4 коментара
nai-dobrite fantasti4ni seriali 2021

Най-добрите фантастични сериали на 2021 година

10 души награждаваме 28 сериала, като първото място е с голяма преднина.

Втората голяма годишна класация е и по-интересната – тази на сериалите! През последните години започна да става все по-трудно за дадена продукция да изкара повече години на екран – зрителите се отдръпват от телевизиите, а стрийминг платформите обичат най-много минисериалите в един сезон. Затова и в топ 20 имаме само 5 завръщащи се сериала и цели 15 нови. Голяма част от новите ще си останат само с по един сезон, но това не им попречи да спечелят нашите сърца.

Тази година разширихме кръга на журито – за да получите покана да участвате, трябваше да имате една от следните заслуги: поне една публикация на сайта през годината, 3 (адекватни) коментара под публикация, 6 (адекватни) коментара под наши постове във фейсбук или достатъчна комбинация от последните две. Не са високи критерии, нали?

Правилата за класирането са вече добре познатите – всеки изпраща личния си топ 5 на филмите, като първото му място получава 5 точки, второто 4 и т.н. Всеки имаше право да даде и една отрицателна точка за творба, която му е толкова противна, че заслужава да бъде наказана.

За щастие, при сериалите няма големи противоречия и, за разлика от филмовата класация, участниците поне не се наказват взаимно – има само две отрицателни точки в целия топ 28, имаме и стабилно мнозинство при определянето на най-лошия сериал за годината.

Преди да започнем с разглеждането на най-добрите, нека си припомним старите класации – за 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 и 2013.

И така, нека започнем с представянето на топ 17, като петнадесетото място е разделено между три сериала:

15= Katla – 4 точки

Галин – 4 точки – Обичайният скандинавски (в случая исландски) майндфък, който върви на ръба между драма, мистика и фантастика.

15= Invincible – 4 точки

Иван – 4 точки – Отново анимация от мен, тук влизаме в жанра на супергероите с един истински брутален сериал.

15= Estoy Vivo – 4 точки

Койчо – 4 точки – Много сносен испански сериал, който вече четвърти сезон успява да поддържа интерес у мен с хитри завои и нови хрумки за продължаване на сюжета. Усеща се известна инерция в последните 2 сезона, но все още го одобрявам. Най-важното е, че внася свежест и различност сред изглеждащите почти еднакво щатски сериали, бълвани на конвейер.

14. The Handmaid’s Tale – 4 точки

Гален – 2 точки – Любим сериал, но вече малко твърде много го удължиха. Все пак последният сезон беше на доста добро ниво.

Петър – 1 точка – Сериалът запази прилично ниво през тази година и дори постигна някакво сюжетно развитие, което драстично да промени концепцията спрямо първи сезон. Бяхме се отказали да чакаме такова.

Теодор – 1 точка – Историята е интересна, добре заснет и изигран, но вече е време да приключва, защото ще последва стандартната тенденция с времето да пада все по-назад и назад.

13. Foundation – 5 точки

Петър – 4 точки – Признавам си, не съм чел книгата, вероятно затова съм толкова доволен от сериала. Подразниха ме някои елементи в него, но пък историята на императора и неговата роботска асистентка ме грабна и впечатли. Харесва ми и концепцията като цяло. Ще го гледам с удоволствие, както и ще прочета книгата. Затова и не съм написал хвалебствено ревю все още – иска ми се да мога да сравня двете творби.

Галин – 2 точки – Всичко, което извира от Айзък Азимов, обикновено дава блестящи резултати, независимо дали екранизират точно по книгата или сценаристът си дава свобода (както е в случая).

Теодор – -1 точка – Най-големият срам, който съм гледал в последно време, толкова похарчени пари и такава база за филм и пак го омазаха. Беше ми тъжно да го гледам. -1 му е малко

10= The Silent Sea – 5 точки

Нед Недев – 5 точки – Определено ключови при The Silent Sea са интригуващата мистерия и визуалните ефекти. Актьорската игра е на прилично ниво. Сюжетът не е от най-оригиналните, но държи в напрежение.

10= Snowpiercer – 5 точки

 

Гален – 5 точки – Отново страхотен сезон, героите се доразвиха, както и историята. Шон Бийн влезе супер като злодей. Чакам с нетърпение следващия сезон.

10= Cowboy Bebop – 5 точки

Галин – 5 точки – Имах нужда от завръщане към култово аниме. Въпреки, че не оправда очакванията на фанатичните фенове, аз лично се изкефих. Е, можеше и по-добре, ама кот’ такоа.

9. The Nevers – 6 точки

 

Славяна – 3 точки – Дори не знам какво да кажа за този сериал. Всяка година намирам по нещо ново и шантаво, което ме изненадва супер много и веднага ми влиза в класацията тук. Не съм особен фен на научната фантастика, предпочитам си фентъзито, но този сериал вплете двете направления повече от прекрасно. Малко е объркан и не схващаш всичко веднага, но имам надежда, че втори сезон ще е още по-силен.

Койчо – 3 точки – Интригуващ стиймпънк в началото (с някои забележки заради дразнещо съобразяване с конюнктурата по някои въпроси), изведнъж крайно изненадващо завил в посока НФ… Което по принцип одобрявам. Чака се втори сезон, дано си заслужава. И дано мъжкият пол като цяло не продължи да бъде показван напълно нарочно като изключително слаб, не е реалистично.

8. Midnight Mass – 6 точки

Додо – 5 точки – За мен това е най-добрият сериал на годината от кинематографична гледна точка. Като сценарий, актьорска игра и метафоричното използване на фантастични елементи, за да подсилят смисловата концепция на режисьора(или просто и той като мен силно ненавижда религията и затова ми е харесал толкова). Все пак предупреждавам, че първите 4 епизода се безкрайно скучни (аз лично едва не го зарязах), но в останалите се осмисля всичко, дори и на пръв поглед досадните диалози.

Нед Недев – 1 точка – Давам точка на този сериал, просто защото е един от малкото, които успях да изгледам докрай. Иначе, за самият сериал – става.

7. The Witcher – 7 точки

Теодор – 4 точки – Следва си тренда от първия сезон, движат историята на героите, хубаво е, че този сезон взеха да развиват историята на Сири по-подробно. Идеята с черните елфи е странна и нелогична, но все пак е фентъзи.

Додо – 2 точки – Хвърлям един глас и за любимия Вещер. Пада нивото от предния сезон, но все още става за гледане.

Славяна – 1 точка – Общо взето доста се чудих кои 5 сериала да включа и ги избрах на принципа колко бързо съм изгледала всеки епизод. Давам 1 точка на „Вещерът“, защото сезонът ми хареса, като изключим лещите на очите… Историята определено си върви както трябва, но екшънът и кървищата са ми в повече. Просто на фона на другите сериали, които успях да изгледам, този се отличи с малко повече.

6. Hawkeye – 8 точки

Мартин – 4 точки – Hawkeye е перфектният микс между уличния екшън от Marvel-Netflix заглавията (като „Деърдевил“ и Джесика Джоунс“) и шеговития леко бебешки хумор на сериалчетата по Disney Channel. И макар това да не изглежда особено впечатляващо на хартия, истината е, че по някакъв странен и необичаен начин сериалът всъщност работи! И то страхотно. Хейли Стайнфелд е дар от боговете и играе естествено в абсолютно всяка сцена. А моментите с Йелена Белова (Флорънс Пю) във втората половина на сезона са черешката на тортата!

Нед Недев – 4 точки – По-добър отколкото очаквах. Интересното тук е, че Hawkeye вероятно не влиза в топ 3 на най-интересните персонажи. Финалът е добър – нещо, което не може да се каже за останалите марвелски сериали.

5. Shadow and Bone – 8 точки

Славяна – 4 точки – Направо съм влюбена в каста… Прочетох книгите след сериала и определно Netflix мнооого са се постарали да изградят света какъвто го виждаме в книгите, разбира се +/- някои моменти, но за мен всичко си е идеално. Много, много ми хареса, че това сериалче е по-различно от типичните американски бози, макар да са го поамериканчили малко спрямо книгата.

Иван – 3 точки – Прекъсвам с анимациите за това доста интересно тийн фентъзи, което се нареди сред най-добрите тази година. Напълно непозната за мен история, която успя да ме плени.

Мартин – 1 точка – Не съм огромен фен на романите на Лий Бардуго (или поне на оригиналната трилогия, тъй като не съм чел следващите книги), но въпреки това подходих към сериала с умерен оптимизъм и успях да остана доволен. Светът е изграден добре, героите са доста интересни, а главната актриса е много по-харизматична и интригуваща, отколкото беше описана героинята в книгата, така че го смятам за съществен ъпгрейд. Ще очаквам следващите сезони с интерес!

4. Arcane – 9 точки

Иван – 5 точки – Това е най-доброто нещо, което съм гледал тази година, без него едва ли щях да имам абсолютен фаворит. Прекрасна анимация с перфектно изградени персонажи и интересна история.

Мартин – 3 точки – Дългоочакваната анимация, разказаща историята на няколко персонажа от популярната игра League of Legends, ми напомни за страхотна фентъзи сага. В началото човек се ориентира малко трудно, тъй като директно е хвърлен в конфликта на няколко фракции, но когато шокът премине, историята всъщност става много интересна. Персонажите са интригуващи, светът е пълен с потенциал, а анимацията е безумно красива. Просто бях поразен – сериал по Лигата винаги щеше да е успешен, аниматорите можеха изобщо да не си дават толкова зор. Но усилията, които са вложили, са впечатляващи.

Галин – 1 точка – Всичко е изкуство в този сериал! Връх в анимацията и връх в поджанра стиймпънк (който винаги е бил на границата межди sci fi и fantasy). Всичко най-хубаво събрано на едно място, накратко и после нека някой каже, че по игри не ставали велики филми.

3. The Expanse – 10 точки

Койчо – 5 точки – Не съм гледал още сезон 6, но този сериал е едно от най-големите събития на космическата НФ и почти не отслабва в прозължение на 5 сезона. Вярно е, че някои от интересните ми теми бяха изоставени, но тъй като още не съм изгледал новия сезон на For All Mankind и Lucifer (а може би и The Witcher), които май единствени биха могли да го изместят, давам му първото място. За съжаление и той беше засегнат от изкривените реалности на съвременната фашизоидна „социокултура“.

Петър – 3 точки – Никога не съм давал точки на този сериал преди, защото винаги нещо ми е липсвало в емоционалния му заряд, сухите герои и дълбочината на сюжета. Пети и шести сезон обаче са великолепни! Еймъс и Найоми определено ми станаха доста по-симпатични от преди. Жалко, че завършва точно когато стана добър.

Теодор – 2 точки – Пооправиха кашата според мен от предния сезон, хубаво е, че свършва, жалко, че не спази идеята на книгите. Има място в класацията основно по носталгични причини.

2. The Wheel of Time – 13 точки

Петър – 5 точки – Както написах и в ревюто – не съм чел книгите, което в случая явно ми е било в плюс. Хареса ми така създадената фентъзи вселена, заинтригуваха ме героите още от първи епизод, впечатли ме старанието в декорите и костюмите. Не искам да омаловажавам неудоволствието на феновете на книгите от тази адаптация, но аз лично намирам в нея само бели кахъри. С интерес ще гледам всички сезони, които Amazon Prime успеят да направят.

Додо – 4 точки – Преди години съм чел първите три тома от сагата на Джордън, но признавам си нищо не помня (и май по-добре), така че сериалът ми хареса. Изглежда добре визуално и държи вниманието.

Теодор – 3 точки – Приятен за гледане, интересна и интригуваща история. Имаше много хубави природни панорами. Това е от човек, който не е чел книгите обаче.

Иван – 2 точки – Екранизацията на любимата ми книга е изключително добра, но за съжаление, не толкова, че да заслужи по-високо място.

Мартин – -1 точкаИзключително много се надявах този сериал да се получи. Бях опитимистичен, не се настроих негативно още от избора на актьори, запазих добрата нагласа след трейлърите… Все се надявах, че може да се получи. Е, бърках. Различните епизоди на сериала имаха вариращо качество, от „умерено зле“ до „горе-долу става“, но финалът беше толкова ужасен, че закопа всичко. Не знам дали ще гледам втори сезон.

1. WandaVision – 24 точки

Славяна – 5 точки – Не мисля, че има какво да кажа за обоновка освен, че сериалът е перфектен. Имаше си всичко – интересна история, развити герои, моменти на изненада и поводи за размисли, но най-вече мегаяката злодейска песен. А това, че всеки епизод беше препратка/копие на стари сериали, беше много свежа изненада.

Мартин – 5 точки – Абсолютно съвършен във всяко едно отношение. Сериалът разказва емоционална и въздействаща история за скръбта и за безполезността на бягството в измислените светове на телевизията. Показва как, заслепени от болката си, се вкарваме в някакви измислени филми и вкарваме хората около нас в измислени роли, което в крайна сметка е болезнено за всички замесени. Елизабет Олсън се раздава на макс и неслучайно е първата марвелска актриса, номинирана за престижна награда конкретно за марвелската си роля. А какво да кажам за “But what is grief, if not love persevering”? Най-великата реплика, писана някога. Нямам търпение да видя тези герои отново! “We’ve said goodbye before. It stands to reason that… we’ll say hello again.” Хайде, отивам да плача.

Теодор – 5 точки – Много свеж и забавен сериал, личи си, че хората, които са го правили, са се забавлявали и се е получило по-различно от стандартния формат на Марвел.

Гален – 4 точки – От супергеройските сериали този ми допадна най-много през годината

Нед Недев – 3 точки – Интересна и оригинална идея всеки епизод да е под формата на хитов ситком, но финалът разочарова с типичността на Марвел.

Петър – 2 точки – Щом дори аз давам точки на марвелски сериал, значи продукцията наистина си струва. Впечатлен съм от концепцията и отличната й реализация! Има мистерия, много жанрови моменти, хумор, драма – всичко. Ако не бяха отделили половината сериал от средата нататък за банална origin-story на поредната безлична и безсмислена супергероиня, номер 8189018273 в лавинообразно растящия пантеон на Марвел, щях да му дам и повече точки.

А ето и цялата класация

 

 

Отрицателните точки на сериалите в дъното са дадени както следва:

Славяна наказва Supergirl – Не знам на кой по-напред от Arrowverse да дам отрицателната точка… Но мисля да е на Супергърл все пак, защото първите сезони бяха много свежи, интересни и неочаквано адекватни, спрямо другите сериали. Тази година просто прекалиха с изтъпяването и с подценяването на публиката. Е, сори, ама все още имаме достатъчно моъчни клетки, че да схващаме и по-сериозни и заплетени сюжетни линии!

Нед Недев наказва American Horror Story: Double Feature – Много скучен сезон.

Гален наказва Lucifer – Твърде много го удължиха този сериал и стана много зле.

Додо наказва Invasion – Настъпва апокалипсис с извънземни пропорции, обаче героите се вълнуват повече от придатъците в сюжета като расизъм и изневяра. Пълна малоумщина!

Койчо наказва Invasion – Тук Doctor Who, Foundation и Invasion се борят яростно и не знам на кое от трите заглавия да връча приза… Doctor Who отдавна не става за гледане, но понеже съм мазохист, продължавам да си губя времето. Foundation е неприемлива подигравка с класическата и великолепна сага на Азимов, в която само в нишката с императора (нищо общо с Азимов) има нещо интригуващо, но същевременно и дразнещо. Invasion е най-натъпканият с клишета емнайсти поред римейк на темата за извънземното нашествие, който изтърпях преко сили до шеста серия. Добре… Само заради почитта ми към миналото на Doctor Who и поредицата за Фондацията ще ги подмина и ще присъдя отрицателната точка на Invasion.

Петър наказва Invasion – Абсурден сюжет, потресаващо тъпи и дразнещи герои, безумно бавно темпо… Отдавна не бях гледал толкова лош сериал и го издържах докрай, само защото не можех да повярвам, че наистина е възможно да съществува и да се задържи перманентно тъп през цялото време.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата