2 коментара
STARWARS

Star Wars накратко

Образовайте се или пък си припомнете какво се случи преди много години в една далечна галактика досега…

След около месец една от най-емблематичните за фантастиката кино поредици ще продължи и ще представи нов епизод за ново поколение зрители. Не са много филмите, които могат с еднаква страст да запалят най-различни възрастови групи, но Star Wars определено го постига!

Въпреки това, голяма част от по-малките зрители не са гледали първите шест епизода от космическата сага и тепърва трябва да се образоват за случилото се в тях. По-възрастните зрители пък вероятно са позабравили сюжетите. Тази статия ще преразкаже излезлите досега 6 епизода сравнително накратко и ще подготви зрителите за счупилия всички рекорди по предварителни продажби „Междузвездни войни: Епизод VІІ – Силата отвръща на удара“. Най-добре е сами да си направите маратон с филмите, но ако нямате време или желание, тук ще ви разкажем сюжета на всеки от тях.

Star-Wars-Shared-Universe-Movies

Вероятно знаете това, но все пак ще го отбележим – епизодите не са излезли в хронологичен ред. Миналия век излязоха епизоди ІV, V и VІ, а в началото на този видяхме І, ІІ и ІІІ. Затова и ефектите на втората тройка са доста по-зле от тези на първата (въпреки че са били революционни за времето си). Няма значение дали ще гледате филмите в реда, в който са го правили вашите родители, или ще карате по хронология – забавлението би трябвало да бъде еднакво силно.

Ако не сте живели досега на Марс, знаете, че в далечната галактика на „Междузвездни войни“ физичните закони се подчиняват на Силата. Тя има тъмна и светла страна, балансът между които трябва да се поддържа. Някои хора почти нямат досег с нея – в други пък тя тече доста силно изразено. От самите тях зависи дали ще станат джедаи и ще се борят за справедливост и доброта, или ще се подадат на изкушенията на Тъмната страна.

И така…

Епизод І – Невидима заплаха (1999)

sw1Търговската федерация е организирала блокада от бойни кораби около планетата Набу в отговор на наложените от Галактическата република данъци. Джедаят Куай-Гон Джин и неговият ученик Оби-Уан Кеноби са изпратени на място, за да договорят мир. Но ситският лорд Дарт Сидиъс нарежда на вицекраля на федерацията да убие джедая и да нападне Набу с бойни дроиди. Куай-Гон и Оби-Уан успяват да избягат и дори да спасят кралица Амидала, владетелката на Набу, и нейната прислужница Падме. Техният кораб пробива блокадата, но поема сериозни щети и по-късно се разбива на пустинната планета Татуин. Там те се запознават с малкия Анакин Скайуокър – отличен пилот, у когото се усеща силно присъствие на силата. Куай-Гон е убеден, че Анакин е Избрания – този, който ще върне баланса в Силата.

След като поправят кораба си, Куай-Гон, Оби-Уан, Анакин, Амидала и Падме потеглят за столицата на Републиката – планетата Корусант, където кралицата да помоли за помощ и спасение за народа си. Куай-Гон пък представя Анакин на Джедайския съвет и моли последния да бъде приет за обучение. Съветът обаче отказва, тъй като Анакин е твърде податлив на Тъмната страна на Силата. Амидала също удря на камък и, разочарована от корупцията в Сената, се отправя обратно към Набу заедно с джедаите.

Там Падме, прислужницата, се разкрива като истинската кралица Амидала, и успява да съюзи хората, джедаите и местната раса, Гунганите, срещу дроидите на Търговската федерация. Разразяват се няколко битки – както на Набу, така и в космоса около нея. Анакин успява да разруши кораба на федерацията отвътре, при което и наземните сили постигат победа. Куай-Гон и Оби-Уан пък се изправят срещу Дарт Моул, друг боец на страната на ситите. Последният е победен, но ранява смъртно Куай-Гон. Джедаят моли ученика си да вземе Анакин под опеката си и да довърши делото му.

Обратно на Корусант е избран нов Върховен канцлер на Сената – Шев Палпатин. Вицекралят на Търговската федерация е арестуван, а Набу е спасена (без самият канцлер да е помогнал особено). След смъртта на Куай-Гон, Оби-Уан Кеноби е приет за пълноправен джедай и Съветът му разрешава да вземе Анакин за свой ученик.

Епизод ІІ – Клонираните атакуват (2002)

sw210 години по-късно, Галактическата република отново е под заплаха – този път от сепаратисти, водени от бившия джедай граф Дуку. Сенатор Падме Амидала пристига на Корусант, за да гласува за създаването на републиканска армия, която да помогне на джедаите срещу новата заплаха. След опит за покушение върху живота й, тя е поставена под опеката на Оби-Уан Кеноби и ученика му Анакин Скайуокър. След нов опит за убийство, Падме заминава обратно за Набу заедно с Анакин, а Оби-Уан започва разследване за самоличността на този, който иска кралицата мъртва.

Падме и Анакин се влюбват на Набу, но тяхното спокойствие не трае дълго. Анакин получава видения, в които майка му е измъчвана, и заедно с Падме отива на Татуин, за да я спаси. Намира я отвлечена и измъчвана в лагер на Пясъчни хора и тя умира в ръцете му. В гнева си, Анакин избива Пясъчните хора, след което погребва майка си.

Междувременно, следите водят Оби-Уан до Джанго Фет – ловец на глави, чието ДНК е взето като модел за изготвянето на републиканската армия от клонинги. Джедаят следва Джажнго и клонирания му син, Боба, до пустинната планета Геоносис. Там попада на сепаратистите и граф Дуку, които се оказват истинските поръчители на атентатите и които разработват нова армия от дроиди заедно с Търговската федерация. Оби-Уан успява да разпространи информацията за откритията си, но е заловен.

Върховният канцлер Палпатин получава изключителни правомощия заради извънредната ситуация и изпраща армията от клонирани на Геоносис. Анакин и Падме потеглят към пустинната планета, но също са заловени. Тримата са осъдени на смърт, но в последния момент са спасени от атакуващите джедаи и клонирани войници. Докато клонирани, джедаи и дрони се бият в епичен сблъсък, Оби-Уан и Анакин намират Дуку и започват бой с лазерните си мечове. Дуку ранява Оби-Уан, отрязва ръката на Анакин и успява да избяга от дуела. На Корусант, Дуку предава планове за супероръжие на своя ситски господар – Дарт Сидиъс, който е спокоен, че всичко върви по план. Джедаите признават, че е започнала галактическа война, а Анакин се оборудва с роботизирана ръка и се жени за Падме на Набу.

Междузвездни войни: Войните на клонираните (2003-2005, 2008-2014)

Между втори и трети епизод се развиват двата анимационни сериала Star Wars: The Clone Wars. Войната на клонираните е представена по-детайлно в тях, като сред главните герои има както филмови персонажи, така и нови, създадени специално за анимациите.

Епизод ІІІ: Отмъщението на ситите (2005)

sw3Разразява се космическа битка над Корусант между Галактическата република и Съюза на сепаратистите. Джедаите Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър са изпратени на мисия да спасят отвлечения Върховен канцлер Палпатин от сепаратисткия генерал. На кораба му, те срещат отново граф Дуку и този път го побеждават. След успешната мисия, Анакин се връща при жена си, Падме Амидала, която му разкрива, че е бременна. Младият джедай отначало е радостен, но в последствие е измъчван от видения как съпругата му умира по време на раждането.

Палпатин назначава Анакин за свой представител в Съвета на джедаите, но съветът не позволява на младия Скайуокър по-висш ранг и му нарежда да наблюдава канцлера, което поражда съмнения у Анакин спрямо неговите учители. Палпатин приема съмненията му с отворени обятия и му разказва повече за Тъмната страна на Силата, включително умението да надхитри смъртта. Канцлерът се разкрива като човека зад мистериозния злодей Дарт Сидиъс, а Анакин му се врича във вярност, приемайки името Дарт Вейдър.

По-късно Палпатин издава заповед №66 на своята армия от клонирани – да убият джедайските си командири. Анакин пък е изпратен в джедайския храм, за да избие всички в него. Оцеляват само Оби-Уан и Йода, които отсъстват в този момент. Дарт Вейдър след това намира и убива всички сепаратистки лидери, което позволява на Палпатин да ликвидира Сената и да превърне Галактическата република в Галактическа империя. Оби-Уан се обръща за помощ към Падме – последната, която може да върне Анакин към разума. Тя се опитва да поговори с него, но той я обвинява в предателство и използва Силата, за да я изпрати в безсъзнание. Оби-Уан напада Дарт Вейдър и успява да надделее, при което последният е изгорен от вулканична река. На Корусант пък Йода се изправя срещу Палпатин, но се оттегля след като дуелът им стига до патова ситуация.

Оби-Уан води Падме до астероида Полис Маса, където тя ражда близнаците – Люк и Лея Скайуокър, но в последствие умира и е погребана на Набу. Люк е върнат при остатъците от семейството на Анакин на Татуин, а Лея е осиновена от бившия сенатор Бейл Органа, който по-късно участва във формирането на бунтовнически съюз.

Междувременно, Палпатин спасява Дарт Вейдър и го връща на Корусант, където поправя тялото му с кибернетични крайници и респираторен костюм. Двамата управляват Галактическата империя безмилостно и започват да строят своето супероръжие – Звездата на смъртта – космическа станция, способна да унищожава цели планети.

Междузвездни войни: Бунтовници (2014 – ?)

Новият анимационен сериал се развива 14 години след събитията в трети епизод и 5 години преди тези в първия. Имперските войски избиват последните джедаи и заздравяват хватката си над галактиката, но нов бунтовнически съюз се надига. Екипажът проследява приключенията на шест-членния екипаж на космически кораб, който се бори срещу нарастващата мощ на Империята. Сериалът все още не е завършен, а в момента тече вторият му сезон.

Епизод ІV – Нова надежда (1977)

sw4Галактиката е в състояние на гражданска война, а шпионите на Бунтовническия съюз са откраднали плановете за Звездата на смъртта. Принцеса Лея държи схемите, но корабът й е заловен от имперските войски, командвани от Дарт Вейдър. Тя успява да скрие важната информация в паметта на дроид, наречен R2-D2, който успява да избяга до пустинната планета Татуин, заедно с андроида C-3PO. Двата робота попадат в семейството на Люк Скайуокър и той предава съобщението от Лея на местния отшелник Оби-Уан Кеноби. Джедаят разкрива истината за своето минало, както и това, че бащата на Люк също е бил джедай, но е бил предаден и убит от Дарт Вейдър, бивш ученик на Оби-Уан, обърнал се към Тъмната страна.

Люк и Оби-Уан се отправят към Алдеран, където според инструкциите на принцеса Лея се крие бунтовническата база. Дотам ги транспортират контрабандистите Хан Соло и Чубака с техния кораб, Хилядолетния сокол. На Алдеран обаче двамата откриват само руини – лагерът е бил унищожен. Хилядолетният сокол е заловен от Звездата на смъртта, където Лея е държана в плен. Люк, Хан и Чубака успяват да я спасят и да избягат, но Оби-Уан е пресрещнат от Дарт Вейдър и убит в дуел.

Оцелелите достигат до бунтовническата база на Явин 4, където анализаторите откриват слабо място в Звездата на смъртта и съставят мисия за унищожаването й. С помощта на първоначално неохотния Хан Соло, бунтовниците побеждават – корабът на Дарт Вейдър е повреден, а Звездата на смъртта – унищожена.

Епизод V – Империята отвръща на удара (1980)

sw5Три години по-късно, Бунтовническият съюз все още търпи загуби и несгоди. Лея, Хан и Люк се отправят към нова база на ледената планета Хот, а имперската флота прави всичко възможно, за да ги намери.

Люк получава напътствия от духа на Оби-Уан да отиде до планетата Дагоба, където да намери учителя Йода и да се обучи за джедай под негово ръководство. Когато Империята намира новата бунтовническа база, Хан и Лея успяват да избягат на Хилядолетния сокол, а Люк се отправя към Дагоба и се среща с Йода. Хан и Лея отиват в Облачния град – плаваща в небето на планетата Беспин колония за добив на газ. Там Хан разчита на помощ от стария си приятел Ландо Калрисиан, но той ги предава на Дарт Вейдър. Ситският лорд използва двамата като примамка за Люк, когото иска да залови жив. Той получава видения за мъченията на Хан и Лея и се отправя на мисия да ги спаси, въпреки несъгласието на Йода.

Хан Соло е замразен и даден на ловеца на глави, Боба Фет, който го превозва до Татуин с намерението да го предаде на местния мафиот Джаба. Ландо, чиято уговорка с имперските войници не се развива по план, се обръща срещу похитителите и успява да спаси принцеса Лея, като двамата напускат Облачния град на борда на Сокола. Люк пристига по-късно и попада в капана на Дарт Вейдър. Двамата се дуелират с лазерни мечове и Люк губи ръката си. Вейдър разкрива на Люк, че е негов баща, и го кани да се съюзят с него срещу Галактическия император. Ужасен, Люк се хвърля във въздушна шахта и, докато пада от Облачния град, изпраща зов за помощ на Лея по телепатия. Тя убеждава Ландо да се върнат и да му помогнат. Люк получава роботизирана ръка, а Ландо и Чубака се отправят към Татуин, за да намерят Джаба и да спасят Хан.

Епизод VІ – Завръщането на джедаите (1983)

sw6Лея се дегизира като ловец на глави и прониква в двореца на Джаба, представяйки Чубака за свой затворник. Хан Соло е освободен от ледения си затвор, но този път Лея е заловена. Люк се притичва на помощ, но също попада в плен. Люк и Хан Соло са осъдени на смърт, а Лея е превърната в наложница на Джаба. Тримата обаче успяват да оцелеят и да убият Джаба, след което да избягат.

Люк се връща на Дагоба, където открива умиращия Йода. Учителят му потвърждава, че Дарт Вейдър, наричан някога Анакин Скайуокър, е негов баща, а духът на Оби-Уан разкрива, че Лея е негова сестра-близначка. Люк разбира, че трябва да се изправи срещу баща си, за да победи Галактическата империя.

Хан и Лея пък се връщат при Бунтовническия съюз и откриват, че Империята строи нова Звезда на смъртта, надзиравана от самия Император Палпатин. Заедно със завърналия се Люк, те се отправят към Ендор, където е генераторът на щитовото поле около супероръжието. Там Люк разказва на Лея за общото им потекло и се предава на имперските войници. Отведен пред Дарт Вейдър, Люк безуспешно се опитва да го убеди да се отрече от Тъмната страна на Силата. Самият Анакин пък се опитва да привлече сина си към нея. Двамата се срещат с Палпатин, който нахъсва Люк да се поддаде на гнева си и да убие Вейдър. Люк обаче отказва и се провъзгласява за джедай – такъв, какъвто е бил баща му.

На Ендор бойците постигат успех и унищожават генератора на щита, при което атаката над Звездата на смъртта започва. Люк е в плен и е подложен на мъчения от императора. Неспособен да остави господаря си да убие сина му, Дарт Вейдър отново се превръща в Анакин Скайуокър и убива Палпатин, но понася смъртоносна рана в боя. Преди да умре в ръцете на Люк, Дарт Вейдър го моли да махне маската от лицето му.

Навън битката се печели от Бунтовническия съюз и Ландо изпраща група кораби към ядрото на Звездата на смъртта. Люк успява да избяга с тялото на баща си точно преди станцията да избухне. На Ендор Лея и Хан Соло най-накрая изживяват първата си целувка, а Люк кремира баща си. По време на празненството за победата, Люк се усмихва, защото вижда духовете на Оби-Уан, Йода и изкупилия греховете си Анакин да наглеждат победилите бунтовници.

 

Епизод VІІ – Силата се пробужда (2015) ще продължи историята около 30 години след събитията в „Завръщането на джедаите“ и ще започне цяла нова сага. Очакваме с нетърпение завръщането в далечната галактика, създадена от Джордж Лукас, новите герои и новите приключения!

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens излиза на 18 декември и ще върви по кината поне един месец.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата