7 коментара
br f tt

Ярко бъдеще в бордовите игри

Българска настолна игра за постапокалиптична София събира пари в Кикстартър – и то доста успешно!

Обичате ли да играете настолни игри? Не говорим за „Не се сърди, човече“, а за онези, по-сложните, със сюжет, идея и много, много труд вложен в тях? Такава е българската Bright Future, която е на косъм да получи пълно финансиране в Кикстартър!

Сюжетът на играта се развива в постапокалиптичното бъдеще, в което София е унищожена от ядрена бомба и е населявана от едва оцелели хора и зловещи мутанти. Играчите могат да избират между 10 персонажа, всеки със свои уникални способности, които трябва да намерят спасение в този изпълнен с радиация свят.

В това ужасно бъдеще хората са оцелели криейки се в метрото и многото подземни тунели и бомбоубежища из София (впрочем, създателите на играта специално са обиколили много истински такива из София и България, за да се вдъхновят и да направят Bright Future максимално реалистична). Но тези бомбоубежища не могат да изкарат вечно – в тях започва да се просмуква радиоактивна вода, която рано или късно ще ги наводни. Последната надежда е легендарният Тунел на Силата (Tunnel of Power), из чийто лабиринти се крие стар, огромен и пълен с храна съветски бункер. Благодарение на скорошно земетресение е открита масивна врата. Дали това не е входът за мистериозния бункер?

br f 1

Bright Future се играе с карти, на които са изобразени героите, техните оръжия, брони, локации, ситуации, в които попадат и т.н. За да се стигне до Тунела на Силата са необходими кодове за достъп, записани в дискети, скрити по телата на починали представители на старата власт. Обикновено се намират в зони на опасни аномалии или в леговища на чудовища. Системата обаче е много чувствителна и постоянно сменя кодовете – когато един играч вземе код, тя автоматично го сменя с друг.

Играчите са между 2 и 5, като те могат да си помагат (донякъде – все пак печели само един) и да се възползват от постиженията един на друг, но също така да се лъжат взаимно и да се нападат. Но тунелите крият и много опасности – аномалии, чудовища, полудели хора и прегладнели мутанти. За щастие, не всичко в тунелите иска да ви убие – понякога играчите попадат на селища, ферми, гранични постове или бедни хора, нуждаещи се от помощ. Продължителността на една игра е между един и два часа.

Някои от нашите автори и партньори вече са тествали Bright Future и дотук всички са очаровани от нея. Художниците наистина са се постарали и илюстрациите са на световно ниво. Личи си, че са вложени много труд и усилия, а и самата игра е много зарибяваща.

br f 2

Кикстартър-кампанията също е отлично направена (с изключение на рекламното клипче в първите секунди – това е единственият момент, който не изглежда професионално, но едва ли някой трябва да се заяжда за такова нещо при положение, че всичко друго е перфектно). Вместо да се хвърли в кикстартър от самото начало без да има нищо готово, екипът се е подготвил много внимателно, изработил е всички илюстрации, тествал е многократно играта и чак тогава се е представил пред света. Резултатът е налице – за по-малко от 2 седмици са събрани над 3200 лири, а за оставащите 800 до обявената цел има цели 35 дни. Да не урочасваме креативните ни сънародници, но обикновено такива проекти надхвърлят значително първоначално обявената си цел и излизат на голяма печалба (която се влага в допълнително усъвършенстване на играта или в по-добър маркетинг). Накратко – когато нещо се прави както трябва, то успява!

И вие можете да подкрепите играта, още повече, че за дарение от 20 паунда (това по сегашния курс е около 50 лева) вие ще получите цяла бройка от нея. Запалените по бордови игри знаят, че това е нормална цена за голяма игра с толкова много елементи.

На нас ни остава единствено да поздравим Vermin Games за постигнатото дотук, както и да им пожелаем успех с Bright Future и всички бъдещи проекти!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата