Война, изпитания и Ново начало

Ревю на „Мина и тайната на магиите” – трета книга от поредицата на Весела Фламбурари и MBG Books

Третият том от поредицата за приключенията на боярата Мина връща младите читатели в шарения и магически свят на Горната земя. Магическият кош този път избира да отведе там и нови лица, което води до неочакван развой на събитията и нова динамика между персонажите.

Докато приятелите й се готвят за война срещу Нищото, самата Мина е отделена от тях в един безкрайно повтарящ се ден – тоест във времеви възел, в който попада случайно (тъй като все още не е напълно способна да контролира магическите си сили). Тази ситуация е капан, но и дар, тъй като Мина е затворена там не с кого да е, а с майка си – по този начин момичето получава възможността да прекара известно време с нея. Обстановката също е интересна – намират се в Швеция и докато обмисля как да се спаси, Мина се запознава с местните забележителности, като например Музея на известната писателка Астрид Линдгрен. Спасението идва от изненадващ източник и, в крайна сметка, момичето успява да разбере по-добре собствените си способности. В следствие на това, тя също достига до Горната земя, но по нов начин и попада на ново място. Това, разбира се, е само първото препятствие, което малката магьосница трябва да преодолее, тъй като скоро я сполетява нова беда – Бялата стъкленица е открадната, а момичето трябва да си я върне на всяка цена, за да победи злия Сомор и да възстанови баланса в света.

Част от музея на Астрид Линдгрен – изглежда място, което си струва да се посети!

Междувременно, останалите персонажи преминават през не по-малки премеждия. Заговорите на съпротивата се множат и по всичко изглежда, че идва краят на тиранията на Сомор. Препоръчвам на читателите да си припомнят предишните книги от поредицата, преди да започнат тази, тъй като почти всеки от персонажите, с които сме се срещнали досега, има своята роля. При някои тя е по-значима – директорката на училището за надарени деца, Мишева, претърпява интересна трансформация (която няма да издавам, тъй като предпочитам да не включвам прекалено много спойлери в ревюто). Не по-малко странни неща се случват с ужасния побойник – Бисер, който в крайна сметка може би не е толкова лош?..

Сред новите персонажи също има такива, които притежават изключителни и странни дарби – като тайнствения Бурев, който има собствена мисия, добрата вещица Димка Димна Димана и нейните спътници – бабинчетата, както и магьосникът-ловец Дриан Лазар и неговите джиджета (с И).

Героите преживяват странна среща със семейство снежни чудовища.

Както подсказва името на третия том, магиите имат по-решаваща роля от всякога. В хода на историята, Мина усвоява нови и нови способности – малката бояра е почти всесилна в Горната земя, а успехът на цялото начинание до голяма степен е свързан с това доколко добре тя използва силите си. Момичето и младият крал Ренко се сближават все повече и, макар че е рано да се говори за любов, между тях се поражда красива и трайна връзка.

Посланията на книгата са положителни и са свързани с надеждата, смисъла на това да вярваш в себе си, способността на човек да изкупи грешките си и да се промени в положителна посока.

Все пак, трябва да се отбележи, че вселената на романа е силно дуалистична – добрите са добри, лошите са зли и много малко хора са по средата. Това е нормално за детска книга, макар и доста опростено поляризиране на персонажите.

Романът е интересен и дава удовлетворяващ завършек на историята, като същевременно оставя врата за следваща история, чието действие ще се развива в същия свят (или в негово разклонение – но това също е спойлер!).

Все пак, може да се открият и някои недостатъци – като например това, че има прекалено много персонажи, което разсейва читателите и не позволява образите да се развият в дълбочина. Освен това, в сюжета има и някои объркващи неща – такива, които няма да разкрия, но само ще кажа, че са свързани с финала на историята, пътуване във времето и много магии. За това как ще ги възприемат читателите, е от значение до колко са свикнали с по-сложните сюжети, но предполагам, че по-младите читатели биха могли да се почувстват объркани и да не разберат какво се случва (освен ако не препрочетат определени глави).

Балансът между светлината и мрака трябва да бъде поддържан!

Макар и сложен, финалът е изненадващ, зрелищен и адекватен. Той съдържа неочаквани обрати, емоционални моменти, както и справедлив завършек на няколко истории. Някои от персонажите намират края си, други получават шанс за изкупление, а трети – щастливо избавление 🙂

Както е обичайно за книгите от тази поредица, след бомбастичния финал, има епилог, чието действие се развива на Долната (т.е. нашата) земя – този път последствията са много по-значими и носят промени и за двата свята, както и обещание за по-добро бъдеще.

Макар и завършена, поредицата съдържа огромен потенциал за развитие – това се отнася както за историите, които биха могли да бъдат разказани, така и за самите персонажи, между които съществуват разнообразни и интересни връзки.

Моята оценка:
История – 6
Герои – 5
Стил на писане – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6+
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5

Общ успех: Много добър (5.43)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |