5 технологии от бъдещето

Научната фантастика и новите технологии вървят ръка за ръка – тези 5 технологии ще ни накарат да се запитаме дали ако жанрът не съществуваше, щяхме пак да се радваме днес на всички тези изобретения?

Научната фантастика си е спечелила имиджа на предмет, който е далеч от реалния свят, плод на нечий ум, с цел да ни забавлява. Но в наши дни, с тези темпове на открития, границата между реално и нереално започва да се размива. Част от нашето ежедневие са технологии, които за нашите родители са звучели фантастично, а нашите баби и дядовци не са си и представяли, че могат да съществуват. Такива смели мечти са имали единствено творците на научна фантастика – може да се каже, че и те са допринесли за научния прогрес със своите идеи, които после учените са реализирали.

Използва ли фантастиката технологии от бъдещето или просто тя е основният фактор, който го оформя? Вижте сами.

 

Комуникации и компютърни технологии

Компютърът е изобретен преди десетилетия, но едва в последните години стана част от ежедневието на всеки от нас. А технологията не спира да се развива и да придобива все по-причудливи модификации.

Кадри от „Пътеводител на галактическия стопаджия”, „Стар трек”, и „Специален доклад” отдавна ни показаха малки компютри, които могат да се държат в ръце и много приличат на таблети. По времето на „Стар Трек“ нормалният компютър е заемал цяла стая, а днес се побира в човешка длан.

Още през 1961 година, в романа си „Завръщане от звездите”, Станислав Лем прогнозира края на физическата книга. Тази технология отдавна вече не е само в научнофантастичните филми. Напротив, тя навлезе с пълна сила в ежедневието ни, поради факта, че електронните четци изглеждат екзотично със своите сензорни екрани, реагиращи на допир, както и многобройните глезотийки, с които производителите се надпреварват да изкушават купувачите. Преди няколко дни Amazon обяви, че продава повече електронни книги отколкото обикновени. Прогнозата на Лем започва да се осъществява.

 

Роботи

Едва ли някой може да посочи някой научнофантастичен филм, в който липсва поне някакъв вид робот. Постепенно, роботите реално започнаха да стават част от нашия живот. Разбира се, не точно така както ги виждаме (метални хора). Но в действителност, те буквално вече са навсякъде, сглобяват колите ни, мият ни чиниите, строят, спасяват хора и воюват, свирят на музикални инструменти, и дори венчават млади двойки.

Вече дори има хора, които гледат на роботите като на заплаха за човечеството и бъдещия ни живот. Тези тенекийки са се намърдали доста здраво в живота ни и са се развили дотолкова, че нищо чудно скоро да си създадат конституция и да започнат да се борят за правата си.

 

Синтетична биология

Франкенщайн може да ни изглежда доста далеч от реалността, но в действителност учените вече могат да създават организми от ДНК. В близкото бъдеще учените все още няма да могат да създадат цяло човешко същество от ДНК, но засега могат да създават органи – като сърце и дробове – за лабораторни мишки. Тази технология има потенциал да доведе до реконструкция на човешки органи за нуждите на медицината и да спаси много животи. Всъщност за какво си говорим, след като българи променят ДНК-то на растения от мазетата си?

Друг аспект на биологията, който напредна значително последните години, са и различните мозъчни изследвания, преди няколко седмици ви разказахме за научните изследвания на група учени открили как да ни обучават по лесния начин.

 

3-D принтер

Като идея – нищо ново, виждали сме го във филмите, чели сме за нея в книгите, но честно казано дори и аз не повярвах, когато разбрах, че вече технологията е преквалифицирана от фантастика към реалност.

Представете си, че ви се наложи да разглобите някоя джаджа вкъщи. Всичко е наред, но в един момент установявате, че ви липсва нужната отвертка. Няма проблем – просто си принтирате една с триизмерния принтер, точно каквато ви трябва, дори може и да си я оцветите по ваш вкус.

Наистина подобна технология изглежда революционна и подобни принтери вече съществуват. Проблемът е, че работят само с пластмаса, но се провеждат опити и с метали, дори преди няколко месеца, учени потвърдиха, че успешно са принтирали кръвоносни съдове.

 

Самовъзстановяващи се материали

Кой не си е мечтал, когато му одраскат колата, тя някак си магически да се самоизлекува? Същото важи и за други предмети от бита, било то дисплеи на телефони, таблети и т.н.

Съвместната работа на група изследователи ще премахне и тези досадни неудобства, защото учените успешно са създали полимер (макар теоретично да не се вписва много-много в класа на полимерите), който има свойството да се „самовъзстановява“ при механични повреди.

Въпреки че проектът е в доста ранен стадий, както и тази подробност, че все пак материята не се възстановява от само-себе си, а се нуждае от известна доза ултравиолетово лъчение, самият факт, че подобно нещо съществува, измества същината на въпроса ни от „Дали ще можем сами да си оправим надрасканата боя?“ до „Кога ще можем да си оправим надрасканата боя? Кога ще се създадат умни материали, които наистина да се самовъзстановяват от себе си, без да изискват специална обработка?“ Във фантастиката повечето космически кораби са направени именно от такъв материал.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |