foxx

Sleepy Hollow оцелява, Minority Report и Second Chance – не

ТВ-каналът Fox страда от провалящи се сред американската публика сериали.

Противно на всякакви очаквания, „Слийпи Холоу“ е подновен за четвърти сезон. Въпреки огромния спад в рейтингите и мненията на критиците за сериала, липсата на перспектива за бъдещето и съкращаванията на актьорския състав, Fox е решила да поднови сериала си.

ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕРИ!

Съвсем наскоро сценаристите решиха да се освободят от Никол Бехари, която играеше Аби Милс. Целта е смъртта на героинята да се отрази тежко на Икабод и той да започне четвърти сезон в трудно положение. Догодина ще се завърнат малка част от членовете на каста – Том Майсън (естествено, все пак той е най-главният герой), Линди Грийнууд (Джени Милс), Ланс Грос (Даниел Рейнолдс) и Джесика Камачо (Софи Фостър). Трудно е да си представим Sleepy Hollow без Никол Бехари, тъй като нейната химия с Майсън беше едно от големите предимства на сериала. Продуцентите все пак загатват, че „отражения“ на Аби могат да се промъкнат в четвърти сезон, каквото и да означава това. Може би все пак актрисата ще се появи за един-два епизода? Може би и част от зрителите ще продължат да дават шанс на „Слийпи Холоу“, колкото и да пада качеството? Само бъдещето ще покаже, но определено тази филмова адаптация се отървава за пореден път на косъм.

Спомени от "Слийпи Холоу"
Спомени от „Слийпи Холоу“

Вероятно част от причините за късмета „Слийпи Холоу“ са спиранията на „Специален доклад“ и „Втори шанс“ – все пак нещо трябва да остане за излъчване по Fox. Липсата на интерес към подновяване за втори сезон на Minority Report беше ясна още когато поръчката беше съкратена от 13 на 10 епизода. Средният брой зрители на епизод през първия сезон е бил едва малко над 2 милиона, което за ефирна телевизия си е направо трагично. Въпреки това, изпълнителният продуцент Макс Боренстайн до последно се е надявал на подновяване. Уви, наивните му надежди са били напразни, но той поне обещава, че серията, която ще послужи за преждевременен финален епизод, ще остави феновете доволни.

Колкото до Second Chance, зрителите му са били малко повече (2,4 милиона средно на епизод), но в ключовата демографска група 18-49-годишни са били по-малко. Робърт Казински, създател и изпълнителен продуцент на сериала, се е оплакал в туитър, че от Fox дори не са му се обадили да му кажат за спирането и той е разбрал от медиите. Честно казано, няма причина Казински да се прави на изненадан, тъй като проектът си беше проблемен и обречен от самото начало – с постоянни смени на заглавието и на практика нулев маркетинг (направление, в което Minority Report определено не може да се оплаче) „Втори шанс“ така и не успя да пробие и да заслужи съществуването си.

Стискаме палци „Слийпи Холоу“ да намери отново магията на първия си сезон, на хората зад „Втори шанс“ и „Специален доклад“ бързо да си намерят нова работа, където да са по-продуктивни и полезни, а на програмните директори и хората, които решават коя идея да разработят и коя да пренебрегнат – малко повече вдъхновение при оценката на новите идеи за следващите години и доста по-малко опити за превръщане на всеки потенциален сериал в конвейрна продукция. Последното може и да работи понякога, но пък дразни винаги, а когато се проваля – се проваля с гръм и трясък.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата