4 коментара
Black-Mirror

Всички епизоди на Black Mirror подредени по гениалност

Всички серии от първите шест сезона на „Черно огледало“ в списък от най-скучен до най-гениален. Класация без спойлери.

Black Mirror определено е един от най-добрите сериали, които се правят в момента. Не всеки епизод е строго научнофантастичен и не всеки е гениален, но броят на брилянтните не е никак малък. Хубавото е, че всяка серия е самостоятелна и можете да гледате в напълно произволен ред. Затова, ако все още не сте се докосвали до „Черно огледало“ (можете да направите това легално в Netflix), ето списък на епизодите, подредени по качеството им. Започваме с по-незабележителните и завършваме с най-добрите.

Веднага уточнявам, че класацията си е лично моя и е субективна – много е вероятно вашите да са по-различни. Правя я като фен на сериала, но и като фен на научната фантастика като цяло, което видимо ми влияе на подредбата, в сравнение с други такива из интернет. Можете да коментирате къде са ни разликите във вкусовете под статията.

ОБНОВЕНА: След шести сезон си припомних тази класация и, вместо да правя отделно ревю на новите епизоди, реших да я допълня с тях. Размених 2 от така подредените защото с минаването на времето възприятията и спомените ми малко са се променили, но всичко останало е същото като преди, просто е допълнено с още 8 епизода от 5-ти и 6-ти сезон.

В класацията не присъства интерактивният филм Black Mirror: Bandersnatch, защото той просто не е в същата категория и разнообразието от финали прави невъзможно поставянето му в такъв списък. Той обаче вече беше отчетен като един от най-добрите филми на 2018 година.

Да започваме!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: bm35

27. Men Against Fire (03×05)

Black Mirror е известен с това, че във всяка серия има по някой обрат, от който да ви падне ченето и след който да задълбаете във философски размисли за часове. Затова и сериалът не е подходящ за гледане от типа 10 епизода в един ден – след хубавите серии се чувстваш сякаш обиждаш сценариста и себе си, ако не отделиш малко време за размисъл, преди да продължиш нататък. Уви, тази серия не е от тях. Обратът и провокативната тема са ясни от самото начало, сюжетът не предлага нищо иновативно или небанално, главният герой не е човек, на чието място интелигентен зрител би могъл да се постави, за да се идентифицира в образа и да му съчувства. Тук Чарли Брукър просто е отбил номера.

Изображение с име: mazey day26. Mazey Day (06×04)

На косъм бях да класирам тази серия на дъното, спря ме единствено фактът, че сама по себе си тя не е толкова лоша – има интересен сюжет, мрачна ретро атмосфера, достатъчно симпатични герои и изненадващ обрат. Проблемът ми е, че изобщо не пасва на концепцията на Black Mirror и не е нещо специално, за да заслужава това размиване на бранда с фентъзи елемент. Критиката към папараците и трудностите на това да си известен не е нова, а обратът е най-безумният в целия сериал и вероятно ще остане такъв колкото и сезони да излязат.

Изображение с име: bm4325. Crocodile (04×03)

При всеки сериал с повече епизоди има притеснение, че късните сезони са по-слаби от ранните. Не можем убедено да кажем същото за „Черно огледало“, но наличието на този епизод в късен сезон накланя везните. Главната героиня е жена, която, за да прикрие едно убийство по невнимание, извършва още няколко, всяко по-ужасно от предишните. От една страна, всеки би направил немислимото, за да съхрани себе си и семейството си, но от друга, ако прекрачиш някои граници, значи вече залиташ към психопатия. Лошото е, че епизодът се развива мудно, няма кой знае какви обрати и не засяга нови теми.

Изображение с име: smithereens24. Smithereens (05×02)

Силите на епизода са емоционалният заряд, изпълнената с напрежение история и посланията покрай собствеността на социалните мрежи и отговорността за техните недостатъци, които биха могли да имат опасни последствия. Интересно е да се наблюдава как половин епизод никой не може да се свърже със създателя на социална мрежа, докато междувременно животът на млад човек виси на косъм. За съжаление, епизодът има и много слабости – темата не е никак нова или оригинална, нямаме изненади, решенията на главните герои често са пресилени с драматичен ефект, а финалът е прекалено отворен. Нямаме и фантастичен елемент. Не е лош епизод, просто не отговаря на високото качество на сериала по принцип.

23. The National Anthem (01×01)

Изображение с име: bm11

За съжаление, първият епизод на Black Mirror е и един от най-тъпите. Поради тази причина много хора, на които сериалът е горещо препоръчван, са се отказвали от него с мисълта, че не е за тях, без да знаят какво изпускат. Луд похитител е отвлякъл принцесата на Великобритания и е заявил, че ще я освободи само ако министър-председателят прави секс с прасе в национален ефир. По-голямата част от епизода проследява дилемата дали премиерът да се съгласи с ултиматума или да протака докато полицията намери престъпника. Но последният се крие добре, а обществото следи случая с интерес и реагира веднага. Епизодът не е толкова лош, повдига интересни теми за размисъл, но не съдържа нищо научнофантастично или радикално в себе си. От друга страна, нормално е такъв смел сериал да започне лека-полека и да мине от скандалното и продаващото със секс на творческото и същинското след като е пробил на пазара.

Изображение с име: bm4222. Arkangel (04×02)

Типична средняшка серия за Black Mirror с ясно повдигнати теми за размисъл покрай смущаваща технология и депресиращ зрителя край. Може би ако беше от първи сезон, щеше да се класира по-високо, но това е петнадесетата поред серия, която зрителят гледа. Като такава тя не може да го изненада или впечатли с нищо. Все пак, в нейна защита може да се каже, че дава добър урок на майките-орлици, задушаващи децата с вниманието си, а донякъде и на самите деца, които все пак трябва някога да пораснат и да се заемат с нормалния живот в истинския свят.

Изображение с име: beyond the sea21. Beyond the Sea (06×03)

Още една типична средняшка серия – не е лоша, има страхотно начало и хардкор научнофантастична концепция с висок потенциал, но от средата нататък просто спира и потъва в предвидима баналност. Твърде удобно е как двамата колеги за две години не са развили нищо повече от строго професионални отношения и как единият има хубаво здраво семейство, а другият е тъпак, който отблъсква жена си и детето си от себе си. Все пак идеята за репликите като начин човек да прехвърля съзнанието си на огромни разстояния е интересна, а възможността да влезеш в чуждо тяло винаги е интригуваща. Бонус точки взима и за интересната атмосфера, смесваща футуризъм с ретро.

Изображение с име: bm4520. Metalhead (04×05)

Класирам епизода може би малко по-високо отколкото заслужава – заради атмосферата му, реално съществуващата технология, която наистина изглежда малко плашеща, арт-решенията, смелата постапокалиптична среда. Реално обаче сюжетът е доста плосък и муден, екстремностите на концепцията не са реалистични, а и краят е прекалено метафоричен. Това обаче е последният епизод в този списък, за който не бих ви се разсърдил ако пропуснете. Всичко на по-горните места е задължително да се гледа.

Изображение с име: bm3319. Shut Up and Dance (03×03)

Хубавото на тази серия е, че е напрегната, развива се с добро темпо и през цялото време те човърка с въпроса „Какво пък толкова е станало, че тийнейджърът Кени е мастурбирал на някакво порно, та се стига сега до такива крайности“. Отговорът на въпроса е задоволителен. За съжаление, въпреки че са повдигнати сериозни теми за размисъл и сюжетът е интересен, героите така и не стават симпатични, а фантастиката липсва. Това пречи на по-високото класиране.

Изображение с име: bm2318. The Waldo Moment (02×03)

Отново напълно реалистичен епизод без фантастични елементи, който обаче съдържа плашещи предупреждения за настоящето и бъдещето, което си градим като общество. Да, хубаво е човек да се забавлява и да не се затормозява, но ако съвсем се откаже от мисленето, ще стане лошо за него. Епизодът е излъчен преди Тръмп и Брекзит да се случат, дори преди Русия да анексира Крим и да направи хибридната си война срещу цивилизованите държави видима и осезаема. Той няма директни връзки с тези сюжети, но отлично показва защо политиката и нашето отношение към нея са важни и защо трябва да внимаваме кого и как избираме. За съжаление, облъчените с риалитита хора едва ли ще го гледат, камо ли да разберат посланието, и обществото ни засега продължава пътя си към диктатура от Уолдов тип.

Изображение с име: bm1217. Fifteen Million Merits (01×02)

На какво сме готови, за да избягаме от скучния си живот и да осъществим мечтите си? Можем ли да се борим за справедливостта или ще я продадем в името на личното щастие? Сюжетът тук се развива в антиутопично бъдеще, където хората работят неясно за какво. Единственият шанс да се отървеш от това сиво ежедневие е да събереш „заслуги“ и да се явиш на кастинг. Оценяват те както жури от нахалници, така и цялата публика. Но истината е, че това риалити едва ли ще те направи звезда, по-скоро ще те сдъвче и ще те изплюе така, че да си най-полезен на системата.

Изображение с име: rachel jack and ashley too16. Rachel, Jack and Ashley Too (05×03)

Епизодът е малко тийнейджърски и момичешки, но въпреки това е интересен и е едновременно забавен и тежичък. Певицата Ашли Итърнал е експлоатирана отвъд най-смелите фантазии на най-злите музикални мениджъри в реалността. За щастие, изкуственият интелект в куклите-роботи, създадени за най-малоумните й фенки, не е толкова изкуствен, колкото си мислим. А самите малоумни фенки, колкото и да са празноглави и дразнещи, могат да бъдат полезни, ако бъдат впрегнати на работа по правилния начин.

Изображение с име: demon 7915. Demon 79 (06×05)

Забавен и интересен епизод, макар и да не съм доволен от вкарването на фентъзи в Black Mirror. Демонът от Бони М краде сцените с негово присъствие, но и главната героиня се справя отлично като привидно пасивно пуснала се по движението привидно добра и крехка женица, принудена от обстоятелствата да стане сериен убиец. Неминуемо си задаваме въпроса – а ние как бихме се справили на нейно място? Финалът издига епизода по-високо отколкото заслужава да бъде. Ретро атмосферата с чудесни режисура и музикално оформление е бонус, но пък цялото постижение е помрачено от непасващо модерния изказ на героите.

Изображение с име: bm1314. The Entire History of You (01×03)

Ако финалът на този епизод беше малко по-силен, а героите – по-симпатични, той щеше да се класира доста по-високо, защото концепцията му е много добра. Сюжетът се развива в общество, където всеки си има „зърно“ зад ухото, записващо преживяванията му. Възможните употреби на технологията са добре показани и някои от тях са стабилно смущаващи, но посланието сякаш е сбъркано. Епизодът оставя с впечатлението, че технологията е виновна на тези незрели индивиди за личните им проблеми и лоша комуникация.

Изображение с име: bm3213. Playtest (03×02)

Отново финалът проваля иначе отличната концепция – заради последната минута епизодът е по-ниско, отколкото можеше да бъде. Краят обаче не изтрива всичко хубаво, направено преди него. Купър бързо осъзнава, че ужасът, породен от чудовища и духове е неприятен, но лично значимият ужас с близките ти хора и емоционалния ти багаж е много по-разрушителен. Заглавието на български спокойно би могло да бъде „Играчка-плачка“.

Изображение с име: striking vipers12. Striking Vipers (05×01)

Въпреки че мнозина вероятно не харесват тази серия заради политкоректната тема, а аз имам проблем с темпото й и твърде оскъдната осъзнатост на главните герои, идеята й не е никак лоша и е доста сериозна, смела и провокативна. Границата между виртуалната реалност и истинския свят е много размита и в тази смесица човек започва да обърква себе си и чувствата си. Пристрастяването е напълно разбираемо. Интересно е как една и съща душа в различно тяло и различен свят може да се възприема по различен начин и как една любов може да съществува виртуално, но не и реално.

Изображение с име: bm4611. Black Museum (04×06)

В този епизод се съдържат концепции като за няколко отделни, а накрая всичко е обединено в общи сюжет и цел. Жената, затворена в плюшената маймунка беше най-силният и трогателен елемент, сексът с джаджата, свързваща мозъците, също беше интересен момент. Но като цяло усещането е сякаш има известна доза пропилян потенциал на идеите, не са разработени докрай, а тъй като това е последният епизод, който гледаме в стандартния ред, очакваме финала и знаем за какво да следим, така че е по-трудно да останем изненадани.

Изображение с име: bm2410. White Christmas (02×04 / 2014 Christmas Special)

Също като „Черния музей“, тази серия обединява няколко епизода в един като обвързва концепциите накрая за грандиозен финал. Тъй като хронологично този е първият направен, изпълнението е малко по-лошо – по-разтеглен е, не се разбира веднага каква е тежестта на първите части и има ли смисъл да ги гледаме внимателно. Накрая обаче обединяването им е по-силно и неочаквано, самите технологии са по-интересни и провокативни за въображението, поради което се класира по-високо.

Изображение с име: loch henry9. Loch Henry (06×02)

Признавам, че епизодът има мудно темпо и не може да се похвали с най-оригиналната идея. Но пък има перфектно изградени атмосфера и персонажи, супер силни финал и епилог, както и критика към документалните филми за истински престъпления и техните зрители. Чарли Брукър знае как да наказва своите главни герои за иначе не толкова осъдителните им грешни решения, но тук е особено жесток. Няма фантастичен елемент в този сюжет, но има брутални сцени и силен емоционален заряд. Изпитах съчувствие дори към бабата, особено в последната й сцена.

Изображение с име: bm368. Hated in the Nation (03×06)

Този епизод си е направо двоен, или цял филм, ако се гледа времетраенето. Първата половина е като на най-обикновен полицейски тв-филм. Постепенно обаче сме запознати с технологията, която ще се окаже същината на концепцията и която накрая ще предизвика както широкомащабен ужас, така и размисъл. Чистосърдечно си признавам, че аз най-вероятно нямаше да съм от оцелелите след събитията в него, за което малко ме е срам и съм си взел поука. Самата серия е добре направена, чудесно е, че е отделено време за разгръщане на сюжета и персонажите, фантастичният елемент не е толкова иновативен, но е използван отлично.

Изображение с име: bm217. Be Right Back (02×01)

Доста депресиращ епизод (в добрия смисъл, колкото и странно да звучи), който повдига и много дълбоки теми за размисъл. Можете ли да преживеете загубата на любим човек? Можете ли да го компенсирате с негова сянка? Може ли изкуствено създаден човек да бъде истински? Заслужава ли да се третира като човек? Много е възможно сценаристите на Westworld да са гледали тази серия, преди да са разработили своя проект, и да са се вдъхновявали за по-тежките му аспекти.

Изображение с име: bm446. Hang the DJ (04×04)

Много трогателен епизод със страхотна концепция, гарантираща силен финал. Може би го поставям малко по-високо от необходимото заради емоционалния му заряд, някои го намират за леко young-adult ориентиран, но смятам мястото му за заслужено. Това е технология, от която със сигурност бих се възползвал, ако се появи – дори не бих имал нищо против да чета подробно резултатите от експериментите в нея с моята личност. А дори и някои нейни аспекти да са притеснителни, ако те са цената да намериш истинската любов под формата на идеалния за теб партньор, бих казал, че си струва.

Изображение с име: joan is awful5. Joan is Awful (06×01)

Най-силните и запомнящи се епизоди на Black Mirror комбинират брилянтна научнофантастична идея, развита в интересен сюжет с добро темпо, шокиращи моменти и хумор. Този епизод е идеален пример за това, а страхотната роля на все още сексапилната Салма Хайек е чудесен бонус към комбинацията. Точки получава и за критиката към Netflix и съвременната развлекателна индустрия (въпреки че се излъчва именно по Netflix). Колкото и технологично и етично невъзможна да е идеята, в основата си тя изглежда напълно реалистично. Страхотно завръщане за сериала след 4-годишна пауза.

Изображение с име: bm314. Nosedive (03×01)

Първият епизод, направен от Netflix и в който популярна американска актриса заема главната роля. Концепцията е великолепно измислена и добре използвана за сюжета. Тя въплъщава най-доброто от сериала – как технологиите, които сме на косъм да реализираме и вече сме готови да използваме, могат да променят света ни. Колко важно е за нас да бъдем харесвани и следени в социалните мрежи, колко готови сме да отстъпим реалните си свят и отношения на лайковете и оценките с една до пет звезди. Като изключим един-два по-крайни момента (едва ли в такъв свят всички ще са или тотално отдадени на технологията, или низвергнати клошари и тираджии, без нито един от нас да застане по средата; едва ли е необходимо да се стига до нервни кризи), епизодът е перфектен. Но има и още по-впечатляващи серии, които да заемат топ 3.

Изображение с име: bm223. White Bear (02×02)

Повечето класации поставят този епизод по-ниско, но аз не мога да си изкривя душата, защото ми е от най-любимите, предимно заради страхотната атмосфера на същински неразбираем ужас и страхотния обрат накрая, когато всичко е обяснено. Епизодът прекарва зрителя през различни емоции го оставя в дълбоки размисли дълго след финала. Самият завършек пък е показан в детайли, за да постигне максимален ефект. Бихте ли одобрили подобна практика да се въведе в обществото наистина? Ако ще коментирате, не забравяйте да използвате спойлер-тага.

Изображение с име: bm342. San Junipero (03×04)

Стига да не сте хомофоб, тук ще видите една изключително красива и интимна любовна история. Също така, една главозамайваща технология с прекрасни възможности, но може би и екзистенциални опасности (ами ако има душа и ние прекъсваме естествения й път?). Всичко това е показано по идеален начин с мистерия, която в началото дори не загатва за съществуването си, след това ви обърква с някои странни моменти, а накрая се разкрива в потресаващи мащаби. Много от чуждите класации слагат епизода на първо място, не се сещам да съм го виждал някъде извън топ 3 на феновете.

Изображение с име: bm411. USS Callister (04×01)

Без да съм кой знае какъв фен на „Стар Трек“, този епизод направо ме отвя. Коментарът тук не е толкова към космическите сериали и сюжети, колкото към феновете им. Докъде бихте стигнали, за да изживеете фантазията си, и колко откъснати от реалността можете да си позволите да бъдете? Сюжетът е изключително богат, отново ни прекарва през изобилие от емоции и размисли, героите са добре разработени и симпатични. Но най-голямото предимство тук е пробуждането на въображението. Тази серия е от малкото, които завършват оптимистично и с отворен край, с цяла вселена за изследване след показаните събития – неслучайно много от феновете биха искали да се разработи сериал-разклонение от нея. Впрочем, обра и редица награди като самостоятелен тв-филм.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Извод: Всеки от епизодите е самостоятелен филм с послания за настоящето и бъдещето ни. Предупреждение за това, което можем сами да си навлечем, за това как искаме да използваме новите технологии и има ли смисъл от тях, ако не се променим самите ние към по-добро. Много от сериите са депресиращи, някои от тях са с позитивни финали (Чарли Брукър казва за последния сезон – „Защо да правя мрачни финали в четвърти сезон? Ако вече живееш в дистопия, не ти се гледат мрачни неща“), всички са значими и интелигентно направени. Моята препоръка е да започнете да ги гледате по възходящ ред на номерата от този списък, ако искате да бъдете незабавно впечатлени или зарибени, или в реда, в който са изредени, ако сте убедени, че ще харесате Black Mirror и искате да си запазите най-доброто за накрая. Надявам се под статията да се появят коментари, които също да дадат своите препоръки.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата