2 коментара
Highlander titles 1

Подготвя се нова версия на „Шотландски боец”

Филмът от 1986 година ще бъде актуализиран в близко бъдеще.

Изображение с име: highlander 86 posterЗа разлика от поредицата за „Спайдърмен”, която беше рестартирана само пет години след третата част, фантастичният екшън „Шотландски боец” е достатъчно отлежал, за да заслужи една по-нова и изпипана версия, със съвременни специални ефекти и актуални актьори. За изминалите 26 години киното и обществото са се променили до неузнаваемост, затова в случая римейкът съвсем не е лоша идея.

Макар и с интересен сюжет и страхотен саундтрак (създаден и изпълнен от небезизвестната група Куин), филмът на Ръсел Мълкахи страда от множество недостатъци. Ето защо една модерна интерпретация може да бъде само от полза. Ако римейкът се окаже успешен, това ще възроди славата на безсмъртния шотландец сред по-младите зрители, ако пък не – ще потъне в забвение, без да помрачи с нищо спомена от оригинала.

Едва ли има съзнателен фен на фантастиката, който да не е чувал за „Шотландски боец” и да не знае за какво се разказва, но, в случай, че съществува такъв – това е в резюме: Конар Маклауд принадлежи към раса от безсмъртни хора, чиято основна цел в живота е да се избиват помежду си в продължение на столетия, докато не остане само един. Единственият начин безсмъртен да бъде убит, е като бъде обезглавен – това обикновено се случва в дуел с мечове, като победителят поема в себе си живеца (жизнената сила и опита) на убития. Целта на този своеобразен турнир е да остане само един от бойците, който да се превърне в Господар на света.

Много от безсмъртните прекарват живота си в целенасочено издирване и битки със себеподобни, което ги превръща в безмилостни и жестоки чудовища, за които животът на обикновените хора няма никаква стойност. За разлика от тях, Конар предпочита да живее в сянка като обикновен човек (доколкото е възможно). Подобно на Катнис Евърдийн от „Игрите на глада”, Конар се конфронтира само с онези, които представляват непосредствена заплаха за него и близките му. Оригиналният филм проследява сблъсъка между Маклауд (Кристоф Ламбер) и един от най-яростните му противници – Кърган (Кланси Браун), който е убил неговия ментор Хуан Рамирез (Шон Конъри).

Изображение с име: Дънкан Маклауд
Аз предпочитам да видя нова версия на сериала от 93-та година, а не на филма, но желанието ми едва ли ще се изпълни…

Римейкът се подготвя от 2008 година, но досега все още се знае малко за това, какво ще представлява новият филм. Не е ясно дали ще следва плътно сюжета на оригинала, дали ще заеме нещо от втората част, действието на която се развива в бъдещето (искрено се надявам, че не!) или от сериала от деветдесетте години, в който се разказва за по-младия (с един век) „братовчед” на Конар – Дънкан Маклауд (това може!).

Highlander е относително нискобюджетен филм, който се стреми да наблегне на екшъна, вместо да развие добре основната си идея. Митологията на безсмъртните никога не е обяснена подобаващо – не е съвсем ясно откъде се появяват те, каква точно е наградата им и кой ги контролира. Би било добре, ако някои от тези загадки да бъдат разгледани в новата версия, без това да помрачи динамиката на действието. Имам положителни очаквания за предстоящия римейк, макар че някои от новините около него дават повод за съмнение в качествата му.

Съвсем наскоро беше потвърдено, че сценарият на филма официално е поверен на сценаристката на „Здрач” Мелиса Розенбърг, а по-рано тази година стана ясно, че ролята на Конар Маклауд ще бъде изпълнена от Райън Рейнолдс. Кристоф Ламбер, който е един от най-известните френски актьори, със сигурност не е идеалният избор за древен шотландски воин, но поне се справи добре с екшъна, докато Рейнолдс би изглеждал по на място в някоя романтична комедия, а не в епицентъра на напрегнат дуел с мечове. Все пак се надявам да греша в преценката си и Рейнолдс да се окаже удачен избор. Вече се носят слухове за това, кой ще се превъплъти в образа на Кърган – едно от имената е Вини Джоунс, който поне би паснал на тази роля (ако се окаже вярно).

Изображение с име: reynolds
Всъщност Райън Рейнолдс донякъде прилича на Кристоф Ламбер на млади години – с подобен костюм, меч и дълга коса, би могъл да се превърне в негов двойник, поне на външен вид.

Дали новият „Шотландски боец” ще се превърне в хит и ще възроди франчайза, или подобно на „Зов за завръщане” ще се окаже само недостойно копие на оригинала с повече специални ефекти, предстои тепърва да разберем.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата