strain1 lg

Гилермо дел Торо и FX правят „Напаст“ на сериал

Вампирската трилогия на известния режисьор ще бъде адаптирана за малкия екран.

Изображение с име: the-strain-book-coverНе може да се каже, че Гилермо дел Торо е сред скучаещите творци в момента. Той разработва „Невероятният Хълк“ като сериал, а отделно работи и по „Кратки изследвания на необяснимата смърт“ за HBO. Явно тези проекти са му малко, защото се е захванал с трети – ще адаптира трилогията си (написана заедно с малко по-неизвестния Чък Хоугън) „Напаст“ за сериал по FX.

От телевизията са поръчали пилотен епизод, като техният екип е спечелил надпреварата с канали като Cinemax и Starz. Вероятно са предложили нещо по-интересно и брутално, което да отива на имиджа им след пускането на хита American Horror Story.

„Напаст“ е трилогия за вампири, но не си представяйте привлекателните младежи от „Здрач“. Приземяващ се самолет изведнъж изгасва и спира по средата на пистата с изключени светлини и затворени врати. Оказва се, че екипажът е мъртъв. Гудуедър и екипът му от центъра за контрол на заразите са изпратени да разследват случая, преди да се е разпространила паниката, и откриват, че четири от жертвите са все още живи. Но след това всички останали 200 трупа изчезват от градските морги още същата нощ. Оттам нататък нещата само се влошават, а Гудуедър и помощниците му се озовават в центъра на битка с древен враг на човечеството.

Както вече споменахме, древният враг всъщност са вампирите, а четиримата оцелели са именно такива. Карлтън Кюз („Изгубени“), който ще е изпълнителен продуцент и главен сценарист, обещава, че вампирите в The Strain ще са толкова страшни, че ще причинят кошмари на зрителите. Симпатягите от „Дневниците на вампира“ тук нямат място. Кюз смята, че литературният оригинал е много подходящ за адаптация – „Има всички елементи, които търсиш в една епична история. С този сериал се чувствам сякаш наистина мога да дам нещо ново на жанра.“

Цаката е там, че вампирите в „Напаст“ са всъщност хора, превзети от паразити. Превръщането във вампир е много по-кърваво от типичното ухапване по врата. Вампиризмът в този сюжет е всъщност болест (откъдето идва и заглавието на английски – The Strain, което буквално се превежда като „Щамът“, въпреки че българските издатели са проявили творчество), а не нещо мистериозно или свръхестествено.

Снимките ще се проведат в Торонто догодина горе-долу по това време, но директорите в FX вече са доста благоразположени към идеята и е много вероятно сериалът наистина да се реализира. Целта е книгите да се следват плътно, а сериалът да продължи някъде между 3 и 5 сезона, за да се завърши историята както трябва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата