Специални грим ефекти – когато всичко оживява

Митични и магически същества, чудовища и извънземни – всички те оживяват във филмовите сцени, благодарение на изкуството на грима.

Митични и магически същества, чудовища и извънземни – всички те оживяват във филмовите сцени, благодарение на изкуството на грима. Емблематични герои като Дракула, Мумията и Франкенщайн нямаше да съществуват без специалния грим на твореца Джак Пиърс.

Напоследък ставаме свидетели на шедьоври в трилъри, ужаси и фентъзи филми, които могат да излязат само от най-дълбоките и тъмни кътчета на нечий ум. Тези професионалисти знаят как да пресъздадат сериозни наранявания, деформации или дори светски черти. Рани от куршуми и изгаряния, пълна промяна в цвета на кожата или възрастта – всичко изглежда съвършено реалистично!

Креативен грим. Концепция за жена от космоса.

Какви материали се използват?

Тук трябва да разграничим специалните грим ефекти (SFX) от протетичния грим. SFX гримът често се използва като общ термин и за двете, но най-обобщено може да кажем, че протетичният грим е процесът, при който се оформя и извайва визията, създавайки пълно преобразяване на актьора. Екипът на специалните грим ефекти в голямата си част поставят предварително подготвени протези.

Използваните материали варират, спрямо желания резултат. Голяма част от протетичния грим включва латексова пяна, желатин и силикон, с чиято помощ се изграждат протезните парчета. За нанасяне на тези части се използват лепила, които са безопасни за кожата. Важно е все пак, гримьорите да бъдат внимателни към лицата на актьорите, необходима е и добра хидратация за основа на грима. Затова често преди сложните процедури те използват овлажняващи кремове като тези на Nuxe

Гримът е изключително важен за киното.

В арсенала на SFX грима също влизат силикон, течен латекс и желатин, които служат чудесно за създаване на малки наранявания и изменения по структурата на лицето. Не трябва да се подценяват и палитрите за грим, благодарение на които белезите и раните от куршуми придобиват напълно реалистичен вид.

Филмовите SFX гримьори са изключителни творци, които се учат на сложни процеси, необходими както за направата на образ, така и за премахването на специалните ефекти, така че целият процес да бъде напълно безопасен за актьора.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |