1 коментар
christopher lee

Почина сър Кристофър Лий

Дракула, Саруман, граф Доку – сбогом!

Saruman-christopher-lee-2509319-383-549С прискърбие ви съобщаваме, че великият британски актьор сър Кристофър Лий е починал в неделя на 93-годишна възраст след кратко хоспитализиране поради проблеми с дихателните пътища. Новината е оповестена едва днес, за да има време съпругата му да информира семейството му. Двамата са женени от 50 години и имат една дъщеря.

Кристофър Лий става актьор през 1947 година, когато е на 25 и е минал през ужаса на ІІ Световна война. Първата му значима роля е в готически романс, наречен Corridor of Mirror. През 1957 г. играе чудовището на д-р Франкенщайн, а малко по-късно се превъплътява и в емблематичния образ на граф Дракула в Horror of Dracula. Успехът му е толкова голям, че се завръща в ролята си за още 5 филма от поредицата.

За настоящото поколение Лий става известен през 2001 година, когато печели ролята на Саруман във „Властелина на пръстените“. След това той взима и други ключови роли като тази на граф Доку в „Междузвездни войни“. През годините има и много появи по телевизията – в „Отмъстителите“, „Космос: 1999“, „Хрониките на младия Индиана Джоунс“, „Утрешните хора“ и др. Участвал е в почти 300 проекта за кино и телевизия!

Сър Кристофър Лий има и музикална кариера, която включва два хеви метъл албума – Charlemagne: By the Sword and the Cross и Charlemagne: Omens of Death. За тях той получава наградата Spirit of Metal, на 88-годишна възраст!

Получил е рицарско звание през 2009, а в интервю е обещал да не се отказва от актьорската професия – „Мразя да не правя нищо. Както е казал Борис Карлов, когато умра, искам да съм още с ботушите.“

Сър Кристофър Лий определено постигна много в живота си и остави следа върху киното, телевизията и фантастиката, която няма да бъде изтрита. Вечна му памет!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата