1 коментар
disneyfox

Дисни официално купува Фокс

Така придобива правата над X-Men, Avatar, Alien и стотици други франчайзи.

Disney се насочват към монопол на развлекателната индустрия. След през последните години се сдобиха с три от най-успешните компании на пазара – Lucasfilm, Marvel и Pixar, къщата на Мики Маус официално прави най-голямата си покупка до момента – 21th Century Fox. В резултат на сделката, Дисни се сдобиват с правата за абсолютно всички филми на Фокс, сериалите на Fox и FX, разбира се и със съответните тв-канали, както и с National Geographic. В резултат на сделката, Дисни се сдобиват и с мажоритарен дял в Hulu. Цената на сделката е 66,1 милиарда долара, които включват продажната цена, покриване на стари задължения от страна на Фокс, акции на Дисни, които да отидат при акционерите на Фокс и разходи по продажбата.

Мнозина се опасяват, че по този начин киното ще загуби голяма част от чара и способността си за оригиналност и иновативност. Дисни са известни не само с филмите си, „насочени към цялото семейство“ (тоест без прекалено травмиращи събития, секс или кръв), но и с типичните си формули и хумор, които налагат върху всяка своя продукция. Разбира се, сделката не означава незабавен край за „Зловеща семейна история“ или неизбежно значително смекчаване и обезличаване на Дедпул, а и не може да се спори, че успехите на различните брандове на Дисни през последните години се дължат до голяма степен на корпоративни решения (за разлика от поредиците на Фокс, които често имат проблеми заради продуцентска намеса). Но със сигурност за бъдещите филми от познатите поредици ще има последствия… Достатъчно е да видите колко близък до филм на Марвел изглежда „Междузвездни войни: Последните джедаи“. С всички добри и лоши последствия от това.

Феновете на филмите по комикси обаче са доволни от сделката. Те отдавна стискаха палци на Марвел да си върнат правата над „Х-мен“, за да могат колоритните мутанти да влязат в света на „Отмъстителите“. Стига Фокс да остане като отделен бранд, който да може да произвежда филми, забранени за под 18-годишни, съответно заглавия като „Логан“ и „Дедпул“ да не останат еднократни прояви, тази група зрители ще бъде повече от доволна.

Изображение с име: Fox-Disney-700x300

Ако трябва да сме честни, добри последствия има и за конкурентите като Сони и Юнивърсал. Те рискуват тотално да се изгубят сред доминацията на Дисни, но пък поне имат един голям съперник по-малко. Масовият зрител вероятно няма да забележи осезаемо корпоративната сделка на десетилетието, но със сигурност ще има хора, които да потърсят разнообразието в не-дисни продукции.

Говори се, че една от основните причини за сделката е желанието на Дисни да пусне своя собствена стрийминг-платформа, която да конкурира Нетфликс. Придобиването на десетки хиляди часове видео съдържание от Фокс със сигурност ще им помогне за начинанието. От друга страна, Фокс усещат залеза на традиционните медии като източник на развлечение и бързат да продават докато са в пика на бизнеса си. Рупърт Мърдок ще запази новинарския си канал и оттук нататък бизнесът му ще се фокусира върху отразяването на новини.

Засега е рано да се правят точни прогнози за последствията от покупката и тепърва ще се претеглят плюсовете и минусите от нея за нас като зрители. Реакции както на дива радост от завръщането на комиксовите герои под един покрив така и на крайно отчаяние от поредната стъпка към корпоративен монопол, задушаващ творчеството и изкуството, са преждевременни и вероятно бързо ще бъдат охладени от реалността. Както се казва, ще поживеем и ще видим какво ни готви бъдещето.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата