Седмица на българската фантастика

След всеки ден от седмицата с празника на славянската писменост и култура ще пускаме по едно интервю с български автор в нашия жанр.

Има ли българска фантастика и има ли хляб в нея? Трудно ли е да си писател у нас? Тези въпроси са само малка част от това, което попитахме седмина български автора на фантастична литература. Подбрахме ги така, че да бъдат най-разнообразни – млади и стари, дебютанти и ветерани, всички от различни издателства. Обединяват ги любовта към фантастиката и животът в България.

Ако искате да научите повече за тях и за това как се развива жанрът у нас, хвърлете едно око на интервютата им – включете се в седмицата на българската фантастика!

Бранимир Събев: „Литературата е телескопът, през който гледаме бъдещето“
Андрей Велков: „Друго си е да четеш литература, написана на родния ти език“
Десислава Дюлгерян: „Вампирите не са изчерпана тема“
Анатоли Кръстев и Тодор Касабов: „Все по-важни ще стават не самите разкази, а разказвачите“
Николай Теллалов: „Тъкмо търсенето на отговори осмисля живота“
Иван Русланов: „Няма нищо невъзможно“
Людмила Филипова: „Достатъчно е да не мрънкаме и да работим с усет и дисциплина“

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

Интервютата са страхотни! Тъжно е, че в България все още е много трудно човек да бъде писател – може би ако имаше повече подкрепа от самата държава, нямаше да е така. Вярно, че живеем в капитализъм, но това не значи, че сме в джунгла – със сигурност другите европейски държави имат по-добра политика що се отнася до това. Как телевизиите успяха да се осъзнаят през последните години и започнаха да инвестират в български сериали, а големите издателства не се сещат да направят нещо подобно (повтарям се – с подкрепата на държавата – може би някакви данъчни облекчения, или специален фонд)?

Петя Ивайлова
petia84

Звучи наистина интересно!