Най-добрите филми на 2018 г.

Кои продукции спечелиха сърцата ни през миналата година?

Стрийминг платформите вече са напълно достойна конкуренция на кината, а малките студия са способни да изкарат добри фантастики, дори и без да имат широко разпространение. При цялото това разнообразие може ли да се каже, че нивото на филмите се е повишило спрямо предишни години? Не много. По-скоро новите играчи компенсират все по-потресаващата липса на идеи при традиционните големи студия. Разбира се, това не значи, че блокбъстърите са за изхвърляне – те също продължават да са много харесвани и гледани.

А как да изберем най-доброто измежду всички предложения, които излизат през годината? Е как – с единствения смислен ръководител на този свят, разбира се – класацията на SciFi.bg! Тя е сравнително стегната – 12 души, които са били активни коментиращи през 2018 г., препоръчват под 30 филма. Подробно ще ви представим топ 15, най-долу ще видите таблица с цялата класация, а в близките няколко дни ще пуснем и класацията на сериалите.

14. Tomb Raider – 5 точки

 

5 точки от Адриан: Наистина неочаквано. Изненадах се да видя Лара в такава светлина, но все пак историята я проследява от началото – именно моментите, които ще я направят корава. И все пак беше странно да я гледам как пада и се пребива, и все й има нещо. На всички, които твърдят, че е копие на играта – ами не, не е!

14. Mara – 5 точки

5 точки от Гален: Гледам доста хоръри и този беше един от тези, които добре ме изплашиха, та, може би, затова и го поставям на 1-во място. Иначе нямам друго обяснение защо ми хареса най-много от всичко през годината.

13. Mary Poppins Returns – 6 точки

5 точки от Славяна: „Мери Попинз се завръща“ с гръм, трясък и хубава музика. Емили Блънт е невероятна. Чудех се за коя роля да ѝ дам точки – за бавачката с нулева толерантност към глупостите или за майката, която не издаде нито звук, по време на раждане. И в двата случая се разправяш с дечурлига, което си е геройство само по себе си, но Мери Попинз ми е слабост. Филмът е точно това, което очаквах – шаренийка, позитивизъм и сладки песнички. А героите са хора, в които може да се припознае всеки. Но най-вече давам 5 точки, защото гледах филма с мама, а като малка тя ми четеше от книжката и свързвам Мери Попинз с много хубави спомени.

1 точка от Нед Панайотов: Достойно продължение на оригинала. Емили Блънт изпълни ролята чудесно, а историята на сюжета беше доста интересна. Кадрите бяха цветни и красиви, песните – написани много умело, а хореографията – изиграна майсторски. Не е най-добрият мюзикъл, който съм гледал, но си струваше вниманието ми в киното.

1 точка от Петя: Предпочитам да дам точка на него, отколкото на Отмъстителите или някой подобен.

Наказателна точка от Додо: Доста филми заслужават приза за най-слаб филм. И докато The Predator, The Nun, Slenderman, Truth or Dare, The Cloverfild Paradox бяха дразнещо зле, то поне по някакъв начин ме забавляваха. Но поредната порция претоплена манджа, извадена този път под формата на мюзикъл за деца, тотално ме отегчи. Това бяха най-досадните 2 часа и половина в живота ми. Рядко ми се случва да искам да си изляза от киното, но този път наистина бях на косъм. Единственото, което ме накара да остана до края, бе надеждата, че цялата тази нелепа музикално танцова каша ще доведе до някакъв смислен завършек или поне до един от онези трогателни, сълзливи моменти преди финала, в които не издържаш и пускаш една сълза (така де, всички мюзикъли имат такава сцена). Е, уви, дори това нямаше. Този филм ме обиди и понеже от киното няма да ми върнат парите, с удоволствие го номинирам тук.

12. Annihilation – 6 точки

4 точки от Додо

2 точки от Нед Недев: Не очаквайте „Изтребление“ да ви предостави нещо особено, но все пак има интересни хорър моменти.

11. Upgrade – 6 точки

3 точки от Гален: Доказателство, че и без голям бюджет може да се прави добра фантастика.

2 точки от Петър: Сюжетът не е особено оригинален, но нестандартната режисура и операторска работа, подхождането към материала с внимание, любов и старание от страна на екипа, дори да нямат много пари за пилеене, чаровните актьори и герои извисяват проекта и го отличават.

1 точка от Додо

10. Solo: A Star Wars Story – 7 точки

4 точки от Миро: Противно на доста мнения, на мен ми хареса разклонението повече от титулярната история. Имаше просто този дух, който за мен лично прави Star Wars най-великата сага в филмовата история….

4 точки от Адриан: Познати герои, познат свят, романтика, малко екшън и комедия, това е.

1 точка от Нед Ласков: Дисни определено нямат особено положително влияние върху Междузвездни войни. Въпреки това цялостното ми мнение за филма беше добро. Надявам се все пак да станем свидетели на завръщане към основите на поредицата.

Наказателна точка от Петя: Надявам се франчайзът да умре и му изпращам негативна енергия 🙂

Наказателна точка от Мира: След Star Wars 8 си мислех, че просто от Дисни няма накъде повече да потъват и са стигнали дъното. Уви. Соло e новият първенец в негативно отношение. Откъдето и да го гледаш не може да се намери нито един позитив на филма, а негативите са безброй.

9. Black Panther – 7 точки

4 точки от Славяна: Историята, макар и малко клиширана, е разказана добре, имаше много забавни моменти и най-вече филмът си е самостоятелен, а не поредното допълнение към вселената на Марвел. А Шури е… уникална! Искаше ми се малко повече любов да има, но стискам палци за втория филм. Също така саундракът е убиец, а аз рядко се заслушвам в музиката на филм – или трябва много да ми хареса или много да ме подразни, иначе си е просто фон.

3 точки от Нед Ласков: Още един филм на Марвел, който гледах само с идеята да се забавлявам. Добър екшън, визия и хумор, история над средното ниво за този тип филми и ето, че моите очаквания бяха вече надхвърлени.

7. Black Mirror: Bandersnatch – 8 точки

5 точки от Нед Панайотов: Не знам дали изобщо имам нужда от аргументи – историята срива четвъртата стена и плюе над руините й. Забавен и увлекателен филм, който не се страхува да бъде мрачен и травмиращ, нещо характерно за свързания с него сериал, „Черно огледало“. Страхотно начало за интерактивните филми на Нетфликс, сега нямам търпение да разбера какво ни готвят както от платформата, така и от екипа на сериала, чийто нов сезон ще чакам през 2019.

3 точки от Петър: Обожавам смелите опити да се прави нещо ново и различно. Заради ето такива експерименти съм фен на фантастиката, на Черното огледало, на новите технологии и прогреса. Чупенето на четвъртата стена и добрата употреба на интерактивния елемент са приятен бонус. Убеден съм, че ако този филм-игра можеше да бъде изпиратстван адекватно, та да достигне и извън абонатите на Netflix, той щеше да се класира по-високо.

7. Hereditary – 8 точки

5 точки от Додо: И петте ми предложения имат своите аргументи да се окичат с приза филм на годината, за това свидетелства и фактът, че нееднократно им разменях позициите в класирането. Но един безспорно оставаше на върха. Да се прави арт хорър кино не е лесна работа. Привикналите към jump scare филми на ужасите, с плоски герои, тонове черва и кръв и предвидим сюжет, трудно биха приели хорър, който не притежава споменатите елементи. Но филми на ужасите могат да се правят и с първокласна актьорска игра, заплетен, бъкащ от символики сюжет и може да вледенява кръвта на зрителя без звукови похвати. Hereditary (редом до Babadook, The Witch, Mother) е от малкото филми в жанра, които изкачват хорър киното на едно по-високо ниво. И все пък филмът не е за всеки…

3 точки от Нед Недев: Едно от бижутата на 2018 г. е силен, емоционален филм, изследващ семейната трагедия и скръб. Кинематографията, темпото и звуковият дизайн работят отлично заедно и създават мрачна и ужасяваща атмосфера, която никой не би желал в дома си. Единствената причина, поради която не му давам 5 точки, е разочароващият финал.

6. Venom – 8 точки

5 точки от Нед Ласков: Би трябвало да ме е срам да имам толкова много филми на Марвел в класацията си, но Венъм наистина ми хареса. Не очаквах кой знае какво от него – гледах го с идеята да се забавлявам и останах доволен.

2 точки от Славяна: Том Харди и Венъм са страхотен екип. Много се забавлявах докато гледах филма, а Риз Ахмед е чудесен пре-злодей.

1 точка от Миро: Става 🙂 Просто няма какво повече да се каже, освен че Том Харди се изложи с този филм. Но саунтракът на Еминем беше много добър.

5. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald – 9 точки

5 точки от Мира: Не мога да разбера оплакванията на критици и фенове относно качеството на втората част от Fantastic Beasts. За мен филмът надмина по всички параграфи първата част и най-вече заради постната от към жанрово кино година успя да се изкачи на върха на класацията ми. „Престъпленията на Гринделвалд“ е най-вече филм за очите с красиво заснетите си сцени, мащабни битки, фантастични животни и грандиозни ефекти. Върху всичко са добавени тонове препратки към оригиналния Хари Потър и сюжет, който обещава интересни (вероятно множество) продължения. На един човек, отраснал с Хари и неговите приятели, това му е предостатъчно, за да излезе повече от доволен от киносалона.

5 точки от Петя: Знам, че филмът се стори скучен на много от феновете, но отговори на моите очаквания и на фона на общото ниско ниво (на новите филми) се представи задоволително. Освен това вярвам, че американските медии водят кампания срещу франчайза (защото е английски и вероятно защото от Дисни ги подстрекават), както и срещу Джони Деп – това ме провокира да му дам по-висока оценка, отколкото заслужава.

Наказателна точка от Славяна: Скучен до безобразие. И дори нямаше толкова животни този път! Но причината да дам наказателна точка тук и това, което ме вбеси, е поредното проявление на хомосексуализма в киното, та ако ще и като хомофоб да изглеждам. Дори и не така явно показано, си личеше, че между Дъмбълдор и Гриндевалд е имало повече от приятелство и кръвната клетва не е това, което имат предвид. За финала и изсмукания от пръстите брат дори нямам думи, още съм в потрес.

4. Deadpool 2 – 11 точки

4 точки от Петър: Този герой ме изненада за втори пореден път (от общо 2 опита). Комиксовите филми много рядко се отличават с добра и богата история, със силен емоционален заряд, с добре напипан баланс между екшън, комедия и драма, между сериозни трогателни моменти и самоирония. Някак си на „Дедпул“ все му се получава.

4 точки от Нед Недев: Преди две години дадох пълен актив от точки на „Дедпул“ и бях ентусиазиран за втората част. Продължението е с повече майтапи и с повече екшън, но това създава и едно усещане за претрупаност. И все пак, който е харесал първия филм, ще хареса и този. Зарежда с добро настроение, а новите герои са с добре подбран актьорски състав.

3 точки от Мира: Deadpool се завръща победоностно. Простотията отново е на върхово ниво и плеснатият през устата супергерой си извоюва непоклатимо място в моя топ 5.

3. Avengers: Infinity War – 14 точки

5 точки от Нед Недев: Силна година за супергероите, а Infinity War като цяло беше най-солиден. Филмът съчетава стандартното за MCU, просто беше забавно да се видят заедно герои, които не са се срещали досега (най-вече Тор с Пазителите). Разбира се, съвсем не е перфектен (Стрейндж и сам можеше да победи Танос, предвид самостоятелния си филм), но и годината е много далеч от най-силните за киното.

5 точки от Миро: Не бях много сигурен за него, но, поради липса на по-добри, за мен лично това е филмът на годината от жанра 🙂 Сефте във филм на Марвел видях и смисъл, а не само ефекти, комедия и дандания.

2 точки от Нед Панайотов: Страхотно изживяване в киното. Още си спомням потреса в очите на всички мои приятели, всеки от които жалеше различен персонаж. Интересна история със скъпарски и изпипани ефекти. Не е един от най-великите и дълбоки филми на всички времена, но определено си струваше гледането, тъй като беше кулминацията на всички филми на MCUкоито са излизали досега.

2 точки от Нед Ласков: Две точки за Infinity War е сравнително много, но оценявам смелостта на Марвел да избият половината от героите си. Дали положителното ми мнение ще се запази, зависи от следващия филм.

1 точка от Мира: Марвел отново разбиват бокс-офиса с грандиозен екшън. Infinity War е заслужената 10-годишна кулминация на комиксовата филмова вселена.

Наказателна точка от Адриан: Като цяло не съм фен на сливането на вселените (някак си неествествено ми изглежда), но добре, че вкараха пазителите, че в противен случай този филм щеше да бъде а-ла трансформърс. Иначе ефектите са на ниво, краят беше малко неочакван, но пък в Холивуд няма нищо последно 🙂

2. Bird Box – 14 точки

4 точки от Мира: Bird Box е от филмите, които те държат под напрежение до самия край. Съчетано с убийствената игра на Сандра Бълок това го прави едно от топ-предложенията на 2018.

3 точки от Нед Панайотов: Прелестната Сандра Бълок за пореден път ме убеди, че в никакъв случай не бива да тръгна на пътешествие с нея. При никакви обстоятелства. Сюжетът е интригуващ, зловещите моменти прииждат през цялото време, но личната драма на героиня, която държи всичките си близки на страна и до края на филма се научава да допуска хора до себе си, за мен си струва да бъде спомената.

3 точки от Миро: Наскоро го изгледах… даже направо преди малко 🙂 Личното ми мнение е като за А quite place – практически същата история, само сетивата са сменени. Иначе Сандра Бълок направи добра роля, драмата – на ниво, силно семейно ориентиран, затова не задълбочавам много в това, колко неща куцаха откъм логика и нелепости, но… както казах, не му е това идеята.

3 точки от Додо

1 точка от Петър: Приятна и трогателна история за жена, която се опитва да спаси двете си деца в апокалиптични условия. Признавам си, че в момента, в който Малори трябваше да избира кой да си отвори очите, за да направлява лодката, пуснах сълза. Добре де, няколко. Много обичам, когато героите са поставени пред невъзможни избори и всепоглъщащи дилеми.

1. Ready Player One – 25 точки

5 точки от Петър: Най-доброто от миналата година! Трогателна и добре изпипана история, истинска фантастика, поклон към видеоигрите и нърд-културата. Показва колко е важно да имаш един по-хубав свят, в който да избягаш от проблемите на истинския такъв, колко много могат двата да се омешат и какво ще бъдеш готов да жертваш за единственото хубаво нещо в живота си.

5 точки от Иван: Върховен спектакъл от Стилбърг и чудесна екранизация на една любима книга.

4 точки от Гален: Едно от най-добрите предложения на миналата година. Изпипан и вълнуващ.

4 точки от Нед Ласков: Беше освежаващо да видим нещо различно в жанра и, макар да се случва почти всяка година, невинаги резултатите са добри. Ready Player One се хареса на мнозина, включително и мен, но почти година по-късно е забравен. В последно време липсват такива оригинални или базирани на книги филми, които не са и не целят да бъдат част от дълга поредица, която да печели безкрайно много пари. Затова „Играч първи, приготви се“ беше приятно разнообразие за мен.

3 точки от Адриан: Интересена алтернатива на двойници и матрицата, показва ни докъде можем да стигнем с пристрастяването към глобалната мрежа и игрите. Леко напомня на Idiocracy и отчасти на Tron (а може би само на мен). Но си струва човек да се замисли дали модерните технологии ще ни доведат до това положение или купуването на стикери за вайбър, скинове за оръжията и рекламите за хапчета ще останат в миналото.

2 точки от Мира: Една от малкото екранизации, които надхвърлят качеството на оригиналния продукт. Книгата „Играч първи, приготви се“ не успя да ме грабне, но филмовата версия задържа вниманието още от самото начало и дори дългата продължителност не пречи да остави много добро впечатление.

2 точки от Миро: Става филмчето за убиване на време, приятно неангажиращ, но до тук с положителните страни. Липсва елемент на изненада, иновативност (страшно приличаше на Tomorrowland) актьорската игра е ала-бала, поне не дразнеха.

А ето и класацията в обобщен вид:

Наказателни точки има още за:

A Quiet Place е наказан от Нед Недев: Това не е най-лошият филм за годината, но е най-надцененият нескопосан опит за нещо интересно.

The Darkest Minds е наказан от Иван: Стойте далеч от това чудо… „Тъмна дарба“ просто е тъмна Индия.

Aquaman е наказан от Петър: Разбирам защо много хора харесват филма (по комикс е, хубави картинки, полугол Джейсън Момоа), но от всичко, което съм гледал през 2018 г., „Аквамен“ безспорно е най-най-тъпото. Банален е до болка, през половината филм си гледах телефона, а единствената по-интересна сцена вече беше показана в трейлъра. Не че съм очаквал нещо кой знае колко по-добро от „Батман срещу Супермен“ и „Отряд самоубийци“, но и не знаех, че „Аквамен“ ще допълни топ 3 на най-тъпите филми на десетилетието, за да се заеме цялата тройка от продукции на DC.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
13 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Е що да ги няма 🙂 Има ли демони в тях – има. Съществуват ли демони в реалния живот, възможно ли е това да се случи? Не. Значи си е фентъзи елемент 🙂 Не е като да сме включили хелоуин или слашърите.

Нед Ласков

20% не е малко… като се има предвид, че реално не би трябвало да ги има изобщо 😀

Nedev88

Че какво пък им има на хорърите? И къде ги видяхте толкова много? Не повече от 6, което на фона на 30 филма не е много.

Нед Ласков

Лили Рибката не съм го гледал и е български, така че се радвам да го има в класацията.
Реално, най-големият ми проблем е с хорърите, които мисля, че не трябва да включваме, и с второто място…

Петър Атанасов

Неееее, това си ми е класацията поначало, нищо не съм променял 😀 Просто споделям защо появилите се след това мисли за промяна бяха бързо потушени.

Славяна

Хорърите като цяло са си собствен жанр обаче при липсата на други, по-хубави филми, разбирам защо са влезли в класацията.

Неделчо май е чел класацията и коментарите преди да си изпие кафето. Заяде се с Мери Попинз, ама Лили рибката я подмина?!

А Петър защо си дава своите точки, след като е прочел нашите?! Манипулация на класацията ли усещам??? 😁

Nedev88

Уау! Не очаквах Bird Box да е в топ 3. Още повече съм шокиран от наличието на Лили рибката. Мярнах го по телевизията и го изтраях максимум 10 минути. Хубаво е да има повече български продукции, но този беше много зле дори и за българските стандарти.

Петя Ивайлова

Лошото е в това, че сюжет, който е било интересен, се изтърква от употреба и накрая се превръща в нещо съвсем различно от това, което е било в началото. Всъщност, предпочитам римейците и рибуутовете, пред безкрайните продължения, защото не прецакват канона на историята.
Историите, които харесвам, са стегнати и си имат край, а не са като Дързост и красота.

e01

Какво лошо има във франчайзите? Какво лошо има в това и Дисни да се пробват, не мисля, че е по-зле от оригинала (с тия им шлемове и големи големи бутони)? Нека има разнообразие.

Относно хорърите, жалко наистина, че са станали толкова много, според мен дори не би следвало да са ни в полезрението.

Петя Ивайлова

Не намирам връзка между истинските Междузвездни войни и тези, които произвеждат от Дисни. Същата работа като Стар треците на Ейбрамс – първият ставаше и натам – нищо особено.
Колебаех се дали да не сложа Патешки истории в моята класация на сериалите – да се реванширам на Дисни, все пак само определени неща в политиката на компанията ме дразнят, не всичко. Казвам го по повод на Сънчо. 😉

Нед Ласков

Ето моите забележки:
1. Броят на хорър филмите в класацията е дразнещо висок. Не знам какво им гледате изобщо.
2. В ужасна борба със себе си съм, да не гледам таз кутия за птици. Осъзнавате ли колко малоумен изглежда тоя филм? Потресен съм, че е втори. (Обвинявам Петър и неговия много лош вкус за филми.)
3. Какво пречи Отмъстителите да вземат точки, дори и с „на практика първа част“, както го описва Славяна?
4. Мери Попинс?? Сериозни ли сте? Очаквам „Аз съм Сънчо“ в класацията на сериалите…
5. Който се надява Star Wars франчайза да умре, моля да си намери нов жанр филми за гледане и да не ни се меси в sci-fi
6. Въпреки всичко, като цяло всичките ми филми от личната класация са влезли в топ 10. Има надежда!

Беше слаба година за киното и това си личи от броя на филмите от които имах да избирам, личи си и от разпределението на точките в нашата класация – повечето имат под 10 точки… Жалка работа.
Поне първото място е що-годе оправдано и заслужено, а преднината, която има само доказва колко зле е била годината като цяло. Нека си пожелаем по-добра 2019-та 😀

Петър Атанасов

И аз не знам какво толкова се превъзнасяте по авенджърите, ама вие си знаете 🙂 За анихилейшъна ми е жал, много е надолу, ама ми е на шесто място в личната класация и нямаше как да му дам последната точка. Особено след като видях, че ако не я дам на кутията, авенджърите ще са втори 😀

Славяна

Интересна класация се получила обаче няколко неща имам да допълня:
1. Част от филмите в нашия жанр са и хоръри и ужаси, които аз не гледам и май за това ми беше толкова трудно да подредя класацията, защото бях гледала много малко филми тази година.
2. Дедпул ми е много инфантилен този път, макар и да ми остава любимец, не заслужи точки.
3. Имам чувството, че всички са се взели много на сериозно с Инфинити уор – половината от „избитите“ актьори имат договори за бъдещи филми, успокойте страстите, ще се върнт. Не дадох точки на филма, защото за мен това е преход към следващия. Да, страхотен беше и емоционално, и визуално и дори комедийно, но на практика е просто първата част.
4. Четох „Кутия за птици“ и щях да умра от скука и тъпотия. В началото ме беше малко страх, после се появи някакво съчувствие към героинята, но си беше тъпа книга. За това като излезе филма реших, че няма да го гледам. Като прочетох колко е харесван, установих, че света се е побъркал. Сигурно ще го гледам като го пуснат по НВО от нямане на какво друго. Мога само да се надявам, че няма много общо с книгата все пак и за това е толкова харесван.
5. Ако бях гледала Аквамен преди да си пусна класацията сигурно на него щях да дам една точка. Може да е бил скучен за някои хора, но на мен ми харесва, че ДС най-накрая се ориентират какво да правя с героите си. А и Джейсън Момоа си е Джейсън Момоа. 😀
6. В този момент си подготвям Ready player one за гледане, защото първоначално ми се стори тъп, но ще се доверя на гласовете, които са го определили като първенец.