mensroom

Игрички в тоалетната

Само за мъже, които знаят за какво служи джойстикът.

Смущаваща, но и доста забавна нова технология идва от Япония. От нашето списание винаги сме подкрепяли новите изобретения, които приближават човечеството до света, показван в научно-фантастичните произведения. Независимо, че някои от тях карат човек да се чувства малко неудобно. И че обхващат такива области от човешкия живот, които рядко са предмет на разглеждане в научната фантастика.

Японската компания Sega е разработила както ново решение за интериорния дизайн на тоалетните, така и нов начин за забавление на мъжете – писоар, с който може да се играе по време на уриниране. Sega едно време бяха сред лидерите в производството на видеоигри, но сега изглежда са решили да се специализират в неизследвана територия. Изобретението е представено на Digital Signage Japan 2011, където е било хит сред посетителите.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: toylet„Ние смятаме, че мъжете са доста опитни с целенето в различни неща, когато посещават тоалетната“ казва японецът от горното клипче. „Тук им предлагаме възможността да развият това си умение чрез игра, в която целят мишена в писоара. Това е напълно нова концепция, която може да се играе дори без ръце и пръсти.“

Системата на играта включва датчик за налягане, устройство за измерване на скоростта на струята и LCD екран. Скоростният сензор измерва бързината на струята, а от това зависи представянето му в играта и показваните картинки и резултати на екрана.

„Първо инфрачервен сензор засича кога някой се доближава и слага екрана в режим на готовност за игра. След това се изпращат микровълни към струята урина, а уред следи отразените такива, за да премери скоростта й. Обемът се изчислява по скоростта на струята и продължителността на уринирането.“

Тъй като обемът се изчислява според скоростта, то средното количество течност също може да се изчисли. Така може да се прави класация, сравняваща потребителя с предишните посетители.

„В момента търсим заведения за хранене и пиене, където да инсталираме играта. Екранът пък позволява показването на реклами или снимки. Така например, ако писоарът се намира в бар и се използва след сватба, може да показва снимката на младоженците. Би било много забавно двамата влюбени да се показват на писоара. Сигурен съм, че клиентите ни ще измислят много интересни начини за употреба.“

Изображение с име: 7Модерният писоар е представен на обществото още през Декември 2010, а ще започне да се продава от Ноември 2011. Цената за хардуера и софтуера е 150 000 йени или 1850 долара. На първото представяне на Toylet са демонстрирани четири игри. Една от тях се казва „Graffiti Eraser“, в която целта е потребителят да „уцели“ датчика за налягане в писоара, за да изтрие виртуалните графити на дисплея. В „Mannekin Pis“ се измерва обема на струята и съответното постижение се записва в класацията, а в „Splashing Battle!“ показателят е силата на струята. Последната показана игра е „The North Wind and The Sun and Me“, в която на екрана се показва младо момиче. Силата на струята определя силата на виртуалния вятър, който повдига полата й. Но както от компанията казват, могат да се измислят хиляди различни приложения на забавния писоар.

Засега интерес към тази иновация не липсва, а някои бъдещи потребители хвалят Sega за превръщането на скучна ежедневна дейност като уринирането в забавление. Други пък се шегуват, че тази игра използва най-съвършения джойстик, който на всичкото отгоре е от естествени материали, както и че мултиплейър кампаниите вероятно ще бъдат доста неловки. Жените имат смесени чувства към джаджата – от една страна завиждат, че не могат да го използват, но от друга се радват, че мъжете ще имат допълнителен стимул да целят писоара и няма да пръскат извън полагащите им се граници. Идеята определено е оригинална, но ние се надяваме, колкото и добре да се продаде изобретението, че иновативността на компанията няма да обхване и други ежедневни тоалетни дейности. И все пак би било интересно да поканят новия „Призрачен ездач“, който пикае огън, да пробва Toylet-а.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата