3 коментара
snowpiercer-4

Snowpiercer – достойно продължение или евтино повторение

Коментар със спойлери, епизод по епизод, на „Снежен снаряд“ – втори сезон. Достъпен за гледане по Netflix.

Добре дошли в сезон ДВЕ на БеДеЖе! Как ви звучи това? Несериозно, нали? Несериозно, но на място, защото вторият сезон на Snowpiercer е точно такъв – несериозен.

Преди да се впуснем в епизодите, да ви предупредя за следното, това словоизлияние съдържа жестоки спойлери за сезон 1 и не толкова жестоки, но все пак застрашаващи удоволствието ви, спойлери за сезон 2. Приятно четене!

Бутон за зареждане на YouTube видео

S02E01 – Адреналин до дупка. Това е обобщението на епизода. Още от самото начало виждаме, че не нашите, а Уилфърд дърпа конците. В света на студа, силен е този, който има контрола над влака. И той е именно Уилфърд. Тревогата от загубения контрол е предадена доста успешно. Но има и друго – надеждата. С Мелани на влака се качва и надеждата. Но има и Хаос. Уилфърд, Мелани, Андре – всеки един от тях е добър за някои и лош за други. Следователно това, което за едни е надежда, за други е ад и обратно. Хората са объркани и разделени от своите собствени преценки. Смятам, че това е добър портрет на света, в който живеем. Този епизод е дом на доста теми, но и на няколко изключително важни момента. Например срещата между Мелани и Алекс, която не е никак трогателна и в същото време някак умилителна, или между Уилфърд и Мелани, която е откраднала всичко, което той е изградил. Тези моменти правят епизода изключително ценен. Но се забелязва, че нито един от тези наистина важни моменти не е запомнящ се. А знаете ли какво е запомнящо се – поражението, което претърпява злодеят ни още от първия епизод. Уилфърд дойде като бабаит, спря влака и се направи на тежкар. А накрая какво стана? Big Alice загуби способността си да се отделя от Snowpiercer и стана зависим от него – и не знам дали ни го казаха директно, но явно малкият Big Alice е по-слаб от Snowpiercer и не може да тегли двата влака взети заедно. Т.е. добрите дърпат конците, а Уилфърд е буквално въздух под налягане. Да въведеш нов злодей и още на финала на епизода да го нашамарят така хубаво – не ми се струва добра идея, но ще видим.

S02E02 – Силата е там, където вярваме, че е. И най-често именно нашата мисъл да мислим, че някой е силен, го прави такъв. За това си мислех през целия епизод. Уилфърд спря влака и показа, че е силен. Вече дори да не е способен да си прави каквото си иска, хората ще ги е страх, защото мислят, че е силен. Затова очаквах точно този факт да е движещата сила, тайната на втория сезон. Тайната на първия сезон беше „няма Уилфърд“, а тайната на втория сезон можеше да бъде „царят е гол“. Мелани видя страха в очите на Уилфърд, видя, че Уилфърд е уязвим. Ако Мелани се върне и спрат влака, ще предизвикат бурни реакции, но за отрицателно време могат да накарат да се предаде както Уилфърд, така и хората му. Царят е гол и Мелани знае. Мелани трябва да бъде задържана на всяка цена. Обаче не, какво направи Уилфърд? Пусна я, просто я размени за един кавал на име Кевин. Да, Кевин можеше да издаде и издаде някои тайни за Big Alice, но нищо не може да се мери с това противникът ти да знае, че си слаб, че контролът не е в теб. Ще превключа на друга вероятност, да кажем, че Бен, любовникът на Мелани, е знаел за плана ѝ и сега на практика, без значение къде ще е Мелани, другият влак знае, че Уилфърд е зависим от тях. Но защо не го обясниха този ключов детайл от историята с едно разговорче? За най-различни маловажни неща обясняват, но за нещо толкова ключово не дадоха обяснение. Това е несериозно. Дори да приема вероятността, че всички знаят, че царят е гол, като зрител аз нямам никакъв страх от Уилфърд вече, което не е добре. Добре, че видяхме как Уилфърд наказва неподчиняващите му се, та имиджът му дойде на мястото си, и добре, че видяхме знака, който прави за поздрав, и убийствата, които се извършват в негово име. Вече отново има за какво да ни е от страх от Уилфърд. И дойдохме на черешката на тортата – Джоузи  е жива? Тогава как за бога Мелани не е знаела и казала за това на Андре? Това е несериозно!

S02E03 – Ще бъда честен, детективските опити, или по-скоро напъни, на Бес са просто скучни. По време на първия сезон тази част на историята служеше за опознаване на влака, на реда, за изграждане на стратегията за революция, а в този сезон сякаш Бес се разхожда наоколо само за да разполага сезонът с подобен сос. С подобен сос, но с много по-лош вкус. Уилфърд пък не прави нищо особено, освен да се преструва, че е нещо. С връзката между Мелани и Алекс, Snowpiercer започна да клони повече към мелодрама, отколкото антиутопична научна фантастика.

S02E04 – Какъв беше сега този епизод? Уилфърд да си има любима от влака не е лоша идея, ама не изглежда ли малко фалшива цялата работа. Защо чак на четвъртия епизод се отделя внимание на това. Да направиш нещо чрез любовника или любовницата на противника ти, би трябвало да бъде едно от първите неща, за които трябва да се сетиш. Не се връзва. Защо при първото посещение на Уилфърд не стана и въпрос за любимата му. Абе нещо… нещо не се връзва. Щом Уилфърд е така обсебен, защо не поиска любимата си вместо Кевин или направо и двамата? Защо дори не стана въпрос за това. Абе нещо тука… Някой хейтър преспокойно може да каже, че цялата тази нишка в историята с любимата на Уилфърд е набутана впоследствие, не им давайте такива козове на хейтърите. Между другото имаше и хлапе на име Майлс. Не, не просто хлапе, това момче го направиха инженер предния сезон, а сега защо имам усещането, че сценаристите го изхвърлиха, защото вече не им е потребен? Абе нещо тука… Явно дипломата му е била фалшива, приемам оправданието. Вижте сега, ако единственият начин да излекувате вашата любима, която е също така революционен герой, е да я изпратите при врага ви, вие бихте направили всичко възможно врагът ви да не знае самоличността ѝ. Мисля, че не бихте я пратили с показност, а точно обратното, за да не бъде наранена. Явно добрите не мислят така. Защо ли? Защо ли всичко това, което изброих, е направено така – стигам до извода, че е защото сценаристите са мързеливи.

S02E05 – Бес е скучна до смърт. Не че някога е била интересна, но поне имаше някакви препятствия за преодоляване преди. А сега… Оф. Реакциите на Алекс са толкова изкуствени и преувеличени, че нито за момент не мога да се поставя в обувките ѝ. Намразва Уилфърд и след една сцена едва ли не го ревнува, после пак го намразва, после пак иска да е при него. Добре, че поне някой си смени цвета в тази студена война, че има малко интрига, иначе този епизод щеше да бъде тотален булшит.

S02E06 – Този епизод го възприемам като нож в гърба на Snowpiercer. И причините за това са две. Първата е, че не се развива във влака. Изкарай Snowpiercer от влака и той вече не е Snowpiercer. Причината да гледаме този сериал, е да се потопим в този свят, в който хората са затворени своеволно в този влак-затвор, да се блъскаме заедно с тях в тези нагъчкани до дупка коридори, да видим търсенето на по-добър ред и сблъсъка на идеологии. Този епизод е много далеч от контекста си и не мога да кажа, че има някаква стойност самостоятелно. А втората причина, поради която считам този епизод за изневяра към духа на Snowpiercer, е наличието на ретроспекции. Във филма нямаше никакви такива, а в първия сезон имаше ретроспекции, в които се виждат само героите, но не и заобикалящия ги свят. Това допринасяше страшно много на атмосферата на сериала. Snowpiercer беше филм/сериал, в който има една нова реалност и всичко свързано с миналото се е превърнало отдавна в мъгла. Нормалния свят беше толкова далеч, че въпреки че бяха минали години, се усещаше сякаш са минали векове. С този епизод това чувство завърши в кошчето. Браво бе, и на всичкото отгоре, си вкараха автогол, защото видяхме как Snowpiercer тръгва без Уилфърд, което на практика означава, че от самото начало Мелани е дърпала конците. Виждате ли накъде бия? Преди можехме да оправдаем това, което е правила Мелани през годините. Можехме да си кажем, че Уилфърд е въдворил някакъв ред и се е наложило Мелани да го продължи. А сега знаем, че Уилфърд дори не е успял да се качи, т.е. Мелани е имала възможността да промени драстично режима от негово име, защото нищо до този момент не е било приложено на практика. Уж искат да направят Мелани по-симпатична в очите ни, а всъщност без да забележат и отнемат оправданията, които намалят греховете ѝ. Несериозно е.

S02E07 – Още едно възкръсване. Тъпо е когато героите не умират. А още по тъпо е, когато умират и възкръсват. И двамата герои, възкръснали през този сезон, бяха загинали подобаващо. И ефектът от тяхната смърт сега стана нулев. Браво бе. Само едно харесах през този епизод, и това бяха душевните терзания на Рут.

S02E08 – Ето този епизод ми хареса. Имаше план, интрига и жестокост точно по Snowpiercer-ски. Уилфорд най-накрая направи нещо, което си заслужава да се види. Някои персонажи бяха подложени пред трудния избор на чия страна да застанат, а други просто нямаха избор и загубиха. Абе доволен съм. Като изключим едно – логиката. Отговор на това защо това трябваше да се случи точно този епизод така и не получих. Сякаш това, което стана тук, това, което направи Уилфърд, можеше да бъде направено в кой да е епизод. Ами тогава защо чака досега? Мога да си измисля някакви оправдания, че не беше готов, не беше сигурен в тази идея, но това не са адекватни отговори, дори адекватни оправдания не са. Обаче вкусът, който ми остави този епизод, е добър, но ми се струва, че десертът няма да ми хареса.

S02E09 – Приятно е когато гледаш как лошите си играят с добрите. И тук това не беше изключение. Някои драми между героите ми се сториха малко фалшиви, ама няма да се оплаквам. Не виждам кой знае какви грехове. Обаче те идат. Лошата миризма се усеща отдалече.

S02E10 – Честно ли? Наистина ли е толкова лесно да се измъкнеш от затвора? Имам чувството, че сценаристите ме подценяват. Такъв „гений“ като Уилфърд да има толкова слаби мерки, за да задържи враговете си в плен… Знаете ли какъв е проблемът на Snowpiercer? Проблемът е това, че бърза. Гледаш едни хора дето се трудят до смърт от сутрин до вечер, а след 2 минути правят преврат. Извинявайте, ама не се връзва. Как Алекс краде ножчета за бръснене посред бял ден, когато я водят към килията ѝ, няма да коментирам, най-вероятно оправданието е, че както аз, така и хората на Уилфърд си мислят за голи мацки по време на работа. Друг проблем, аз не бих се доверил на някой доведен от другия влак да се върне там и да убие някого. Та човек с такава мисия не би могъл да се върне жив, бе пич, защо да го прави? Още нещо дразнещо, Бен познава Джоузи? Тия герои нямат нищо общо, ама нищо. Явно сценаристите са на мнение, че ако ние ги познаваме и те трябва да се познават. Абе нещо мирише тука фалшиво, ама… Някой да ми даде обяснение къде е тази, която разрушава целия вагон, докато вагонът се разпада. Защо не я виждаме как тича, за да се спаси? В този епизод умират не един, а двама инженери. Обзалагам се, че в действителност не умират и ще ги видим отново съвсем скоро, затова това, че загинаха, не породи никаква емоционална реакция у мен. А това, което се случва към края, въобще не ми се иска да коментирам. Само минутка след решаващото събитие на сезона, сериалът прескача известно време напред и показва някакви неща там, които въобще не ме интересуват. Говори се за затопляне, отново се показват разходки навън. Едно е, че това не е причината да гледаме този сериал, а друго е, че това не е най-подходящият начин, по който да сложиш край на нещо си. Конфликтът е свършил отдавна и сякаш в продължение на минути гледаме нов сезон. Не беше ли така и в първия? Да, така беше, но той завършваше буквално на върха на напрежението, докато в този цялата емоция приключва и случващото се след това, се усеща като едно ненужно и изкарано от всякакъв контекст провлачване.

 

За заключителните си думи ще припомня това, което съм казал за предния сезон: „Сега съм щастлив, защото имам не един, а два снегоразбивача, които обичам. Единият е ябълка, а другият – круша. И двете са вкусни.“ Но ще допълня разочарован – ако първият сезон на Snowpiercer е круша, то и вторият е такъв, ама вече е изгнила!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата