1 коментар
Game-of-Thrones-Wallpapers-241

Фен на Game of Thrones създаде софтуер за шеста книга

Невронна мрежа е „тренирана“ да напише „Ветровете на зимата“, тъй като Джордж Р. Р. Мартин все още се бави с нея.

Изображение с име: Game of ThronesПомните ли как Джордж Р. Р. Мартин обещаваше, че ще напише следващата книга от поредицата си „Песен за огън и лед“ още за миналата година, а ние му вярвахме? Да сте видели „Ветровете на зимата“ да излиза? Не сте. По последна информация, тя трябва да е готова за 2018 г., но кой знае дали и този срок ще бъде спазен. Междувременно сериалът Game of Thrones отдавна задмина книгите, и дори, според някои, пострада от това.

Един фен на поредицата обаче се е уморил от чакане и е взел нещата в свои ръце. Софтуерният инженер Зак Таут е направил невронна мрежа и я е „тренирал“ да напише следващата книга от поредицата. Захранил е изкуствения интелект с предишните романи и е направил така, че да не се допуска повтаряне на събитията. Мрежата е произвела пет глави, като в тях има интересни развития. Така например, в нея Джейми убива Церсей. Така той се превръща от Кралеубиец в Кралицоубиец, също както популярната фен-теория предрича. ИИ-то залага и интересна идея – че Санса всъщност е потомка на фамилията Баратеон.

Софтуерът обаче не е перфектен – пише за герои, които вече са умрели, както и си създава собствени персонажи, като същевременно се затруднява да пише граматически правилно. „Моделът се опитва да извади нова книга, взимайки всичко досега предвид“, обяснява Таут, „но прави много грешки, защото технологията за създаване на идеален текстов генератор, който да помни сложни сюжети, разпростиращи се върху милиони думи, още не съществува. Ако моделът беше толкова добър, писателите щяха да си имат сериозна конкуренция“.

Ако разбирате английски и ви е интересна „творбата“ на невронната мрежа, вижте петте глави тук.

Последната излязла книга от „Песен за огън и лед“ досега е „Танц с дракони“ от 2011 година. Мартин обещава да издаде „книга за Вестерос през 2018“, но това може да бъде както „Ветровете на зимата“, така и първи том от „Огън и кръв“ – поредица за историята на фамилията Таргариен, която писателят разработва успоредно с шестия роман от поредицата. Той е допуснал възможността и двете да излязат догодина, но всички се досещаме какъв е шансът за това.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата