Трейлър и подробности за Resident Evil: Retribution

„Заразно зло: Възмездие“ е петата част от зомби поредицата по известната игра. Вижте трейлъра, а по-надолу в статията и спойлери за сюжета на новия филм.

Помните ли старите трейлъри на първите части от „Заразно зло“, които винаги започваха с някаква реклама, която бързо се превръщаше в зомби ужас? „Живот след смъртта“ не спази традицията, но ето, че тя се завръща за първия тийзър трейлър на „Възмездие“:

За да анализираме накратко съществените части – виждаме с очите си, че във филма ще има нови гадове (включително летящи или пък огромни и тичащи след коли), както и стари муцуни. Алис ще треби наред в секси кожен костюм по тялото (донякъде напомнящ на вампирката Селина в „Подземен свят 4“), а изглежда и че ще видим какво става след края на Afterlife – атаката на войниците на Ъмбрела над кораба Аркадия, приютяващ оцелелите от зомби-апокалипсиса.


Въпреки негативните критики за предишните филми, Пол Андерсън се е постарал да подсигури успеха на новия филм, организирайки цял фестивал за феновете на марката „Заразно зло“. Ще видим познати герои от всички части досега. В ролите си се завръщат Мила Йовович (Алис, от филми 1, 2, 3, 4), Сиена Гилори (Джил Валънтайн – 2, 4), Мишел Родригес (Рейн Окампо – 1), Одед Фер (Карлос Оливера – 2, 3), Шон Робъртс (Албърт Уескър – 3, 4), Крис Коджоуй (Лутър Уест – 4) и Колин Салмън (Джеймс Шейд – 1). Но сякаш появата на тези шестимата няма да стигне, в сюжета намират място и нови герои. „Нови“ е казано условно, защото те пък са взети от игрите – молбите на геймърите също бяха чути и сега ще видим Кевин Дюранд в ролята на Бари Бъртън, Джейсън Айзъкс (Д-р Уилям Бъркин), Йохан Ърб (Леон Кенеди) и Бингбинг Ли (Ада Уонг).

Не смеем да се надяваме, че повечето герои ще означават повече сюжет, но от екипа обещават да има повече екшън. Ето и официалното резюме на историята:

Смъртоносният Т-вирус на корпорация Ъмбрела продължава да вилнее из Земята, превръщайки хората в легиони от зомбита. Последната надежда на човечеството, Алис, се събужда в сърцевината на базата за най-потайните операции на Ъмбрела. Колкото по-навътре в комплекса отива тя, толкова повече разкрива мистериозното си минало. Алис продължава да издирва виновните за заразата, а ловът й я води от Токио до Ню Йорк и Москва. Накрая тя прави невероятно разкритие, което ще я накара да преосмисли всичко, което е смятала за истина. Нови съюзници и стари приятели ще помогнат на Алис да оцелее във враждебен свят, на прага на забвението.

Мила Йовович (Алис) и Бингбинг Ли (Ада Уонг) на снимачната площадка

Резюмето сякаш не съдържа достатъчно спойлери, затова се заех да ви издиря още. Ако не ги искате – не продължавайте със статията. Като цяло, Мила Йовович и екипът зад петата част бяха доста открити към феновете, отпускайки им частички от информация малко по малко. Откритостта вървеше двустранно, тъй като и хората зад камера бяха доста възприемчиви откъм предложения и именно затова петият филм ще съдържа герои и сцени от игрите, станали култови през 90-те години на миналия век. Но да минем към самите спойлери.

Напълно в унисон с превръщащата се в кино-сериал поредица, за успеха на Afterlife повлия и участието на звездите от малкия екран Уентуърт Милър и Али Лартър

Ако случайно сте забелязали, от списъка на очакваните актьори отсъстват Али Лартър (Клеър Редфийлд – 3, 4), Уентуърт Милър (Крис Редфийлд – 4) и Спенсър Лок (Кей-Март – 3, 4). Тримата няма да се появят на екран, но се споменават в сюжета. Те са отвлечени от Ъмбрела по време на атаката на Джил Валънтайн над кораба Аркадия. Самата Джил пък ще бъде злодеят във филма – устройството на гърдите й я е променило до неузнаваемост. С нея работи и старата ни познайница Рейн (Мишел Родригес).

За горния списък вероятно и друго ви е направило впечатление – голяма част от завръщащите се герои са мъртви. Рейн приключи участието си в първия филм с куршум в челото, Карлос се взриви в камион, помитайки стотици зомбита след себе си, Уескър беше в центъра на имплозия в летящ хеликоптер, а Джеймс Шейд беше разпарчетосан пред очите на всички от защитната система на Червената кралица. Този внезапен пристъп на живот у мъртвите ще се отдаде на чудотворните клонинг-технологии на Ъмбрела. Със сигурност знаем, че ще има и спомен отпреди зомби-апокалипсиса, в който ще видим Рейн и Карлос в нормална обстановка. Рейн е с рокля и токчета, а Карлос е щастлив баща. Кои от завръщащите се мъртви герои ще са клонирани (Рейн със сигурност) и кои ще се появят само в този спомен – засега не знаем.

Колкото до появата на любимците от компютърните игри – още нямаме детайли за Бари Бъртън (в играта – оръжеен експерт и член на елитната група STARS от Ракуунското полицейско управление), но знаем, че Ада Уонг ще бъде затворник на Джил и лошата Рейн, а Леон Кенеди ще е предводител на съпротивата срещу Ъмбрела и зомбитата (явно има и такава). Ще има и друга нова героиня – малката Беки, към която Алис ще развие нещо, подобно на майчинско чувство. Разбира се, Беки не й е дъщеря, а връзката им ще бъде по-скоро като тази, между Рипли и Нют в „Пришълците“. Именно чрез нея Алис, която доскоро имаше дори нереалистични суперсили, ще се захване по-здраво за човешката си природа. Същата Беки ще има важна роля и в шестия филм.

Мишел Родригес явно е преценила, че ухапванията от зомбита по време на първия филм не са й стигнали и се връща за още.

В трейлъра видяхме някои от новите гадове в Retribution, но не мярнахме паразитите Лас Плагас. Мила Йовович първа туитна на феновете, че гадинките, взети направо от играта Resident Evil 5, ще се появят във филма. Така заразените с тях зомбита няма да са познатите бавни и безмозъчни същества, а ще са еволюирали в по-бързи, по-умни и по-страшни чудовища от стереотипните немъртви – ще карат мотори и ще стрелят с автомати из Москва. Същите паразити ще си инжектира и лошата Рейн, което ще й даде свръхчовешки способности. Снимки от снимачната площадка издават, че ще видим и други познати машини за убиване – ликърите. Не показваме снимките, защото са грозни и не показват нищо, освен, че четирикраките чудовища ще имат големи нокти. Те така или иначе ще бъдат компютърно анимирани, както в първите две части.

 

Още преди да е готов Retribution, Андерсън вече мисли и за шести филм. Според плана му той трябва да е последният в поредицата. Режисьорът дори е измислил местоположението на последната база на Ъмбрела, където ще приключат нещата. Но всички знаем как работи Холивуд – ако следващите филми продължат да носят все по-големи приходи, както досега, едва ли работата ще замре скоро. Един от продуцентите, Джереми Болт, е казал пред Collider, че „вече му се вижда краят“, но пък ако и следващите филми са успешни, нищо не пречи да се направи разклонение, концентрирано върху един от героите. Идеята не е лоша – макар че броят зрители до голяма степен се дължи на постоянното присъствие на Мила Йовович, поредицата от около десетина видеоигри се продава именно заради разнообразието си от главни герои. Мнозина са всъщност недоволни от Алис, която не присъства никъде в игрите, но пък е единствената постоянна героиня в киното. Затова и идеята за филмова поредица-разклонение с други герои може да проработи. Особено ако по хронология се намира между втората и третата част, период в сюжета, който можеше да бъде много по-обстойно развит.

Ако нито един от филмите досега не ви е харесал, то едва ли петият ще ви спечели. По всичко личи обаче, че в него се влага най-много старание, а и участие на феновете – в него ще има най-много екшън и най-много научна фантастика. Нищо чудно да се окаже по-добър от всички досега (което всъщност няма да е кой знае какво постижение). Естествено, ще има и още трейлъри, интервюта и снимки, които да повлияят на очакванията ни докато дойде 14 септември – датата, на която ще можем да гледаме Resident Evil: Retribution на 3D.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Значи ще ходим заедно на кино, щото аз на „Заразно зло“ съм си фен от малък и се радвам на всеки филм 🙂

Мира
Pepper

Всички казват, че Заразно Зло изключително е затъпял, но си падам малко мазохист и дори ми доставя удоволствие да гледам новите филми. Гледах номер 4 на кино и мисля, че няма да пропусна да посетя салона и за номер 5. Няма нищо по-хубаво от това да гледаш безсмислен екшън с добре направени ефекти и саундтрак (да се надяваме) на голям екран :D.