ahs

История на ужасите от източното крайбрежие на САЩ

Втори сезон на American Horror Story ще се развива в лудница.

Изображение с име: american-horror-story-season-poster1
Миналата седмица из интернет се разпространи този тийзър-плакат към втори сезон. Той се оказа фалшив (направен от фенове, а не от самата телевизия), но това не му пречи да е много добър, а и засега не отрича нищо, казано от Райън Мърфи

„Американска история на ужасите“ беше неочакваният хит на сезон есен 2011. У нас първият сезон се излъчи под името „Една зловеща семейна история“ и също се хареса от телевизионната публика (вижте нашето ревю). Успехът на сериала всъщност е странен, като се има предвид, че телевизията постоянно пришпорваше продукцията – към края на сезона всеки епизод се завършваше буквално дни преди да бъде излъчен. Именно и затова финалът на сезона беше само час, вместо час и половина. От FX си взеха поука и подновиха сериала достатъчно рано, за да дадат на създателите му почти година да планират и заснемат втори сезон, който отново да се излъчи наесен. За щастие, заплетеният сюжет и отличната актьорска игра спасиха положението и сега всички очакваме новите серии.

Това, което знаем за втори сезон, е доста оскъдно – историята ще е съвсем различна – на ново място и с нови герои.

Раян Мърфи, единият от двамата основни сценаристи на сериала, хвърли малко повече светлина върху плановете си в скорошно радио шоу. Там той сподели, че сюжетът ще се развива в институция за душевно болни (horror institution, ако държите на точен цитат). Въпросната лудница ще се намира някъде на източното крайбрежие на САЩ, далеч от Къщата на убийствата от първи сезон, в която просто ще приемем, че нашите герои си призракуват щастливо до края на света. Планира се да се завърнат поне четирима от оригиналния актьорски състав, като идеята е Джесика Ланг да е сред тях.

Ланг омая всички с играта си в дебютните епизоди и си спечели Златен Глобус за изпълнението – пети поред в кариерата й. Тя обаче още не е потвърдила дали ще приеме или ще откаже. Мърфи не каза с кои други се водят преговори, но намекна, че никой от семейство Хармън няма да се появи отново. Това означава, че отписваме Дилън МакДермот, Кони Бритън и Таиса Фармига, но вратата остава отворена за Еван Питърс, Франсис Конрой, Денис О`Хеър, Кейт Мара, Александра Брекенридж, а защо не и за тези с по-кратки появявания като Закари Куинто и Алесандра Торесани. Има и някакъв нищожен шанс, ако някой се завърне, да играе същата роля, която и преди – все още ми се ще да видя какво става с Констанс и Антихриста. Но шансът е наистина нищожен.

Според предишните интервюта в предпоследния епизод на първи сезон, „Раждане“, са вплетени още подсказки за новите серии. Преди месец Раян Мърфи каза, че ако феновете изгледат епизода кадър по кадър, ще могат сами да разкрият каква ще бъде историята за втори сезон, но самият той никога няма да я издаде предварително. Ние предпочитаме да изчакаме и да разберем когато му дойде времето.

Сценарият се пише в момента, а снимките вероятно ще започнат през пролетта. Така на Брад Фалчук и Раян Мърфи им се дава достатъчно време да доошлайфат епизодите и отново да ни зарадват.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата