Всички епизоди на Black Mirror подредени по гениалност

Всички серии от първите четири сезона на „Черно огледало“ в списък от най-скучен до най-гениален. Класация без спойлери.

Black Mirror определено е един от най-добрите сериали, които се правят в момента. Не всеки епизод е строго научнофантастичен и не всеки е гениален, но броят на брилянтните не е никак малък. Хубавото е, че всяка серия е самостоятелна и можете да гледате в напълно произволен ред. Затова, ако все още не сте се докосвали до „Черно огледало“ (можете да направите това легално в Netflix), ето списък на епизодите, подредени по качеството им. Започваме с по-незабележителните и завършваме с най-добрите.

Веднага уточнявам, че класацията си е лично моя и е субективна – много е вероятно вашите да са по-различни. Правя я като фен на сериала, но и като фен на научната фантастика като цяло, което видимо ми влияе на подредбата, в сравнение с други такива из интернет. Можете да коментирате къде са ни разликите във вкусовете под статията.

Да започваме!

19. Men Against Fire (03×05)

Black Mirror е известен с това, че във всяка серия има по някой обрат, от който да ви падне ченето и след който да задълбаете във философски размисли за часове. Затова и сериалът не е подходящ за гледане от типа 10 епизода в един ден – след хубавите серии се чувстваш сякаш обиждаш сценариста и себе си, ако не отделиш малко време за размисъл, преди да продължиш нататък. Уви, тази серия не е от тях. Обратът и провокативната тема са ясни от самото начало, сюжетът не предлага нищо иновативно или небанално, главният герой не е човек, на чието място интелигентен зрител би могъл да се постави, за да се идентифицира в образа и да му съчувства. Тук Чарли Брукър просто е отбил номера.

18. Crocodile (04×03)

При всеки сериал с повече епизоди има притеснение, че късните сезони са по-слаби от ранните. За щастие, при „Черно огледало“ засега няма осезаем спад в качеството като цяло. Въпреки това, в най-новия до момента, четвърти сезон, има откровено слаби серии и тази е най-слабата от тях. Главната героиня е жена, която, за да прикрие едно убийство по невнимание, извършва още няколко, всяко по-ужасно от предишните. От една страна, всеки би направил немислимото, за да съхрани себе си и семейството си, но от друга, ако прекрачиш някои граници, значи вече залиташ към психопатия. Лошото е, че епизодът се развива мудно, няма кой знае какви обрати и не засяга нови теми.

17. The National Anthem (01×01)

За съжаление, първият епизод на Black Mirror е и един от най-тъпите. Поради тази причина много хора, на които сериалът е горещо препоръчван, са се отказвали от него с мисълта, че не е за тях, без да знаят какво изпускат. Луд похитител е отвлякъл принцесата на Великобритания и е заявил, че ще я освободи само ако министър-председателят прави секс с прасе в национален ефир. По-голямата част от епизода проследява дилемата дали премиерът да се съгласи с ултиматума или да протака докато полицията намери престъпника. Но последният се крие добре, а обществото следи случая с интерес и реагира веднага. Епизодът не е толкова лош, повдига интересни теми за размисъл, но не съдържа нищо научнофантастично или радикално в себе си. От друга страна, нормално е такъв смел сериал да започне лека-полека и да мине от скандалното и продаващото със секс на творческото и същинското след като е пробил на пазара.

16. Arkangel (04×02)

Типична средняшка серия за Black Mirror с ясно повдигнати теми за размисъл покрай смущаваща технология и депресиращ зрителя край. Може би ако беше от първи сезон, щеше да се класира по-високо, но това е петнадесетата поред серия, която зрителят гледа. Като такава тя не може да го изненада или впечатли с нищо. Все пак, в нейна защита може да се каже, че дава добър урок на майките-орлици, задушаващи децата с вниманието си, а донякъде и на самите деца, които все пак трябва някога да пораснат и да се заемат с нормалния живот в истинския свят.

15. Shut Up and Dance (03×03)

Хубавото на тази серия е, че е напрегната, развива се с добро темпо и през цялото време те човърка с въпроса „Какво пък толкова е станало, че тийнейджърът Кени е мастурбирал на някакво порно, та се стига сега до такива крайности“. Отговорът на въпроса е задоволителен. За съжаление, въпреки че са повдигнати сериозни теми за размисъл и сюжетът е интересен, героите така и не стават симпатични, а фантастиката липсва. Това отрежда на серията място сред по-пренебрежимите.

14. Metalhead (04×05)

Класирам епизода може би малко по-високо отколкото заслужава – заради атмосферата му, реално съществуващата технология, която наистина изглежда малко плашеща, арт-решенията, смелата постапокалиптична среда. Реално обаче сюжетът е доста плосък и муден, екстремностите на концепцията не са реалистични, а и краят е прекалено метафоричен. Това обаче е последният епизод в този списък, за който не бих ви се разсърдил ако пропуснете. Всичко на по-горните места е задължително да се гледа.

13. The Waldo Moment (02×03)

Отново напълно реалистичен епизод без фантастични елементи, който обаче съдържа плашещи предупреждения за настоящето и бъдещето, което си градим като общество. Да, хубаво е човек да се забавлява и да не се затормозява, но ако съвсем се откаже от мисленето, ще стане лошо за него. Епизодът е излъчен преди Тръмп и Брекзит да се случат, дори преди Русия да анексира Крим и да направи хибридната си война срещу либералните страни видима и осезаема. Той няма директни връзки с тези сюжети, но отлично показва защо политиката и нашето отношение към нея са важни и защо трябва да внимаваме кого и как избираме. За съжаление, облъчените с риалитита хора едва ли ще го гледат, камо ли да разберат посланието, и обществото ни засега продължава пътя си към диктатура от Уолдов тип.

12. Fifteen Million Merits (01×02)

На какво сме готови, за да избягаме от скучния си живот и да осъществим мечтите си? Можем ли да се борим за справедливостта или ще я продадем в името на личното щастие? Сюжетът тук се развива в антиутопично бъдеще, където хората работят неясно за какво. Единственият шанс да се отървеш от това сиво ежедневие е да събереш „заслуги“ и да се явиш на кастинг. Оценяват те както жури от нахалници, така и цялата публика. Но истината е, че това риалити едва ли ще те направи звезда, по-скоро ще те сдъвче и ще те изплюе така, че да си най-полезен на системата.

11. The Entire History of You (01×03)

Ако финалът на този епизод беше малко по-силен, а героите – по-симпатични, той щеше да се класира доста по-високо, защото концепцията му е много добра. Сюжетът се развива в общество, където всеки си има „зърно“ зад ухото, записващо преживяванията му. Възможните употреби на технологията са добре показани и някои от тях са стабилно смущаващи, но посланието сякаш е сбъркано. Епизодът оставя с впечатлението, че технологията е виновна на тези незрели индивиди за личните им проблеми и лоша комуникация.

10. Playtest (03×02)

Отново финалът проваля иначе отличната концепция – заради последната минута епизодът е по-ниско, отколкото можеше да бъде. Краят обаче не изтрива всичко хубаво, направено преди него. Купър бързо осъзнава, че ужасът, породен от чудовища и духове е неприятен, но лично значимият ужас с близките ти хора и емоционалния ти багаж е много по-разрушителен. Заглавието на български спокойно би могло да бъде „Играчка-плачка“.

9. Black Museum (04×06)

В този епизод се съдържат концепции като за няколко отделни, а накрая всичко е обединено в общи сюжет и цел. Жената, затворена в плюшената маймунка беше най-силният и трогателен елемент, сексът с джаджата, свързваща мозъците, също беше интересен момент. Но като цяло усещането е сякаш има известна доза пропилян потенциал на идеите, не са разработени докрай, а тъй като това е последният епизод, който гледаме в стандартния ред, очакваме финала и знаем за какво да следим, така че е по-трудно да останем изненадани.

8. White Christmas (02×04 / 2014 Christmas Special)

Също като „Черния музей“, тази серия обединява няколко епизода в един като обвързва концепциите накрая за грандиозен финал. Тъй като хронологично този е първият направен, изпълнението е малко по-лошо – по-разтеглен е, не се разбира веднага каква е тежестта на първите части и има ли смисъл да ги гледаме внимателно. Накрая обаче обединяването им е по-силно и неочаквано, самите технологии са по-интересни и провокативни за въображението, поради което се класира по-високо.

7. Hated in the Nation (03×06)

Този епизод си е направо двоен, или цял филм, ако се гледа времетраенето. Първата половина е като на най-обикновен полицейски тв-филм. Постепенно обаче сме запознати с технологията, която ще се окаже същината на концепцията и която накрая ще предизвика както широкомащабен ужас, така и размисъл. Чистосърдечно си признавам, че аз най-вероятно нямаше да съм от оцелелите след събитията в него, за което малко ме е срам и съм си взел поука. Самата серия е добре направена, чудесно е, че е отделено време за разгръщане на сюжета и персонажите, фантастичният елемент не е толкова иновативен, но е използван отлично.

6. Be Right Back (02×01)

Доста депресиращ епизод (в добрия смисъл, колкото и странно да звучи), който повдига и много дълбоки теми за размисъл. Можете ли да преживеете загубата на любим човек? Можете ли да го компенсирате с негова сянка? Може ли изкуствено създаден човек да бъде истински? Заслужава ли да се третира като човек? Много е възможно сценаристите на Westworld да са гледали тази серия, преди да са разработили своя проект, и да са се вдъхновявали за по-тежките му аспекти.

5. Hang the DJ (04×04)

Много трогателен епизод със страхотна концепция, гарантираща силен финал. Може би го поставям малко по-високо от необходимото заради емоционалния му заряд, някои го намират за леко young-adult ориентиран, но смятам мястото му за заслужено. Това е технология, от която със сигурност бих се възползвал, ако се появи – дори не бих имал нищо против да чета подробно резултатите от експериментите в нея с моята личност. А дори и някои нейни аспекти да са притеснителни, ако те са цената да намериш истинската любов под формата на идеалния за теб партньор, бих казал, че си струва.

4. Nosedive (03×01)

Първият епизод, направен от Netflix и в който популярна американска актриса заема главната роля. Концепцията е великолепно измислена и добре използвана за сюжета. Тя въплъщава най-доброто от сериала – как технологиите, които сме на косъм да реализираме и вече сме готови да използваме, могат да променят света ни. Колко важно е за нас да бъдем харесвани и следени в социалните мрежи, колко готови сме да отстъпим реалните си свят и отношения на лайковете и оценките с една до пет звезди. Като изключим един-два по-крайни момента (едва ли в такъв свят всички ще са или тотално отдадени на технологията, или низвергнати клошари и тираджии, без нито един от нас да застане по средата; едва ли е необходимо да се стига до нервни кризи), епизодът е перфектен. Но има и още по-впечатляващи серии, които да заемат топ 3.

3. White Bear (02×02)

Повечето класации поставят този епизод по-ниско, но аз не мога да си изкривя душата, защото ми е от най-любимите, предимно заради страхотната атмосфера на същински неразбираем ужас и страхотния обрат накрая, когато всичко е обяснено. Епизодът прекарва зрителя през различни емоции го оставя в дълбоки размисли дълго след финала. Самият завършек пък е показан в детайли, за да постигне максимален ефект. Бихте ли одобрили подобна практика да се въведе в обществото наистина? Ако ще коментирате, не забравяйте да използвате спойлер-тага.

2. San Junipero (03×04)

Стига да не сте хомофоб, тук ще видите една изключително красива и интимна любовна история. Също така, една главозамайваща технология с прекрасни възможности, но може би и екзистенциални опасности (ами ако има душа и ние прекъсваме естествения й път?). Всичко това е показано по идеален начин с мистерия, която в началото дори не загатва за съществуването си, след това ви обърква с някои странни моменти, а накрая се разкрива в потресаващи мащаби. Много от чуждите класации слагат епизода на първо място, не се сещам да съм го виждал някъде извън топ 3 на феновете.

1. USS Callister (04×01)

Без да съм кой знае какъв фен на „Стар Трек“, този епизод направо ме отвя. Коментарът тук не е толкова към космическите сериали и сюжети, колкото към феновете им. Докъде бихте стигнали, за да изживеете фантазията си, и колко откъснати от реалността можете да си позволите да бъдете? Сюжетът е изключително богат, отново ни прекарва през изобилие от емоции и размисли, героите са добре разработени и симпатични. Но най-голямото предимство тук е пробуждането на въображението. Тази серия е от малкото, които завършват оптимистично и с отворен край, с цяла вселена за изследване след показаните събития – неслучайно много от феновете биха искали да се разработи сериал-разклонение от нея. Впрочем, обра и редица награди като самостоятелен тв-филм.

Извод: Всеки от епизодите е самостоятелен филм с послания за настоящето и бъдещето ни. Предупреждение за това, което можем сами да си навлечем, за това как искаме да използваме новите технологии и има ли смисъл от тях, ако не се променим самите ние към по-добро. Много от сериите са депресиращи, някои от тях са с позитивни финали (Чарли Брукър казва за последния сезон – „Защо да правя мрачни финали в четвърти сезон? Ако вече живееш в дистопия, не ти се гледат мрачни неща“), всички са значими и интелигентно направени. Моята препоръка е да започнете да ги гледате по възходящ ред на номерата от този списък, ако искате да бъдете незабавно впечатлени или зарибени, или в реда, в който са изредени, ако сте убедени, че ще харесате Black Mirror и искате да си запазите най-доброто за накрая. Надявам се под статията да се появят коментари, които също да дадат своите препоръки.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков

Да класираш тези епизоди е доста трудно… Адмирации за класацията! Аз лично не бих могъл да подредя дори топ 3. Честно казано, дори не мога да определя харесвам ли сериала или го ненавиждам 😀 Толкова е странно

Monevwww
Monevwww

Благодарности за класацията! Припомних си епизодите и с все по-голямо нетърпение очаквам новия сезон!

Nedev88

1. Nosedive
2. USS Callister
3. White Bear
4. Metalhead (тоя във всяка класация е в дъното 😅)
5. Shut Up and Dance
6. The National Anthem
7. Arkangel

Единствения, който изобщо не харесвам е Уолдо.

Драго

Приемаме, че е субективно за всеки. Аз лично San Junipero я слагам последна може би, въпреки, че high tech twist-a ми хареса, но просто не си падам по такъв тип истории (Be Right back, Arkangel, 15 Million Merits и Hang the DJ също).
White Bear, Shut up and Dance, Hated in the Nation, Playtest, MetalHead, White Christmas са на другия полюс. Тези между тях също са добри разбира се – там Nosedive като, че ли най-много ми харесва. USS Callister май ми е някъде по средата.