Пътуването във времето и превратностите на съдбата

Ревю на първи и втори сезон от сериала Dark, достъпен за легално гледане в Netflix.

Не са много сериалите, които си позволяват да изграждат сложни сюжети, свързани с пътуване във времето. При това многократно и с изобилие от персонажи в историята. Това е защото концепцията е много трудно да се изгради така, че да бъде хем интересна и изненадваща в продължение на много епизоди, хем логична и без наличие на особени противоречия. Немският сериал Dark на Netflix заслужава да бъде похвален не само за смелостта да се захване с тази тематика, но и за високото качество, с която я реализира!

В малкото градче Винден хората уж се познават, но всъщност пазят много тайни. Тийнейджърски любови разцъфват и приключват драматично. Млади хора правят грешки, които им тежат цял живот и се отразяват върху решенията им като уж възрастни хора, вече създали свои собствени семейства и деца. И тези грешки се отразяват не само върху самите тях, но и върху следващите поколения. На пръв поглед, нищо неочаквано – такъв е животът и това се случва навсякъде. Само че във Винден ситуацията е утежнена от факта, че жителите на градчето постепенно откриват начини да пътуват във времето – през цикли от по 33 години напред или назад. Те могат да посетят родителите или прародителите си, както и децата си. Да направят нещо малко в миналото и да видят веднага как то ще се отрази върху бъдещето. Тийнейджърските любови стават много по-сложни, когато се окаже, че децата са си роднини, без да подозират, покрай някое странно и нежелано (или пък тайно) пътуване във времето.

Цялата сага започва с изчезването на две малки деца. Но въпросът не е къде са те, а кога са те. И покрай тях ще се разкрият мистериите и тайните на целия град.

Намеци за атмосферата на сериала се откриват във великолепното му интро, което е различно за всеки сезон.

Dark определено не е лесен за възприемане сериал. Пълно е с персонажи, за които трябва не само да следите кои са и как изглеждат днес, но и кои са и как изглеждат версиите им от различните времеви периоди – като деца, като възрастни и като старци. Въпреки че кастингът на повечето актьори е перфектен и определено има прилики между играещите един и същи персонаж в различна възраст, в началото е доста трудно да се ориентирате и да предвидите кога някой мистериозен герой ще се окаже друга версия или роднина на вече познат такъв. Dark е един огромен пъзел, който е трудно да бъде разгадан без да гледате с внимание и мисъл. Видимо е, че сценаристите знаят какво правят (за разлика от тези на Westworld, например), но дори те признават, че след третия и последен сезон догодина ще останат няколко въпроса, на които няма да бъде отговорено. Схемата е сложна и всеки зрител трябва да се гордее, ако разбере дори половината от нея след само едно гледане. Отчитам това като предимство, защото сериалът е интелектуално предизвикателство, но е интересно и впечатляващо такова. Силно се надявам няколкото малки противоречия, които забелязвам в сюжета, да бъдат обяснени и изгладени в трети сезон, защото сега изглеждат като недомислици, но могат изведнъж да се окажат нещо планирано и желано, подготовка за пореден обрат. Става дума предимно за действията на Йонас, които изглеждат хаотични и зле мотивирани.

Единственият минус, до който води сложният сюжет, е липсата на особен емоционален заряд. Докато зрителят е зает да разгадава мистериите и да следи кой е на екрана и за какво се бори в този конкретен момент, както и кога се развива действието в конкретния кадър (както от гледна точка на общата хронология – коя година, така и от гледна точка на личната хронология за всеки персонаж), той няма възможност да се вкара достатъчно здраво във филма и да започне да съчувства на персонажите. Не че няма трогателни моменти на сполучлива драма, просто е трудно да ти пука какво ще се случи с даден герой, докато се чудиш кой точно беше той и на кого е баща, син и съпруг.

Любопитно е, че сериалът е немски и това е плюс за хората, които търсят нещо ново и различно, но същевременно той е правен за международна публика. Дори данните за гледаемостта му показват, че 90% от зрителите му не са от Германия. Правен е по интернационален модел (разбирайте, американски) така, че да няма никакво значение къде точно се развива и от каква народност са персонажите му. С други думи, не очаквайте да видите нещо кой знае колко различно само заради това, че е немски сериал. Външният вид на актьорите, езикът им носят разнообразие, но като сценарий и режисура разлика няма. Дори някои реплики на немски звучат сякаш не са казани от натурални немци, а са преведени от английски на немски (подобен проблем имаше и нашата продукция „Под прикритие“, само дето при нея дървената игра на повечето замесени лица допълнително подсилваше изкуственото в диалозите, докато тук поне актьорите играят прилично). С други думи, не очаквайте да видите немски традиции и бирфестове (ако Dark беше правен у нас, със сигурност героите щяха постоянно да танцуват хоро и да носят народни носии, за да се промотира българщината пред широкия свят), но също така и не очаквайте по-ниско качество от това на най-добрите американски продукции, които сте свикнали да гледате.

Много приятно впечатление прави, че във втори сезон сериалът е също толкова интересен, колкото и в първи, ако не и повече. Разкриват се някои неочаквани връзки, задълбава се в драмата, породена от обрати, които вече знаем, подготвя се почвата за нови изненади догодина. Краят на първи сезон предполагаше поне минимална смяна на концепцията, но не се стигна дотам – бъдещето остава почти неизследвано и предстои да видим дали може да бъде променено. За сметка на това зърнахме и далечното минало, което не очаквахме да посетим. Краят на втори сезон предполага отново смяна на правилата и играта, но ще видим доколко ще се получи така.

Ако вече сте изгледали сериала и имате нужда от схема кой кой е и с кого е роднина, това клипче вероятно ще ви бъде много полезно. Със сигурност то ще бъде допълнено след сезон 3, който очакваме догодина.

Повдигнатите теми за размисъл са от една страна свързани с пътуването във времето и как би работило то. Може ли един човек да промени бъдещето чрез промяна на миналото или съдбата е всесилна и всичко се повтаря постоянно? Какво би направил ако се изправиш лице в лице с бъдещото си аз, или пък с миналото си аз? От друга страна, повдигат се и доста относими към нашия живот въпроси – за грешките на миналото и тяхното влияние днес, за това какво предаваме на следващите поколения и към кого и как сме отговорни от миналото и бъдещето. Нашето настояще е само прашинка в историята на микрокосмоса ни, но въпреки това тази прашинка може да остави отпечатък, който да се усеща десетилетия наред и да предопредели живота на нашите внуци. Същевременно, ние сме продукт на нашите родители и сме се появили в техния живот в момент, когато те са били други хора, преживели своите собствени пораствания и поуки – доколко можем да ги виним за грешките им и доколко можем да позволим те да влияят на нас днес. И ако можем да се абстрахираме от нашите собствени истории, за да погледнем отвисоко и да видим голямата история на обществото ни през вековете, имат ли изобщо нашите лични драми някакво истинско значение. И имаме ли изобщо свободен избор, шанс да се справим с проблемите си или всичко следва някаква грандиозна схема, която няма как да разберем докато сме в нея.

естествено, сериалът не е без недостатъци, но те са сравнително малко и могат да бъдат простени, благодарение на сложните и пленяващи вниманието мистерии в ядрото на сюжета. Почти сигурен съм, че след трети сезон ще изгледам всичко още веднъж отначало. Защото определено ще има какво още да открия, а самият сериал определено е интересен и си заслужава отделеното време. В случай, че не сте му обърнали внимание, когато му отредихме второ място в класацията за най-добрите сериали на 2017 г., сега ви го препоръчвам лично!

 

Моята оценка:
История – 6-
Герои – 5+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5.50
Теми за размисъл – 6+
Емоционален заряд – 5-
Фантастични елементи – 6+
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Отличен (5,65)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

Не бих казал, че е забравим. Просто има 30-40 героя в рамките на 1 век и всеки има някаква връзка с останалите. Няма как (или изключелно трудно) да се запомни всичко с едно гледане и то с година прекъсване.

рин

Сериала не е забравящ се, но да очаквате да помните всичко за година две, няма как да стане с каквито и да е сериали след много гледане. Да не говорим, че това е сериал в който трябва да знаеш, всички герои в различните периоди. Прегледайте си видео из тубата, как изглеждат героите и ретроспекция на първи сезон и стига сте говорили глупости… 🙂

Нед Ласков

Значи не съм само аз! Явно този сериал е много забравящ се 😀

Nedev88

Аз изгледах първи сезон преди да изгледам втори и осъзнах, че поне половината неща съм ги забравил. 😀

Нед Ласков

Може и да му дам още един шанс, ама за сега се отказах да се мъча.

Петър Атанасов

Принципно може да си го пуснеш с английско аудио, но на мен лично ми е странно така. И да, иска си внимателно гледане. И аз първите 1-2 епизода тази година бях изгубен, даже бях забравил коя беше лелята на главния герой и обрата с баща му. Ама нищо де, бързо се връщаш във филма 😀

Нед Ласков

Чата ти ревюто и искам да го гледам, ама…
Аз всъщност изгледах първи сезон – помня че ми хареса доста. Гледах го с английски субтитри, защото дублажът бе покъртително зле.
Сега като излезе втори сезон – пуснах го с нетърпение, но се оказа, че абсолютно нищо не помня! Пълна мъгла, какво, защо, кой стана и става. На всичкото отгоре нямам времето и енергията да го гледам пак така внимателно и със субтитри (трудно е, докато вечеряш, да гледаш сериал и да четеш субтитри)

Та не мога да гледам тоя сериал… ако знаех немски… или ако той беше на английски… Ама дори и така да беше – защо нищо не помня от първи сезон?? Явно не ми е харесал толкова колкото си мислех?

Nedev88

На мен ми е любопитно как това кресло е попаднало в средата на гората. 😃 Иначе много добър сезон.

Петя Ивайлова

Малко изостанах с гледането, но тази година със сигурност ще е в моята класация 🙂 Дано да има повече добри европейски сериали, че американските малко ми омръзнаха…