Това е да си Последния Дракон!

Ревю на първите четири броя от комиксовата поредица DragonLast, изд. „Ардео“.

Макар и днес да не ни изглежда точно така, българските комикси имат дълга традиция. Олицетворена най-вече от списание „Дъга“, тя ни показва, че и у нас тази медия има своите почитатели, а защо не и своето бъдеще. Един отхудожниците, на които ще разчитаме това бъдеще да се реализира, е Даниел Атанасов, познат още като Satanasov. Неговата поредица Bion получи национална фантастична награда миналата година за най-добър комикс, а пък поредицата му DragonLast – за най-добър комикс на 2015 г. Творения на Сатанасов са публикувани също в списания като „Егоист“ и „Фентъзи фактор“, а принос той има и към някои продукции на Ubisoft, където работи в момента. С такава визитка няма как да не проявите поне малко интерес към излезлите досега четири броя на DragonLast.

Комиксите са забележимо вдъхновени от японската манга, но не си представяйте покемони или екстремно ококорени момичета с розови коси. Издадени са на луксозна хартия и няма две мнения – много са красиви. Водят се за 15+, защото има тук-таме по някоя хвърчаща глава или крайник, а в първия брой на една от картинките се вижда цица, но аз не виждам как някое дете ще бъде травмирано от такива гледки – все пак са нарисувани и само допълват сцените. Не е като да гледаш „Игра на тронове“, където брутализмът е нарочно в центъра на кадъра и максимално реалистичен. Така че възрастовото ограничение ми се вижда малко пресилено.

Що се отнася до историята, тя засега не изглежда особено сложна или провокираща към задълбочен размисъл на философски теми, по-скоро набляга на екшъна. В света на DragonLast едно време драконите са владеели Земята и са били нейни богове. Те обаче започнали война един срещу друг, а след това се появили и хората. Така драконите постепенно били избити почти до крак. Главните герои са двама – Шинай и Секоя – хора, но с драконова кръв и необикновени способности. Предвидено е по-нататък в историята да се срещнат и съюзят (още не се знае дали ще е срещу Последния дракон или пък ще има изненада и ще се обърнат срещу хората), но в първите 4 броя виждаме едва уводите към историите им. В 1 и 2 виждаме как е заченат Секоя и как събужда той драконовата си същност (Секоя определено е по-интересният герой засега), а в 3 и 4 – как Шинай се сблъсква с дракон, превръщащ хора в зомбита (Шинай е почти безсмъртен, по неизвестни засега причини, което го прави крайно, но и основателно арогантен).

Комиксът е сложно изкуство, защото изисква както добър художник, така и добър разказвач. Сатанасов е опитал да се покаже и като двете, но в едното има някои пропуски. Вече споменах, че картините са на много високо ниво. Рисувани са с много внимание и голяма любов, а след това са издадени по същия начин. От режисьорска гледна точка ъглите, сцените и детайлите са подходящи, отговарят на тенденциите в мангата (лично мен ме дразнят някои прически и комично огромни оръжия, но това си е нормално за жанра). Историята също като замисъл е интересна и обещаваща. Там обаче има недостатъци – някои моменти не са доизпипани, единият герой ми е леко дразнещ, диалозите са като от анимационно филмче, има правописни и пунктуационни грешки. Като един истински самоуверен творец, Сатанасов смята, че правилата го ограничават, и предпочита да не се съобразява с тях, дори това да означава да слага препинателните знаци само там, където му харесва на него, а не на потенциалните редактори. Тези неща може да ви подразнят, но пък поредицата е едва в началото си и художникът-сценарист има време да се поправи.

Няма как да не похваля издателството. „Ардео“ са положили много усилия да направят от всеки брой произведение на изкуството. Качеството на изданията по нищо не отстъпва на това на американските и японските конкуренти. При това, на скромна цена от 3 лева! Вярно, става дума само за по около 34 страници на брой, но пък като видите за какво качество на хартията и мастилото става дума, цената ще ви се стори повече от изгодна. Не е известно кога ще излезе петият брой (то и Джордж Мартин не бърза с неговите книги), нито колко точно още ще има до края на поредицата (говори се за общо количество 12, но е рано да се каже), но Сатанасов има план за това как иска да продължи и да завърши, просто му трябват време и вдъхновение. Препоръчително е да си поръчате бройки от фейсбук страницата на комикса, тъй като партньорството с книжарниците не се е развило добре (очаквано – при тази цена и отношението на масовите разпространители към комиксите и българските продукции).

Лично аз смятам, че покупката си заслужава. Не защото съм кой знае колко голям радетел на „Подкрепете българското“, а защото наистина си струва. DragonLast е добър продукт и може да ви изненада с колко старание е направен. Качеството на картините пък е достатъчно голямо, за да ви помогне да пренебрегнете пропуските в повествованието. Ако не сте върл фен на комиксите, може би не е това поредицата, която да обърне представите ви. Но пък ако сте ценител – DragonLast е задължителна за библиотеката ви. Много се надявам следващите броеве да се получат по-добре откъм сюжет, защото тогава вече няма да имам за какво да се заям.

Моята оценка:
История – 4.50
Герои – 4+
Работа на художника – 6+
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 5.50
Степен на оригиналност – 5
Старание на екипа – 6+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Мн. добър (4,88)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |