Сбогом, Чък!

Ревю на последния пети сезон на „Чък“ без спойлери

Откъде тръгна нашият неуверен зубър Чък...

Казвам „сбогом“ на „Чък“, въпреки че малко ще излъжа. Ще излъжа, защото със сигурност ще гледам сериала пак – от началото до края. Заслужава. Ще видя отново всички забавни моменти и боеве с престъпници, ще проследя дългите борби с Фулкръм, Пръстена и Волкоф Индъстрийс, ще проследя пак развитието на Морган, Кейси, Ели и Девън, Джеф и Лестър, Чък и Сара. Всъщност, точно към това предразполага финалът – колелото се е завъртяло напълно и от нас зависи дали ще го завъртим отначало.

Според рекламите, последният сезон на „Чък“ е и неговият най-добър – напълно съм съгласен. Имахме нови елементи и неочаквани обрати, а финалът наистина беше брилянтен и непредсказуем до последната секунда, като остави нещо и на въображението на зрителя. Вместо една обща история, която да се разтегне в 20 епизода, имахме няколко, които заемаха по 2-3 серии – всяка от тях се възползва от потенциала си докрай, без да доскучава, както често ставаше преди.

Е, общите истории и сюжетни рамки никога не са били силата на „Чък“. И този сезон се случиха доста нереалистични неща, но те бяха необходими за блестящия финал. На ниво отделен епизод и отделна сцена, „Чък“ е един от най-добрите сериали, правени някога. Както винаги, и в последния сезон детайлите са изпипани до съвършенство, лафовете са забавни, историите – заплетени, а обратите – неочаквани. Ако трябва да избирам между сериал, в който общата история е много интересна, но се развива една-едва, отделните епизоди са скучни и повечето сцени се влачат като филъри, и такъв, при който общата история е глупава, но пък съм сигурен, че всеки епизод ще ми предложи нещо интересно и с внимание към отделния детайл – определено избирам втория тип!

...И докъде стигна!

Нека не забравяме и нещо друго – Chuck никога не е бил сериозен сериал. Всичко се прави на майтап или пък се пресилва, за да се постигне по-голям емоционален заряд. Така или иначе, това е шпионско-романтична комедия, така че не може да се сърдим за нереалистичния образ на ЦРУ или на моменти неадекватните престъпници – важното е, че епизодите са интересни и забавни – това е и целта. А колкото до емоционалния заряд – на финала той е по-силен от всякога. И преди съм се възхищавал на умението на Джош Шварц и Крис Федак да правят хубава драма. Аз попринцип мразя драми – винаги сценаристите предпочитат да покажат сдухания герой, вместо да развият общия сюжет, но в „Чък“ наистина са направени страхотно – не са досадни, не се правят на излишно тежки, а си остават земни и реални и, най-важното, остават балансирани с развитието на сюжета. Всички тези хубави думи са малко за последния епизод – на финала е невъзможно да ти останат сухи очите.

Макар сезонът да беше последен и сценаристите да знаеха, че няма нужда да дават твърде големи пачки за известни актьори, те не изневериха на традицията си да канят култови имена пред камера. Това е нещо, за което екипът заслужава огромно уважение – така знаеш, че сериалът е правен от фенове за фенове – от хора като теб, за хора като теб. Кари-Ан Мос от „Матрицата“ се появи не просто за малко, а като доста важен герой в няколко епизода. Не ми се и мисли колко пари са се изръсили, за да я викнат. Появиха се и Бен Браудър от „Фарскейп“ и „Старгейт“, Марк Хамил от „Междузвездни войни 4, 5 и 6“, Ребека Ромин от „Х-мен 1, 2 и 3“, Джеф Фей от „Изгубени“ и още над 100 заглавия, както и отново се завърна Линда Хамилтън от „Терминатор“ като майката на Чък (тя участваше и в половин сезон миналата година). Да, всички те са остарели и надебелели, но това са фаворити на цели поколения, които не можеш да видиш всеки ден в сериал. Участието им в „Чък“ е истински поклон към зрителите му, който печели най-големи адмирации.

Помните ли този Свети Валентин?

Комплименти заслужават и от телевизията NBC и от Warner Bros (та дори и от Събуей, които със спонсорството си допринесоха за неколкократното спасяване на Chuck от телевизионната брадва), които успяха да се споразумеят да завършат уникалния си сериал. Защо „Чък“ винаги беше толкова близо до спиране и защо все имаше проблеми с рейтингите не знам, но зрителите, които са останали от началото до края, определено трябва да са доволни. В последния епизод може да се каже, че накратко минахме през целия сериал дотук – през всички големи лоши, всички основни локации и дори преживяхме отново развитието на самите герои. Е да, мнозина очакваха в последната сцена да се покажат влюбените Чък и Сара след няколко години, живеещи в къщата-мечта и с няколко малки чавета, щъкащи наоколо. Аз не го очаквах и се радвам, че не го получих. Чък и Сара не са от хората, които могат да останат без работа и да си гледат семейството – те имат нужда да се занимават с нещо, да спасяват света, да се борят с лошите и да попадат в нови ситуации. В този смисъл финалът беше абсолютно перфектен.

За съжаление, едва ли скоро ще се появи сериал като „Чък“. Той не беше чиста фантастика, но беше точно за нейните фенове. Не беше чиста драма, но носеше огромен емоционален заряд. Не беше ситком, но беше богат на лафове и забавни ситуации. Не беше и чист екшън, но това не му пречеше да показва готини боеве всеки епизод и да не пести от експлозии и ефекти. Чък, Сара, Кейси, Морган, Ели, Девън, Алекс, генерал Бекман, та дори Джефстър, Майк и Събуей искрено ще ми липсват. В същото време се радвам, че те успяха да намерят завършека, който заслужаваха, и дори вече не искам да се правят нови епизоди. „Чък“ започна и завърши брилянтно, така и искам да го запомня. Човечният Закари Леви, прелестната Ивон Страховски, страховитият Адам Болдуин, брадатият Джошуа Гомез, красивият Раян МакПартлин, чаровната Сара Ланкастър, усмихнатата Мекена Мелвин, опитната Бонита Фридериси, нестандартните Вик Сахай и Скот Крински и големият Марк Кристофър Лорънс могат само да се гордеят, че са останали в телевизионната история с бижу като „Чък“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
18 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Miro

Не мога да повярвам че минаха 9г. от както свърши !! още си спомнням доста неща от него… доста добра продукция… лелее

Петър Атанасов

Много добро сериалче, наистина. Някой ден ще го изгледам наново.

Кристиян

Аз чак през 2020 го видях за първи път. Но пък толкова ми хареса че гледах всеки един епизод дори някои по два пъти

Нед Ласков

Какви са тез коментари под статии отпреди 8 години… и интервалите между коментарите по няколко години… лол 😀 гледайте по-внимателно де 😀

Петър Атанасов

Фалшива е тази информация, няма да има шести сезон на Чък. Най-много на комикс нещо да е излязло. Имаха идея за филм по едно време, ама и такъв няма да има.

Любомир

Фердо М, от къде имаш информация за Шести сезон на Чък, и кога горе-долу ще стане това.

Петър Атанасов

Няма такова нещо, никъде не се споменава за шести сезон. Евентуално в далечно бъдеще може да има филм, но и това е малко вероятно.

Фердо М

За щастие ще има и 6 сезон скоро време сериала е уникален вече 3 пъти го гледам и все още ми е интересен 😊

Иван Петков

За съжаление да, пети сезон е последният и няма да има повече серии. Но поне го завършиха красиво.

Теодор

5-ти сезо лие финала ако има още един сезон моля някои дами пише

асен

Този които казва че сериала е тъп. Той е голям тъпанар и глупак като оня предпоследния.Този сериала е мноо як.

ебимумайката

Ако няма сезон 6 ще е много тъпо , сезон 5ти беше само 13 епизода в последните 3 се развива голямо препятствие и хич не си подхожда така да свърши сезона lol

Georgi

аз пък искам още сезони много е як сериал и края не е изобщи хубав тя се пак не помни нищо!

KrisKa

Заради такива ревюта започнах да гледам „Чък“ 🙂 и сега като чета, ми става все по-любопитно как ще се развие… Много сте добри тук в сайта, да знаете!

щао

И слава богу. Тая тъпия всеки път като я пуснеха по телевизора сменях канала

Мира
Pepper

Финалът беше наистина добър – поклон към началото на сериала и историята. Нямаше липса на комедийната страна и разбира се драма. Сцената с Джефстър беше просто уникална :D. Хареса ми, че не завършиха с очакваното от всички – къщата с червената врата, деца и тн. Чък показа най-доброто от себе си в последния сезон, като изтри спомена от някои от скучните серии в трети и четвърти сезон. Един добър сериал за гледане по-малко, но поне краят беше неочаквано добър. След няколко години с удоволствие пак ще го изгледам.