се излага.

Възможно е, разбира се, някои от нас да имат интерес да гледат някой сериал, но да са си го оставили за по-късно. Но фактът, че не са го гледали по време на самия сезон, все пак е показателен, че той не е предизвикал нужния интерес.

При всички положения, тази година можехме да се радваме на една златна есен, в която имахме богат избор между сериали. Дори да сме недоволни от някой – не би било проблем да му намерим достоен заместител сред многото предложения. Дай Боже всеки сезон да се радваме на същото изобилие.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата