1 коментар
Red Dwarf 010

Наближава завръщането на Red Dwarf – трейлър

Има ли нещо ново, което съживеният научнофантастичен ситком може да ни предложи?

Отне му доста дълго, но завръщането му в ефир е вече факт! Култовият великобритански научнофантастичен ситком „Червено джудже“ ще има нов сезон тази есен.

В това всъщност няма нищо ново, тъй като за проекта се говори още от 2009 насам, когато минисериите (в последствие наречени девети сезон) пожънаха успех сред зрителите на канал Dave. Но с пуснатия трейлър (колкото и аматьорски да изглежда той) най-накрая имаме потвърждение, че обещаното наистина ще се случи. Вижте и въпросния трейлър:

http://www.youtube.com/watch?v=9kXp1vTQssA

Е, ако сте от малцината, гледали сериите от 80-те години, и сте стискали палци десети сезон да прилича на тях, то този трейлър определено трябва да ви зарадва. Нивото му е точно като за онзи период от историята на телевизията.

Но нека това не ви заблуждава. Red Dwarf неслучайно оцелява 24 години и има милиони фенове по света, които са в екстаз от наближаващите 6 епизода. Това е и един от първите великобритански сериали, които имат опит за адаптация в САЩ. Хуморът в „Червено джудже“ е типично британски, героите веднага стават симпатични (дори андроидът), а и е факт, че неговите създатели са първите, смесили фантастика със ситуационна комедия – и то доста успешно.

Факт е обаче и ниското ниво на трейлъра. Минаха доста години от последния редовен сезон на сериала, а оттогава телевизията се разви и вдигна много високо летвата. Тук саундтракът, записаните смехове и ефектите явно не са мръднали и на милиметър от нивото, на което бяха през 1999. Продуцентите дори са решили отново да използват реален модел на „Червено джудже“ за кадрите извън космическия кораб, вместо компютърна анимация. Целта е усещането да се доближи до това от златните години на сериала. Но ако продуцентите разчитат само на старата си слава и не направят нищо, за да привлекат нови зрители, то това продължение е обречено.

Изображение с име: red dwarf crew 1

Ако погледнем актьорския състав, ще видим, че дори и връщането на златната стара атмосфера не е изпълнено на 100% процента. Корабният компютър с коефициент на интелигентност от 6000 няма вече да пуска някои от най-забавните шеги. Клои Анет също ще отсъства от новите серии – така нейната героиня, която участваше в наистина добре направена любовна история, простираща се отвъд пределите на времето, пространството, животът и реалностите няма да предложи нови забавни моменти.

А може би Дъг Нейлър, един от създателите, който е сценарист на епизодите от новия сезон, ще успее да се завърне с гръм и трясък на екрана? Зрителите, чиито смехове са били записвани на живо, докато пред тях се е снимал епизодът, са казали само добри думи за новите серии. А всички тези усилия за връщане на старите времена, когато сериалът наистина е бил сред най-добрите, няма как да не дадат и добър резултат, при положение, че феновете чакат това от 15 години.

Каквото и да стане, то е просто задължително да се даде шанс на съвременното продължение, което ще се излъчи наесен. А ако досега не сте попадали на оригиналните епизоди, то е обезателно да попълните дупката в колекцията си – един истински фен на фантастиката не бива да пропуска този сериал за нищо на света.

http://www.youtube.com/watch?v=m9pFwYVn_QM

Любопитно е, че за всичките си епизоди, екипажът на космическия кораб „Червено джудже“ нито веднъж не е срещал извънземни. Героите са се изправяли срещу зли холограми, вампири, хранещи се с емоции, полиморфни форми на живот, човешки реплики, мразещи хората и всякакви гадове, но всички те са били създадени от човечеството – което, впрочем, все още не знаем дали съществува 1 милион години напред в бъдещето. Така че тук няма да видите сълзливи истории, в които главният герой среща извънземни и демонстрира най-доброто от нашия вид в борбата с тях – последният оцелял човек си остава същата отрепка, която е бил и приживе в обществото. Макар това решение на сценаристите да е благодатно за много комични моменти, в него определено се съдържа определен замисъл, надвишаващ нивото на ситкомските лафчета.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата