3 коментара
geostorm-r

След вчерашния ден

Ревю на филма „Геобуря“, вече по кината.

Харесвате ли филми за глобални катастрофи като „2012“, „Армагедон“, „След утрешния ден“ и „Денят на независимостта 2“? Знаете, че сюжетът им е далеч от задълбочен, диалозите са писани като от първолаци, а разрушенията са нарисувани на компютър, но не ви пука, защото имате зрелища, сравнително симпатични актьори (без значение дали са талантливи), позната история и хепиенд? Е, тогава „Геобуря“ ще ви пасне таман.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както виждате от трейлъра, сюжетът се върти около сателитна система, с която хората контролират времето на Земята. Някой я хаква и започва да я прецаква с цел да предизвика хаос – в Аржентина и Афганистан хората са смразени от ледени вълни, московчани избухват в пламъци от интензивна жега, индийци политат в торнада (по-важното е, че кучетата им оцеляват), дубайци се давят в цунами, американци са под обстрел на мълнии и градушка… ако явленията продължат, цялата планета ще бъде обхваната от геобуря, а населението й – силно редуцирано.

Единствено създателят на сателитната система, д-р Джейк Лоусън, може да разбере какво се случва. Той се връща на станцията в космоса, за да диагностицира проблема, а брат му, Макс, работи от Земята, където с помощта на гадже (агентка от специалните служби) и приятелка-хакерка ще пазят Президента. Освен ако той самият не е замесен…

Филмът не предлага нищо оригинално, но вие вече знаете това. Той е просто поредният от продуктовата линия, предложението от апокалиптичния жанр за тази година. Хубаво е, че Geostorm не се взима прекалено насериозно, така че ако харесвате типа му ще се забавлявате на него сякаш сте отново в 1998 г.

Джерард Бътлър и Анди Гарсия, като по-известните лица от състава, определено не правят запомнящи се роли, просто присъстват. Джим Стърджис пък се старае изключително много и затова изглежда като амбицирано за Холивуд дете на училищна пиеса, което хем иска да изразява повече емоции, отколкото има, хем се притеснява да не се изложи с преиграване и затова се лута между двете крайности. Даниел Ву (Into the Badlands) участва, но не като впечатляващ боец, а като смотан учен. Робърт Шийхан някак си е много по-дразнещ отколкото в Misfits (там е доста дразнещ), а Ед Харис го дава много по-лежерно, отколкото в Westworld, защото знае, че тук никой няма да се вълнува от играта му. Александра Мария Лара е румънка, но играе германка на международна космическа станция и май е най-добра в измъкването на каквото може от сценария, но той не предлага много.

Най-важното за такъв филм са ефектите – как ще бъдат представени различните климатични аномалии. Лично на мен те не ми се сториха впечатляващи по никакъв начин, но вие сами можете да прецените дали ви допадат по трейлъра – той показва по малко от всички сцени с разрушения и ефекти. Препоръчвам, ако ще гледате филма, да го направите на 4DX, за да си обогатите преживяването с ефекти на място (друсащи се седалки, пръскане на водичка и т.н.). Този тип кино е идеален за филмите, които не изискват внимание или замисляне от зрителя.

Няма да задълбавам в това колко са повърхностни героите, какви странни решения вземат понякога, как не виждат очевидно задаващите се „обрати“ на сюжета, дали емоционалният заряд успява да ви хване или колко банално е посланието. Ако очаквате дълбокомислени моменти във филм като „Геобуря“ и после се разочаровате, че ги няма, проблемът не е във филма, а във вас. Критиците из интернет дават много ниски оценки на тази продукция, но според мен задълбаването в проблемите му е излишно. Трейлърът много добре показва какво се предлага в Geostorm и не мисля, че някой може да е останал излъган.

Вече изразих разочарованието си от факта, че много хора предпочитат да си дадат парите на „Геобуря“, отколкото на далеч по-изпипания и философски „Блейд Рънър 2049“. Но в крайна сметка всеки сам си избира дали да търси нещо дълбоко и замислящо или нещо забавно за убиване на време. „Геобуря“ се справя съвсем прилично във втората категория, стига да подходите с правилните очаквания. По нищо не отстъпва на другите филми от жанра, които сте гледали по bTV и Нова. Е, отстъпва на хубавото и качествено кино по всички параграфи, но това е съвсем друг влак за съвсем други пътници.

 

Моята оценка:
История – 4.50
Герои – 4-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5-
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5-

Обща оценка: Добър (4.28)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата