5 коментара
Grimm

Мрачните братя Грим със сериал

Приказките на братя Грим вдъхновяват свръхестествен полицейски сериал, който ще излезе есента.

Американската телевизия NBC ще прави хибрид между криминалните драми тип „От местопрестъплението“ и приказките на братя Грим. На пръв поглед нещата са несъвместими, но всъщност може и да излезе нещо добро от цялата работа.

Сюжетът: Детектив Ник Бъркхард (в ролята: Дейвид Гинтоли) започва работа в полицейското управление на Портланд като разследващ убийства. Скоро след като получава първия си случай, започва да вижда неща, които не може да обясни. Например красива мацка, която изведнъж се превръща в грозна вещица или обикновено момче – в злобен трол. Точно навреме Ник е посетен от последния му жив роднина, който му разказва истината за виденията му – детективът е потомък на елитна група ловци, известна като „Грим“. Към същата са принадлежали и небезизвестните братя Грим, които просто са разказали реални събития в приказките си. Целта на семейството му е да пази света ни от свръхестествените същества. Ник приема своята отговорност и използва способностите си, за да разрешава заплетените престъпления, но трябва да се крие от партньора си, който знае, че нещо в него се е променило, но не знае какво точно. Докато изпълнява задълженията си, Ник се запознава с Монро – загадъчен човек, който му помага с по-трудните случаи, а в последствие се оказва „големия лош вълк“ (вероятно същия, който е изял бабата на Червената шапчица преди толкова много години…)

Свръхестествената драма ще се излъчва от тази есен всеки петък от 10 вечерта в Америка, което е в ранната съботна утрин наше време. Приказките на братя Грим ще оживеят в доста по-кървав вид благодарение на сценаристите-продуценти Дейвид Грийнуолт и Джим Коуф („Бъфи: убийцата на вампири“ и „Ейнджъл“), а в техните герои ще се превъплътят Дейвид Гинтоли, Сайлъс Уиър Мичъл, Ръсел Хорнсбай, Саша Ройз, Битси Тълок и Реджи Лий. В убийца ще се превъплъти за поне един епизод и Клеър Кофи, жената, която представи тазгодишните награди Сатурн. В интервю, Кофи споделя малко за бъдещото си участие в сериала:

Много съм развълнувана за „Грим“! Това е полицейски сериал в свят, в който героите на братя Грим са реални. Техен потомък става детектив, който вижда истинската същност на ужасните свръхестествени същества около нас. Братя Грим не са били писатели, а профайлъри. Сериалът е много интересен поглед върху доброто и злото, а тонът е много тъмен, дори страшен.

Аз играя убийца от този подземен свят на зли същества. През деня съм добре облечена адвокатка, а през нощта съм безмилостна вещица. Накратко: работа мечта. Развълнувана съм да играя лошата, това е приятно разнообразие от досегашните ми роли на добро момиче. Рядко ми се удава да играя този тип безжалостни, зли герои. Като актьор, искам да се превъплъщавам в герои, които са много далеч от мен. Смятам се за добър човек, така че ще ми бъде интересно. Също така обожавам фентъзито и научната фантастика, така че съм много развълнувана да участвам в такъв сериал, а не само да гледам по телевизията.

Вдъхновението зад сериала е издадено още през 1812 година. Самият проект също е подготвян дълго време. Изпълнителните продуценти Шон Хейъс и Тод Милинър са обмисляли идеята за сериал, базиран на приказките на Братя Грим цели 7 години. За пилотния си сезон получават поръчка от 12 епизода с опция за продължаване с още 9, ако рейтингите задоволят програмните директори на NBC.

Интересно е, че сериалът се появява в момент, когато по конкурентната ABC подготвят „Имало едно време“, също базиран на приказки. Продуцентите отричат двата сериала да имат нещо общо. „Според опита ми досега, когато нещо е просто в духа на времето, на всеки му хрумва подобна идея. Мислиш си, че си единствен, а изведнъж около теб са се пръкнали 50 подобни неща. Необяснимо е“, коментира Хейъс.

Все пак двата сериала не са чак толкова близки – „Грим“ е като полицейски сериал, а „Имало едно време“ залага повече на мистерията и драмата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата