Тъмници, дракони и зевзеци

Ревю на филма „Dungeons and Dragons: Разбойническа чест“.

В последно време Холивуд се чуди какво да адаптира, само и само да не допусне нещо ново, като обикновено прави баналния избор да прави филми по супергеройски комикси. На този пейзаж „Dungeons and Dragons: Разбойническа чест“ изпъква защото хем е в тренда и спазва всички задължителни клишета (дори можем да кажем, че и тук главните действащи лица са един вид супергерои), хем намира начин да ги освежи и да ни ги представи по приятен начин. Филмът представлява качествено забавление, което ще ви остави с добър спомен и усмивка на лицето. Не е нужно всеки филм да е разтърсващ шедьовър, понякога просто имаме нужда да се отпуснем и да се понесем на красиво приключение с чар и хумор.

Не съм върл фен на Dungeons and Dragons, но съм пробвал няколко пъти и концепцията е добра. Поправете ме ако греша, но доколкото знам играта няма строг сюжет, а само общи насоки и правила, които позволяват съставяне на всякакви най-различни персонажи и истории, като дори не е задължително да са фентъзи и да имат тъмници или дракони. Тоест, на сценаристите зад този филм им е позволено да правят малко или много каквото си искат и никой няма да ги обвини в невярна интерпретация на играта. Това вече прави задачата им значително по-лесна – хем могат да сътворят каквото си пожелаят, хем имат зад гърба си силно име, което ще привлече зрители в кината. Личи си, че всички замесени в тази продукция са се отдали на това приключение и са се забавлявали, докато са го изграждали старателно. Няма как това усещане да не се пренесе и върху зрителя. Неслучайно оценките на критиците са високи и моята ще се присъедини към тях.

В тази история имаме по един герой от всяка задължителна класа – бард, варварин, магьосник, друид и паладин (който обаче прекарва само част от филма с основната група, нищо че маркетингът го изкарва равен с другите четирима). Свързващото звено е бардът Едгин. Той вече има дългогодишно приятелство с варварката Холга, която го измъква от не една или две неприятни ситуации. Едгин е добър човек, но една малка грешка съсипва живота му. Срещаме го заедно с Холга в грандиозен леден затвор, от който той бленува да избяга, за да си върне дъщерята и да намери магически артефакт, способен да върне убитата му съпруга. За целта той ще трябва да събере способен екип от колоритни персонажи и да мине през един куп разнообразни фентъзи изпитания. Всичко това, без да губи доброто в себе си, оптимизма или хумора.

Филмът е сполучлив на много нива. Темпото е перфектно, разнообразието от локации, персонажи и приключения е много по-голямо, отколкото очаквах. Цялата история е украсена с изобилие от хумор, което помага по-баналните елементи да бъдат възприети много по-добре. Всеки от персонажите получава възможност да блесне и се вписва отлично в изпипания и богат сюжет. Краят е трогателен и емоционално зареден, което придава достатъчна тежест на фентъзи комедията, за да не я възприемем като твърде несериозна и лековата. Определено се вписва идеално в моята представа за това какво е или би могло да бъде Dungeons and Dragons. Инвестирано е обилно в специални ефекти и компютърни анимации, без които няма как да се мине – те пълнят окото и правят така създадения свят достоверен и впечатляващ. Най-яките сцени откъм визуално пиршество, според мен, са на друидката, но няма да разкривам подробности.

Събран е звезден актьорски състав, в който всички се представят отлично. Крис Пайн по принцип ми е малко антипатичен, не го харесах много в „Стар Трек“, тук прилича на дърт пияница, но все пак сценарият му дава достатъчно възможности да ни спечели на своя страна и той го прави с усмивка. Мишел Родригес вече не е първа младост, но и тя допринася осезаемо с екшън уменията си и специфичния си чар, от които вече се възползваха култови поредици като „Бързи и яростни“ и „Заразно зло“. Младите попълнения също са ми познати и симпатични – участват Джъстис Джеси Смит от „Детектив Пикачу“ и София Лилис от новата адаптация на „То“. Особено впечатлен бях от Дейзи Хед, която хем има пленителни по особен начин красота и излъчване, хем й отива да бъде зла магьосница (в „Сянка и кост“ пак е магьосница, но не зла, а празноглава). За Хю Грант няма смисъл да говорим, ясно е, че и той е на високо ниво.

Обикновено се старая във всяко ревю да кажа по нещо добро и по нещо лошо за филма, но тук наистина не ми хрумва нищо негативно, което да отчета. Не става дума за революция в жанра, не може да се говори за особена оригиналност или за впечатляващ емоционален заряд, който да остане с мен за цял живот, но и никой не е обещавал такива неща. Предложено ни е просто шарено забавление, с което да избягаме от сивото си ежедневие, и получаваме точно това, но дори по-наситено и сполучливо, отколкото сме свикнали да виждаме по кината. Да, пак е по шаблон, но това е достатъчно добре замаскирано и не дразни. Ако позитивните отзиви за филма се отразят в по-висок финансов резултат, то можем да видим и втора част в недалечно бъдеще. Аз лично с удоволствие бих гледал такава.

Ако сте от хората, които стоят за пост-кредит сцените, знайте че тук има само една след първата партида от надписи. Тя не е препратка към евентуално продължение, а просто шегичка с един от епизодите на сюжета.

 

Моята оценка:

История – 6
Герои – 6
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6+
Саундтрак – 5+
Старание на екипа – 6+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Отличен (5,55)

3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

Шегувате ли се? Аз три пъти заспах на този филм. 😂😄

Много ми хареса филма. Чак не очаквах честно казано. Жалко само че го нямаше на 3д. Поне аз като го гледах. Актюорския състав много ми допадна. Фен съм на Крис Пайн и Мишел Родригес. Хареса ми магьосника какава дикция има 🙂 Когато холограмата на магьосника заби и започна да се изкривява беше страшно смешно 🙂

Славяна

Включвам се с коментар в защита на Женя – изобщо не е празноглава, напротив, но ролята, която се налага да играе пред другите в Малкия дворец е такава. Образът ѝ преминава сериозна физическа трансформация, която се отразява и на личността разбира се и е един от любимите ми персонажи в книгите. Във втори сезон и на сериала, вече си личи тази промяна.