2 коментара
spacex

Задава се нов космически кораб от частната компания SpaceX.

Dragon V2 е способен да превозва до седем астронавта.

Компанията SpaceX показа кораба си Dragon V2, който до три години да поеме качването на американски астронавти на Международната космическа станция (МКС). Това ще бъде първият път, в който астронавтите ще тръгнат към космоса от територията на САЩ след последния полет на космическата совалка през юли 2011 година. Сега Вашингтон разчитат изключително на руския „Союз“ и за всеки от астронавтите трябва да плащат по 70 милиона долара.

V2_Interior_Wide
Вътрешен интериор

Dragon V2 е способен да превозва до седем астронавти. Той наследява Dragon 1, който през 2012 г. започна да доставя товари на МКС. Новият модел може да се приземи навсякъде по Земята с прецизността на хеликоптер. Освен това той може да бъда приготвен бързо за нов полет, което ще доведе до съществени икономии в сравнение със старите совалки. Предвижда се първият полет на Dragon V2 да се осъществи след година и половина.

Интересна подробност е, че много от елементите на двигателните ускорители ще бъдат произведени от 3D-принтер.

SpaceX е една от трите компании, включили се в надпреварата за договор с НАСА. На тях е била възложена задачата да изобретят кораб, който да превози космонавти до орбитална позиция и да ги върне на Земята невредими, като това стане до 2017 г. Проектите на другите две компании още не са готови. Победителят ще стане дългосрочен партньор на агенцията за превоз на хора и товари в космоса.

screen-shot-2014-05-29-at-7-29-01-pm
Изглежда, ще използва четири тръстови спомагателни двигателя.

Ако трябва да съм честен, совалката изглежда доста добре и „леко“ фантастично, което мен ме радва. Що се отнася до практичност обаче е можело да се постараят повече. Имайки предвид пенсионираните вече совалки, които имаха възможност да пренасят цели сателити в багажното си отделение и разполагаха с роботизирана „ръка“ за извършване на ремонти, това симпатично корабче не може да се сравнява с „дядовците“ си. Определено е хубаво, че частният сектор се включва така активно в космическите разработки, също така е вълнуващо и да се види в бъдеще какво по-смело ще ни предложат. Може би Сър Робърт от „Върджин Галактик“ ще ни зарадва с предложение за екскурзия до Марс?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата