Страхотен успех за българските колонии в космоса!

Екипът на Неделчо Ласков от Варна спечели Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония, а друг български екип е взел първа награда за 12-ти клас!

Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория. Снимка: В-к "Черно море".

Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория. Снимка: В-к „Черно море“.

Български ученици спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония! Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace). Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, те се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА!

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева. Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности. Както казват самите ученици, „Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид.“

Какво представлява самият проект?

logo proekt

Разработената космическа колония е подвижна (тоест не просто орбитира, а може да променя местоположението си) и се състои от 9 пръстена, подредени във формата цилиндър – така от всеки пръстен ще може да се вижда космоса и всеки ще може да поддържа своя изкуствена гравитация, дори в различна степен (според скоростта на въртене). Същевременно, ако се случи повреда в някои от пръстените, другите ще могат да компенсират и да поддържат условията на живот до отстраняването на проблема.

Най-големият пръстен е централният, а именно №5. В него могат да живеят до 20 000 души – един средноголям град, въртящ се със зашеметяващата скорост от цял оборот в минута. В него учениците подробно са проектирали жилища, търговски центрове, паркове, сцени, спортни площадки и всичко необходимо на това космическо общество. Имплементирани са редица нови технологии и нестандартни футуристични дизайни, като на всичко е правен внимателен анализ, за да отговаря на всички архитектурни и инженерни правила и изисквания.

Така ще изглежда космическата станция Green Space

Така ще изглежда космическата станция Green Space

В останалите пръстени също ще има хора, но целта там е човешкото присъствие да бъде сведено до минимум, а основната част от работата да бъде вършена от роботи.

В пръстен номер 1 ще се извличат металите от астероидите. Разработен е специален механизъм с подобие на пипала, който да прихваща астероидите наблизо и да ги приближава до пръстена, откъдето да се организира и координира минната дейност. Материалите от астероидите (и полезните отломки, които могат да бъдат рециклирани) отиват в пръстен №2, където се развива металургията – основната индустрия на кораба.

Пръстен №3 ще бъде оборудван с докове и ще представлява „вратата към вселената“. Гостите от други космически станции и колонии ще се приземяват там, като също там ще бъдат извършвани и ремонтите и сервизните дейности за транспортните средства в космоса.

В пръстен №4 ще се произвеждат кислорода, водата и храната. Най-често срещаните блюда на космическата колония ще бъдат правени от мед (тъй като той не се влияе от радиацията и е дълготраен), водорасли (тъй като могат да се отглеждат лесно и в големи количества), зеленчуци и синтезирано месо (тъй като не могат да се вкарват животни). Храната ще бъде безплатна за всеки обитател на колонията, като в зависимост от нивото на технологично развитие в момента на построяването й, единствено синтезът на месо може да се окаже проблематичен откъм разходи – съответно, то да не бъде безплатно или пък да се предлага ограничено.

Пръстен №6 е предвиден за изследователски център – от него ще се изпращат сонди и ще се правят проучвания на Слънчевата система. Условията, които космосът предлага за научни изследвания, ще дадат възможност за редица нови открития, невъзможни от Земята.

Интериорът на Green Space също е доста зелен. Тази илюстрация е на петия пръстен, където се предвижда хората да живеят. Търсен е приветлив дизайн, който да осигури максимално здравословна среда, както и красиви гледки.

Интериорът на Green Space също е доста зелен. Тази илюстрация е на петия пръстен, където се предвижда хората да живеят. Търсен е приветлив дизайн, който да осигури максимално здравословна среда, както и красиви гледки.

В пръстен №7 ще се произвежда електрониката за кораба – роботи, компютри и всякакви джаджи. Идеята е материалите и компонентите за това производство да идват именно от произведеното в пръстени 1 и 2, както и от събраните космически отломки.

Именно пръстен №8 ще се грижи за прибирането на боклука. Той също ще бъде оборудван с докове, от които ще излитат специално разработени за целите на проекта два типа уреди – за почистване на останки с диаметър под 1 см. и за почистване на останки с диаметър над 1 см.

Последният, 9-ти пръстен ще бъде административен център. Там ще се помещава и ръководството на цялата колония.

В момента космическите отломки са доста актуална тема за всички, които се занимават или планират космически изследвания. Сблъсъкът на такава частица с космически кораб може да бъде много опасен и дори унищожителен, въпреки че размерът на повечето отломки ни изглежда нищожен. Тази опасност дори вдъхнови филма „Гравитация“. Съществуват редица програми и проекти за справяне с боклука, но те работят на парче и са неефективни. Green Space представлява цялостно решение на проблема, като същевременно носи и много други ползи и възможности.

Въпреки че реализацията на този проект изглежда доста скъпа, учениците са предложили и различни иновативни идеи, които ще осигурят финансиране не само на базата на държавни субсидии към космически програми, а и от други източници. Така например, всеки, който праща нещо в космоса (независимо дали е държава, корпорация или друго лице) ще плаща данък, определян въз основата на обема и масата на обекта. В едно бъдеще, в което копаенето на метали от астероиди ще става все по-достъпно и наложително, а сателитите намират все по-широка употреба, въвеждането на такъв данък за обща цел е напълно разумно. Подробно е разработена и цялата икономика на колонията, а също и сектори като образование, правна уредба и здравеопазване.

Жилищата на колонизаторите също са много модерни - LED стени могат да сменят своите цветове и тапети, процорецът може да дава различен пейзаж, а мебелировката може да се прибира в помещения в стените!

Жилищата на колонизаторите също могат да са предмет на завист – LED стени сменят своите цветове и тапети, процорецът дава различен пейзаж, а мебелировката се прибира и вади от отделения в стените!

Целия проект можете да свалите оттук. В подробния текст си личи, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение е напълно наукосъобразно. Впрочем, през 2012 г. почти същият екип очарова НАСА с проекта за космическа колония Home in Space, осигуряваща дом за около 10 000 души. Тогава те спечелиха втора награда – също отлично постижение, но давана на много екипи едновременно и съответно затрудняваща по-точното им класиране. Тази година те са на абсолютното първо място, изведено от всички възрастови групи и категории! И от прочита на проекта, можем да кажем, че определено Голямата награда е напълно заслужена!

Още едно българско отличие!

Green Space не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА! Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас. Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева и Косара Янкова са проектирали космическа колония от не един, а цели три града, скрити във вътрешността на астероида „Дафне“. Предвижда се използването на астероида за пътуване извън слънчевата системаи заселване на планета в системата Глиезе 667.

Отличените отново са от Варна и отново са обучавани в тамошната обсерватория. За тях това също е второ отличие, тъй като миналата година взеха първа награда за своя град върху астероид „129 Антигона“.

И третият български екип в състезанието е удостоен с награда, макар и тяхната да е само окуражителна. Те са разработили „Аква де Вита“ – космическа колония, която да добива вода от кометите. Ценната течност ще бъде след това дистрибутирана до планетарни и астероидни колонии, които по това време най-вероятно вече ще са създадени.

Въпреки по-ниското място, самото им присъствие в класацията е огромно постижение. Още по-радващ е факта, че така и трите български проекта се оказват сред най-добрите в света!

Поздравления!

Неделчо Ласков вече е доказал потенциала си чрез научните си статии в SciFi.bg, с които много се гордеем. Той и неговите съученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ Варна са живото доказателство, че умните хора все още се раждат, включително и у нас, а успехът може да бъде постигнат от всеки, стига да е готов да се отдаде на това, което го вълнува. С това наистина високо отличие вратите пред бъдещите учени са широко отворени. Много е вероятно обаче учениците и техният ръководител да имат отново нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА и да вземат наградата си. Те успяха да намерят спонсор през 2012 г. – апелираме към всеки, който има възможност, да им помогне да го направят и тази година! Хората като тях го заслужават!

А на Неделчо, Иван и Наско стискаме палци и желаем още много такива успехи в живота, който тепърва ги очаква!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Честито и на трите екипа, много се радвам! Винаги съм знаел, че българите сме способни на много, стига да си повярваме. Ето няколко ученика, които са си повярвали, потрудили са се и са успели! Повечето хора само знаят да мрънкат колко е зле в държавата и как политиците са ти виновни, а самите те не правят нищо, за да изпъкнат. Ето няколко човека, които няма да правят така и ще служат за добър пример на останалите.

Миро

Евала на съгражданите и СУПЕРСКО Бравооо за този наистина прекрасен проект… гордея се, че има все още такива таланти и след по-младите 🙂 ,честно бях се притеснил последите години…. 🙂

Григор Василев

Наистина изглежда и звучи супер 🙂 Ако не реалност, то поне сетинг на фантастичен сериал да стане искам аз 🙂 Изтеглих си проекта да го разгледам и много ми харесва, че са се сетили да включат туризма като отрасъл на икономиката. Наистина ако един ден се построи такова нещо, значи цената на едно туристическо пътешествие дотам ще бъде по-достъпна и това ще бъде отрасъл, който да задвижва икономиката на станцията. Ще бъде интересно и да си направят собствена валута и наистина да се развиват като отделна държава. Само малко ме притесни това, че станцията трябва сама да се издържа едва ли не. Ако имаме ресурси да пратим такова нещо в космоса, то ще имаме ресурси и да осъществяваме пратки и стокообмен между него и Земята. Тоест нищо не пречи да си купуват примерно истинско месо (макар и на безбожни цени) от планетата, а пък те да си продават електрониките и другите производства. Примерно знам, че ако ти трябва идеална сфера (за някакво производство примерно), на Земята е почти невъзможно да се направи, докато в космоса като спреш гравитацията течността сама си заема такава форма.

Петя Ивайлова

Страхотно! Дано един ден проектът да стане реалност! 🙂

Мира

Браво!!!