Петима психопати, които обичаме

Фантастиката е пълна с ненормалници, голяма част от които обожаваме да гледаме на екран. Вижте кои са те!

Клонинги, космически кораби, роботи, дракони… кой не би полудял в свят, в който тези неща наистина съществуват. Ето петима напълно човешки персонажи от телевизията и киното, които са увредени психически, но въпреки това обожаваме да ги гледаме!

 

5. Гай Болтар – Battlestar Galactica

Гай (или Гайъс) е сред най-несимпатичните образи в „Бойна звезда Галактика“. Неговата по-малка глава причинява унищожението на цивилизацията и смъртта на милиарди хора, благодарение на недалновидността му спрямо Номер 6. Признаваме, трудно е да се устои на най-красивата извънземна мацка, но все пак… Така или иначе, това далеч не е единственото провинение на Болтар. След като се присъединява към флотилията на последните оцелели, неговата психопатия тепърва започва да се изразява и достига все по-големи върхове. Дали ще прави мизерии на кораба, подтикнат от видението в главата си, или пък ще бъде колаборационист на силоните, окупирали Нова Каприка, Гай винаги ще бъде леко шантав. Дори няма да навлизаме в онзи период от живота му, когато се изживява като религиозен лидер, но пък той е идеалното доказателство за максимата, че лудите са най-убедителни. Важното е, че без психопат като Болтар, Battlestar Galactica никога нямаше да бъде същата.

 

4. Джофри Баратеон – Game of Thrones

На четвърто място е най-противният психопат – извратеният крал Джофри от „Игра на тронове“. Не се подлъгвайте по заглавието, далеч не го обичаме, мразим го от цялото си сърце и душа, но пък се обичаме за това. Макар и ненавършил пълнолетие, Джофри за кратко време успява да убие или измъчи (или убие мъчително) повече хора от най-опитните главорези във Вестерос. От чиста злоба малкото леке допуска екзекуцията на Нед Старк да продължи докрай, с което слага начало на един от най-кървавите конфликти в историята на Седемте кралства. Но дори да му простим за тази недалновидна грешка, няма как да забравим мъчителното убийство на проститутките, побоя над Санса или непростимото поведение на собствената му сватба. На никого не му е мъчно за психопат като този и може би затова никой от зрителите не изпита и грам съжаление по време на сцената със смъртта му. Да, определено това е психопат, когото обичаме да мразим!

 

3. Алекс ДеЛарж – A Clockwork Orange

Алекс от „Портокал с часовников механизъм“ (и книгата, и филма) е сред най-популярните психопати не само във фантастиката, но и въобще. Трудно е да се каже дали е виновен за това, което е или което му се случва. Той живее в свят, където престъпността и убийствата са ежедневие, а съжалението е неясна концепция от далечното минало. В такова мрачно бъдеще човек няма как да оцелее без да бъде поне малко луд, а Алекс е много луд. Може би затова той става опитното зайче в експеримент, целящ да изкорени от хората желанието да причиняват зло. За съжаление, обработката на мозъка му само задълбочава психичните му проблеми, и то значително повече. И все пак, през цялото време, ние успяваме да му симпатизираме, че дори и да виждаме части от себе си в него. Психопат или не, той е героят, направил „Портокал с часовников механизъм“ класика, която ще остане в историята.

 

2. Жокера – The Dark Knight

Жокера е сред най-ярко изявените психопати и няма как да не му се признае, че обича да се забавлява. Той иска да сее смърт и разруха из Готъм, без да му е особено ясно защо го прави и без да чувства някакви последствия от своите деяния. За него всичко е една безкрайна шега, а мотото му е „Това, което не те убива, те прави по-странен“. Странното в случая е как един социопат и студенокръвен масов убиец може да стане толкова любим на публиката, но той определено е такъв. Образът на Жокера от точно този филм за Батман е на второ място в класацията до голяма степен благодарение и на Хийт Леджър, който прави феноменална, и за съжаление последна, роля с него.

 

1. Хелена – Orphan Black

Това първо място си е лично мое и към момента е напълно непревземаемо. Без всякакво съмнение, Хелена от сериала Orphan Black ми е най-любимият психопат от фантастично произведение на всички времена. Един от клонингите в мистериозен експеримент, довел до формирането на поне 10 различни личности от едно и също ДНК, Хелена е тотално побъркана и абсолютно непредсказуема. Отгледана от украински монахини и след това от религиозен фанатик, нейният мозък е промит до такава степен, че тя се мисли за оригинала, избран от Бога да убива копията си. Нещо повече, смъртта я забавлява – една от култовите сцени с нейно участие е танцът й с опашката на последната й жертва в ръка. В образа й е вкаран и зловещ ангелски елемент – тя разрязва гърба си с бръснарско ножче, очертавайки подобие на ангелски крила. Истината е обаче, че Хелена просто е объркана и има нужда от любов. Това донякъде отнема от образа й на психопат, но не я прави по-малко обичана от феновете на сериала.

 

А вие имате ли си любим психопат от книги, филми и сериали? Кой от емблематичните образи е бил пропуснат в тази класация?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Ханибал не е от фантастика, затова не съм го сложил. Елена е супер, поне ако си падаш по подобни леко извратени неща. Мен лично танцът с опашката ме направи фен до живот 🙂 А да не говорим за актрисата, на която просто свалям шапка – най-великата и многоликата, която някога съм виждал.

За Болтар – аз съм го позабравил вече сериала, но да изтребиш сума ти народ и да раздаваш бомби наляво и надясно според мен го квалифицира 🙂 Плюс че той и без виденията се държи налудничаво, а да не говорим като стана религиозен лидер…

SargoS

Честно казано и аз се чудя Болтар дали трябв ада влиза в подобна класация. Вярно че е дразнещ образ и има халюцинации(което принципно би го направило луд), но се знае че тези халюцинации не са плод на болен мозък, а на съвсем други сили. За мен той не е луд. Доста егоцентричен, смотан и страхлив, но не и луд. За Елена незнам. Още не съм намерил време да изгледам сериала, което явно си е голям пропуск от моя странa. А от Игра на тронове има толкова мн психопати, че май ще трябва отделна класация да се направи, при това във формат топ 10, а не топ 5 🙂 И на мен като на колега ми липства Ханибал Лектор…

Snik4er

Hannibal, Norman Bates

Петя Ивайлова
petia84

Харесвам класацията и особено Елена – тя отбеляза огромно подобрение във втори сезон. Бих добавила и Бен Лайнъс от Изгубени.
Болтар не беше луд, а оръжие в божиите ръце, все пак 🙂 Видението се оказа Ангел.